-

NaslovnaIzdvajamoLekcija o džentlmenstvu Grega Dullija

Lekcija o džentlmenstvu Grega Dullija

Greg Dulli
Greg Dulli / foto: Nemanja Đorđević

U okviru turneje „An Evening With Greg Dulli“ u velikoj sali Doma omladine u Beogradu sinoć je premijerno nastupio Greg Duli sa svojim pratećim bendom. Pre Dulija nastupio je Manuel Agnelli frontmen italijanskog benda Afterhours.

Manuel Agnell
Manuel Agnell

Sa neprimetnih petnaestak minuta kašnjenja na binu je izašao italijanski muzičar koji sa Dulijem deli binu tokom celokupne evropske turneje. Koncert je otvorio obradom pesme „State Trooper“ Brusa Springstina. Nakon toga na bini mu se pridružio i violinista i back vokal, takođe član benda Afterhours, što je Manuelu dalo dodatnu opciju kretanja između akustične gitare i klavira. U ovom akustičnom aranžmanu dvojac je izveo stvari svog benda, nekoliko stvari na engleskom, nekoliko na italijanskom jeziku. Tokom njihovog nastupa sala se postepeno punila, te su sam kraj nastupa ispratili skoro svi koji su imali karte za koncert. Nakon četrdesetak minuta Manuel je pozdravio publiku i napustio binu. Kako smo kasnije videli to nije bilo poslednje pojavljivanje italijanskog dvojca te večeri.

Kako je postavka bendova manje više ista, pauza između dva nastupa trajala je ne više od desetak minuta. Za to vreme svi su zauzeli svoja mesta, da, sedelo se i da, to je jedan od najvećih pluseva sinoćnjeg koncerta. Kako se radilo o poluakustičnom nastupu, bez bubnja, stolice i tiha publika su pun pogodak koji je doprineo da svi posetioci podjednako uživaju.  Duli je ubrzo izašao na binu, i bez puno pojašnjavanja i pozdravljanja, uz pomoć gitariste krenuo koncert pesmom  „If I Were Going“ njegovog matičnog benda The Afghan Whigs, a koja takođe otvara i njihov kultni album „Gentlemen“.

Greg Dulli
Greg Dulli

Kako su se pesme ređale tako je i sve više ljudi bilo na bini. Tokom druge stvari priključio im se basista, te su njih trojica odsvirali „The Body“ Dulijevog sporednog benda sa svojim najboljim prijateljem Markom Laneganom, The Gutter Twins. Poprilično iznenađenje za one koji su pratili set liste sa prethodnih koncerata na ovoj turneji, jer stvari jedinog albuma tog benda skoro da nigde nije svirao. Nakon toga, na nekim pesmama su im se pridruživala dvojica italijana, i to je Manuel svirao gitaru dok je Greg Duli svirao klavir.

Ređale su se stvari koje je u poslednjih četvrt veka svoje karijere stvarao Duli, i to pretežno sa bendom The Twilight Singers. Kako do sada srpska publika nije bila u prilici da uživo čuje stvari sa albuma „Blackberry Belle“ i „Powder Burns“ ovo je bila idealna prilika za tako nešto. U romantičnoj bioskopskoj atmosferi, sa svećama na pojačalima, autoritativna figura alternativnog roka, čovek koji na bini izgleda kao da je preko dva metra visok, pružio nam je veče koje ćemo definitvno pamtiti. Bili smo u prilici da čujemo „The Lure Would Prove Too Much“, „Bonnie Brae“, „Forty Dollars“ i druge.

Greg DulliTakođe, bila je ovo i dobra prilika da čujemo neke stvari The Afghan Whigsa koje nismo na njihovom koncertu na Exitu 2014. Sa albuma „Black Love“ čuli smo „Step Into The Light“ i „Summer’s Kiss“ kao i „Can Rova“ i „It Kills“ sa njihovog povratničkog albuma „Do The Beast“. Takođe, Greg je u jednom trenutku odsvirao i novu pesmu Afghana, pre koje je rekao da rade na novom albumu koji će biti sledeće godine. Sa svog solo albuma iz 2005. „Amber Headlights“ odsvirao je stvar „So Tight“, a na listi se našla i tradicionalna folk pesma „Black Is The Colour Of My True Loves Hair“, a koja se nalazi na trećem albumu The Twilight Singersa „She Loves You“. Regularni deo koncerta završen je nakon nešto više od sat vremena pesmom „Number Nine“. Nakon toga bend se vratio na bis, gde su odsvirali tri stvari „The Spell“ koja bi trebalo da je takođe jedna od novih stvari, „Candy Cane Crawl“ i za sam kraj „Teenage Wristband“.

Time je veče sa Gregom Dulijem i zvanično završeno, a on je nastavio druženje sa publikom ispred u holu. Koncert koji će većina publike dugo pamtiti, gde je sve bilo na samom vrhuncu, od atmosfere preko ozvučenja, publike, sale, set liste i samog benda. Nadamo se samo da nećemo čekati dugo na povratak Dulija, bilo solo ili sa nekim od svojih bendova.

GALERIJA FOTOGRAFIJA