-

NaslovnaIzdvajamoLegendarni Kraftwerk napunio beogradsku Arenu

Legendarni Kraftwerk napunio beogradsku Arenu

Kraftwerk Štark arena Beograd

Pioniri elektronske muzike, Kraftwerk, došli su sinoć u Beogradsku arenu sa svojim čuvenim 3d koncertom. Sam koncept mi je bio nepoznat tako da nisam znao šta da očekujem. Pitanje stoji – kako jedan koncert može biti 3D, što je inače odlika novih filmova.

Na ulazu, svaki posetilac je dobio jedne 3D naočare u elegantnoj crvenoj kartonskoj futroli sa stilizovanim figurama članova benda. Još jedno iznenađenje bilo je to da je cela arena bila popunjena stolicama, čak i u parteru. Osećaj je bio kao da sledi neki film, odnosno vizuelni doživljaj, a ne koncert. Pre početka, na zavesi ispred bine projektovan je isti logo kao na futroli za naočare, a sa zvučnika se čula ambijentalna elektro muzika. Tačno u 20:30 zavesa se odmiče i na scenu izlazi bend, praćen ovacijama publike. Koncert otvaraju pesmom “Numbers“, koju sledi “Computer World“, a potom i “Computer Love“.

Kraftwerk Štark arena BeogradPre početka koncerta, bio sam skeptičan u vezi sa samim kvalitetom zvuka u Areni, ali su se moje brige pokazale neosnovanim, jer je zvuk bio čist, precizan i ne preglasan. Članovi benda su bili obučeni u karirane sakoe, i stajali su mirno za svojim instrumentima koji su mi uvek bili misterija jer se ne vide od njihovih kutija. Time uvek čuvaju tu tajnu kako proizvode sve te zvuke koje čujemo na koncertima. Što se tiče projekcija iza njihovih leđa, one su bile standardni deo njihovog šoua, i zbog njih su se nosile 3D naočare, po meni samo zanimljiva ideja i fora, ali ne i nešto inventivno i neviđeno. Sama grafika je pojednostavljena i namerno retro, ali bez potenciranja 3D efekta, tako da je nastup mogao komotno proći i bez tih naočara.

U pesmi “Space Lab“, na projekciji se pokazala mapa Balkana, sa strelicom iznad Beograda, što je publika dočekala sa oduševljenjem, a nakon toga je prikazan i snimak letećeg tanjira u kome se nalazi bend kako sleće ispred arene, što je izazvalo burni aplauz. Tako uzbuđenu atmosferu, bend je vešto nastavio sa njihovim največim hitom “Das Model”.

Hitovi su se ređali sa svih albuma njihove karijere: “Neon Lights“, Autobahn“, “Radioactivity“, “Tour De France“, “Trans Europe Express“. Ono što je zanimljivo kod benda, jeste odabir tema koje obrađuju u svojim pesmama, kao i sam način na koji oplemenjuju tako naizgled dosadne ili ozbiljne pojave kao što su autoput ili radioaktivnost. Svemu daju neki prijatan humoristični pečat, ne shvatajući sebe preozbiljno, i samim tim dopuštajući da ispod maske mašina i robota, ipak ispliva topao ljudski odnos.

Zavesa se spušta, i nakon par minuta pauze, ponovo otvara, ovoga puta sa lutkama umesto članova benda. Čuje se pesma “We are the robots“. Lutke pomeraju svoje ruke u ritmu muzike. Nakon te pesme, ponovo se vraćaju muzičari i nastavljaju sa nastupom uz pesme “Aerodynamic“, “Planet of Visions“, “Boing Book Tschak” i za kraj “Music Non Stop“. Na kraju te pesme, jedan po jedan, izlazili su sa bine, poklanjali se publici uz ogromne aplauze i odlazili sa scene. Koncert se završio, ostajući u veoma pozitivnom sećanju u svakom pogledu. To veče je Arena postala deo istorije.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Kraftwerk Štark arena Beograd

Kraftwerk Štark arena Beograd