fbpx

-

Naslovna Reportaže Lance Lopez - Blues publika na izdisaju

Lance Lopez – Blues publika na izdisaju

Na kombiju parkiranom ispred SKC-a piše: The Killer Guitar From Texas. U Livingroom-u jedva 80-ak ljudi (uključujući konobare i radnika obezbeđenja) a na sceni Lance Lopez sa svojim triom.

Svirka traje skoro 3 sata. Saznajem da je prethodnim nastupom u Vršcu napravio ,,haos” svojim gitarskim umećem. ,Ništa nije falilo ni ovom beogradskom. Svirao je “Sex Machine”, “Spanish castle magic”, “Foxy Lady”, “Voodoo Chile”, provukao je ZZ Top kroz improvizaciju solaža. Publika, iako ga burno pozdravlja posle svake pesme gleda da kada ,,upadne” neka balada iskoristi svaku priliku da komunikacijom između sebe stvori tako neugodnu situaciju za onu manjinu koja uživa u koncertu čak i kada umetnik svira tiše ili laganije kompozicije. Lance Lopez je uglavnom dao ,,Texas” blues varijantu, North Mississippi blues, funky blues ili standarde (npr. “Red House”). U okviru svoje evropske turnmeje Lance nastupa u Pančevu, Nišu, Subotici…

Ostaje ipak ona gorka pilula da li postoji i gde se dede blues publika – ili pak neobaveštenost čini svoje? Johnny Winter je OK, John Mayall, Buddy Guy takođe – verujem da ovde dodje i Walter Trout bilo bi oko 100-150 ljudi. Sećam se i da je pokojni Junior Wells nastupao pred oko 500 ljudi, James Blood Ulmer – 300; izgleda da se to sa godinama smanjuje ili polako nestaje blues publika ili neće da prihvate činjenicu da je zlato i ugalj… Ali dobro je biti viđen u Sava Centru na koncertu Winter-a. Hvala Lance Lopez-u za maestralni koncert, za Teksas u Beogradu, za blues doprinos u Srbiji.