-

NaslovnaReportažeLažni sjaj i iskrena svirka - Buč Kesidi u Domu omladine Beograda

Lažni sjaj i iskrena svirka – Buč Kesidi u Domu omladine Beograda

Buč Kesidi Dom omladine Beograd
foto: Damjan Jovanović

Satnica beše poznata, crna zavesa u pozadini raširena, osvetljenje zagrejano, sve je spremno za šou dvojice mladića, koji su za manje od godinu dana napravili senzaciju, odavno neviđenu, na srpskoj muzičkoj sceni. Pančevački dvojac Buč Kesidi uspeo je za kratko vreme da napuni publikom svoje koncerte u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, a u subotu su u beogradskom Domu omladine održali, verovatno do sada, svoju najveću svirku.

Pre glavnog nastupa na binu je izašao gost iznenađenja – kantautor Ivica, koji je na gitari sa efektima uz mistične vokalne melodije zagrevao publiku za najavljeni događaj. Njegove pesme su plutale lagano i istovremeno je sve zvučalo i umarajuće i inspirišuće, svakako dovoljno intrigantno da ostavi prostora svakom slušaocu za nadlazeći disko/sint/pop rok erupciju.

Ivica Dom omladine Beograd
Ivica

Tačno u pola jedanaest, oglasila se matrica početka pesme “Tiho“, kao i unisoni vrisak dominantno tinejdžerske publike. Izlaze Luka i Zoran u fantastičnim disko šljokičastim pantalonama i kič zebrastim bluzama, kostimima u potpunosti kompatibilnim sa njihovim muzičkim stilom, koji je novim albumom izbrušen do zanosnog sjaja. Lažni sjaj šljokica tu je da privlači i skreće pažnju sa stvarnosti, koja je isprazna i površna. Kroz ovu naivnu  predstavu čitamo kritiku savremene mlade generacije koja i pored velikog životnog elana, potencijala i putene snage, ne ume da se izbori sa svojim bićem i pronađe životnu svrhu i motivaciju u realnom svetu.

Sve je bilo isplanirano do najsitnijih detalja. Hitovi sa poslednjeg albuma “Euforija” dočekani su zadivljujućim ovacijama, ali mogli smo čuti i neke starije stvari poput “Jaa (imam plan)“, “Nebitna (…ne mogu da)“, “Draga?“. Ono što je neosporna činjenica, slušajući prvi solistički nastup Buča Kesidija, jeste da su starije pesme daleko slabije od novog albuma i u instrumentalnom i sadržajnom smislu, iako su za ovu priliku aražmanski prilagođene da pariraju koncepciji noviteta. Transformacija od dečačkog pankerskog i buntovnog do problemski razrađenog euforično-konceptualnog trenutka, zahtevala je odlazak bas gitare iz benda, ali je zato donela uspešnu mini turneju i perspektivnu muzičku karijeru.

Na otprilike polovini nastupa, na binu su izašli članovi benda Ljubičice (gitarista Petar i njegov brat basista Vuk Stevanović), sa kojima su zajednički izveli pesme “Jedva čekam rat ljudi protiv mašina” i “Nema ljubavi u klubu“. Sigurnost starijih kolega berklijevaca opustila je atmosferu, nakon čega se sve počelo kretati uzlaznom putanjom i dostiglo očekivani vrhunac euforije.

Buč Kesidi Dom omladine Beograd
Buč Kesidi

Nepotrebnost postojanja bisa opravdana je pompeznim izvedbama najvećih hitova “Idemo do hodnika” i “Đuskanje ne pomaže“. Zbog ove potonje, većina je i prisustvovala koncertu. Petominutna ovacija publike pred samu završnicu očigledno je bila deo plana, pa se odugovlačenje oprašta kao neophodnost objašnjenja “Euforije”.

Najveća zamerka prve dve trećine nastupa odnosi se na previše agresivno osvetljenje (na ulazu je trebalo da piše da ponesemo naočare) koje je ometalo koncentraciju i publike i fotografa. Sa druge strane, primetno je bilo i prisustvo treme na početku koncerta, koja je malo zabiberila sigurnost nastupa. Međutim, ista je gotovo nestala izlaskom kolega i zemljaka iz Ljubičica, da bi se energija gradaciono pojačavala tokom odmicanja koncerta.

Ne treba biti prestrog prema ovim mladim muzičarima koji se prvi put susreću sa velikim nastupom i popularnošću. Nesumnjivo da će reprizni koncert u nedelju na istom mestu proći daleko sigurnije, jer one najvažnije stvari kvalitativno ne zaostaju. Uspeli su u kontinuitetu da održe pažnju, a ni njihova koncentraciji nije opadala nijednog trenutka. Nadasve, uživanje je biti deo ovakvog pisanja muzičke istorije, jer bend Buč Kesidi čine divni, simpatični i harizmatični momci sa vrlo kreativnim idejama, što ih čini sjajnim ambasadorima današnje mlade generacije.

GALERIJA FOTOGRAFIJABuč Kesidi Dom omladine Beograd