-

Naslovna Reportaže Lepota zvukom stvorenog haosa - Trobecove krušne peći u Knapu

Lepota zvukom stvorenog haosa – Trobecove krušne peći u Knapu

Trobecove krušne peći Nevaspitani Knap klub Beograd
Trobecove krušne peći; foto: Nemanja Đorđević

U Knap klubu smo, od njegovog relativno skorog otvaranja, imali priliku da čujemo mahom mlađe predstavnike regionalnog rokenrola, a sada je došao red i na stare post-punk kajle iz Zagreba, grupu interesantnog naziva – Trobecove krušne peći. Bend koji postoji gotovo onoliko koliki je bio prosek godina u beogradskom klubu te večeri, a koji svira s entuzijazmom i energijom koju teško prate i najmlađi posetioci nastupa.

Za pregrupu ove večeri odabran je sastav Nevaspitani kome je ovo bio prvi zvanični nastup (kako saznajemo, postojao je i još jedan, ali nije prošao najbolje pa se o njemu baš rado i ne priča). Ova supergrupa sačinjena je od bivših članova bendova Regulator i Klotljudi, ali i jednog bivšeg i jednog trenutnog člana benda Dingospo Dali. Nevaspitani sviraju muziku koja je spoj mnogih žanrova od post-rocka, preko noisa, pa sve do stoner i alternativnog rok i mnogih drugih primesa i uticaja. Na momente zvuče sjajno uvežbani, sviraju konkretne stvari i odaju utisak odlučnosti, ali većinski izgledaju kao da se rasplinjuju na sve strane i pesme su bliže nekoj improvizaciji, nalik na to kad se prave pesme na probama, nego što čujemo razrađene ideje i aranžmane.

Trobecove krušne peći Nevaspitani Knap klub Beograd
Nevaspitani

Takođe, deo koji je dodatno uticao na to da ne ostave baš pozitivnu impresiju na prisutne bili su tehnički problemi s gitarom Luke Petrovića. Jasno je da se ovakvi problemi pojavljuju, ali je baš izgledalo loše što su svi članovi bili neverovatno nezainteresovano da se ovakav problem reši. No da ne izgleda je sve crno, dve numere su bile sjajne. Glavni krivac za kvalitet jedne pesme je Nemanja Bulatović sa svojom vozećom bass deonicom, dok je za drugu kriv Luka sa tromim gitarskim rifom, koji je nalegao na masan gruv bubnjeva i gradio pesmu dosta blisku zvuku njegovog bivšeg benda. Dakle nije da Nevaspitani nemaju šta da ponude, samo je potrebno da se konkretizuju i što je možda najvažnije dosta dosta uozbilje kako bi postali pravi bend, ovo je za sada na nivou jače probe.

Pred nastup glavnog benda Knap je dupke pun i jedva možete da odete do šanka kako biste uzeli piće, a prostor ispunjava puno fanova u crnim kožnim mantilima, s licima punim pirsinga i velikim flekama oko očiju nacrtanim crnim kreonom. Opšte poznato je da je post-punk dosta blizak celokupnoj gothic i darkerskoj estetici, stoga su se ovakvi posetioci i mogli očekivati. Pored njih tu je bilo i onih koji su s bendom došli iz Hrvatske, starijih fanova kojima je ovo muzika iz mladosti, ali i dosta mladih koji su sve više i više zainteresovani za ovakvu muziku.

Trobecove krušne peći Nevaspitani Knap klub Beograd
Trobecove krušne peći

Grupa “staraca” izlazi na binu. Kad ih čovek pogledao rekao bi da im je već sad vreme za spavanja i da napuste klub, jer postoji rizik da će nekome od njih svakog trena pozliti. Ipak, s prvim žestokim tonovima svaka sumnja u njihovu vitalnost i snagu se briše. Kada slušate ovaj sastav na studijskim snimcima, sve zvuči pomalo mlako, nedovoljno atmosferično i šturo (naravno ne u svakoj numeri), usled produkcije kakva se mogla obezbediti tih godina, stoga su njihovo glavno oružje bili upravo tekstovi kojima su se umetnošću borili protiv zla. Danas, oni uživo zvuče bolje nego ikada i sve ono što vam je možda stvorilo nedoumice u toku slušanja kod kuće u Knapu nije postojalo.

Njihova muzika nije prvoloptaška i svi instrumenti i vokal kao da se nalaze u nekoj vrsti klinča i bore se jedan s drugim stvarajući haotičnu atmosferu koja neće prijati baš ljudima koji su navikli na konvencionalnije oblike rokenrola. Kada čujete gruv koji stvaraju bass i bubanj i pomislite da znate šta će gitara uraditi, onda vas potpuno iznenadi, i obrnuto. Glavni čovek instrumentalnog dela benda je basista Mario Barišin, koji s ogromnim procesorom ispred sebe i s vanserijskom veštinom sviranja instrumenta neprekidno animira uši slušalaca i privlači poglede fanova na njegov instrument, jer većina samo slušanjem ne može da skapira kako je moguće da svi ti zvukovi nastaju. I to nije sve, osim bassa on pored sebe drži synth na koji pređe nakon što snimi svoje deonice i donese još jednu dimenziju prelepe haotičnosti i mračne atmosfere u pesme.

Trobecove krušne peći Nevaspitani Knap klub Beograd

Frontmen benda iako nije baš uspeo da prenese svoje tekstove publici, usled problematičnog zvuka u klubu, svakako je uspeo da im priđe svojim performansom. Posle prve pesme spustio je stalak u publiku, tako da je morao da se naginje i tako unosi u lice prisutnima dok peva, ulazio je i u masu kako bi se dodatno zbližio s fanovima, ali je svakako najmoćniji momenat bio kad je devojci u prvom redu dozvolio da vrišti i dahće u mikrofon, što je tonac dobro protumačio dodavši puno reverba na mikrofon čime su nastajali zvukovi nalik na one iz scena seksa u starim horor filmova, što se izrazito dobro uklopilo u celokupan doživljaj i karakter muzike.

Nastup je završem dugačkom improvizacijom “Moj slučaj“. Iako uskraćena za saksofon (na celom certu ga nažalost nije bilo), koji čini možda i integralni deo ove stvari, dovela je do potpunog ludila kako na bini tako i u klubu. Frontmen je grlio članove svog sastava, toliko da je malo falilo da ih obori na pod, brisao im je znoj s čela i iz petnih žila uralo na mikrofon, dok su mu fanovi uzvraćali agresivnim povicima i hipnotisano igrali. Svojih pet minuta u toku ove pesme  imao je i Luka, gitarista Nevaspitanih, kome je Ivan Vinski ustupio svoju gitaru, pa je iz publike izdžemovao sa Zagrepčanima i savršeno se, svojim prljavim i noise stilom, uklopio s ostatkom sastava.

Publika u Knapu je prisustvovala neobuzdanom i energičnom nastupu sastava koji je oduvek bio na margini i nije mu pridavano onoliko pažnje koliko zaista zaslužuje, jer su kako je Ivan Vinski rekao za naš portal “Za političare su bili unutrašnji neprijatelj, za umjetnike netrendovske seljačine, za R’n’R preopasni“. Zaista, oni nisu za svakoga, nisu lako svarljivi, ali ako im se prepustite i dozvolite da vas vode svojim haotičnim fazonom i harizmatičnim nastupom izaći ćete s koncerta pod jakim utiskom, zaintrigirani da ih još proučite i poslušate i s velikom željom da ponovo posetite njihov nastup od kog vam se ledila krv u žilama, ali i telo drmalo od snažnog talasa zvuka.

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Trobecove krušne peći Nevaspitani Knap klub Beograd