-

Lacuna Coil u Beogradu: We fear nothing!

Lacuna Coil, foto: Nemanja Đorđević

Italijanski modern gothic metalci, Lacuna Coil, nastupili su po prvi put u Beogradu, a na bini Doma omladine podršku su im pružili sunarodnici Sinheresy i švajcarski Cellar Darling.

Koncert koji se dugo i željno isčekivao, bar kada su ljubitelji ovog žanra u pitanju, bukvalno je proleteo kao tren iako su nastupila tri benda.

Strogo poštujući satnicu, prvi na scenu izlaze Sinheresy. Simfo moderne metalce predvode korpulentni i harizmatični Stefano Sain i eterična dama moćnog vokala, Cecilia Petrini. Tokom svog dvadesetpetominutnog nastupa, Sinheresy nam je predstavio deo materijala sa svog aktuelnog albuma Domino. Vidno skučeni na ograničenom delu bine, borili su se da dočaraju svoju muziku najbolje što su mogli. Njihova energija je i preovladala na kraju, što se posebno osetilo tokom numere „Paint the World“. Pred sam kraj nastupa, pozvali su sve ljude raspoložene za druženje da im se pridruže kasnije na štandu, a onda se zvanično oprostili sa „Believe“.

Cellar Darling

Pravi doživljaj usledio je tokom nastupa Cellar Darling, posebno za poštovaoce nekada najpoznatijeg švajcarskog folk metal sastava, Eluveitie. Naime, nakon raspada ovog kultnog benda, deo članova, predvođen multitalentovanom Annom Murphy, oformio je Cellar Darling, koji je za jako kratko vreme stekao zavidnu popularnost, potpisao za Nuclear Blast i krenuo na turneju da predstavlja album This is the Sound. Trio svoj nastup započinje sa „Black Moon“. Kao nekada u Eluveitie, Anna i u Cellar Darling svira nekoliko instrumenata (hurdy-gurdy, flauta) i uz to pruža priliku da ponovo uživamo u njenim vokalnim bravurama. Na set listi svoje mesto našle su i „Avalanche“, „Six Days“, „Challenge“… Svoje izvođenje zaokružili su pesmom „Fire, Wind & Earth“.

Malo duža pauza prekinuta je izlaskom jednog po jednog člana benda Lacuna Coil u prepoznatljivim „LC sanatorium“ belim kostimima, i sa corpse paintom, i vidno ispisanom porukom na glavi masterminda benda, basiste Marco Coti Zelatija, „Mjetal je rat“. Nastup, kao tokom većeg dela Delirium turneje, započinju sa „Ultima Ratio“ koju slede uz obilje dima i lightshow momenata, „Spellbound“, „Die & Rise“ i „Kill the Light“. Nakon tog mini seta, pevačica Cristina Scabbia, pozdravlja publiku i najavljuje „Blood, Tears, Dust“, koja bukvalo budi publiku iz početne letargije.

Lacuna Coil

Usledile su „Ghost in the Mist“, „My Demons“ pa „Trip the Darkness“ koju je publika pevala zajedno sa bendom. Blago umirenje pred buru uz „Downfall“ i „Swamped“, a onda Cristina poziva sve prisutne da pevaju sa njima jer je čula kako divno pevamo tokom prethodih pesama. Nalet energije odjeknuo je celom salom dok je bend zajedno sa publikom izvodio obradu benda Depeche Mode „Enjoy the Silence“.

Kao da se naslućivao kraj nastupa, a i sam izbor pesama govorio je tome u prilog: „Our Truth“ pa „Delirium“. Najavljujući narednu pesmu, Cristina je podsetila da naredne godine Lacuna Coil obeležava 20 godina rada i da već sada imaju gomilu ideja kako će sve obeležiti taj jubilej. A povodom toga biće objavljena i knjiga o njima pod naslovom „We Fear Nothing“ u kojoj će biti opisani svi bitni momenti benda od osnivanja do danas. Uz skandiranje publike „We fear nothing!“ i energično skakanje, započinje „Nothing Stands in Our Way“. Svetla se gase i bend se povlači sa bine nakratko dok publika nesigurno traži bis.

Zvuk prazničnih zvončića razleže se sa razglasa i veštački sneg počinje da posipa prve redove ispred bine. Započinje „Naughty Christmas“, singl koji je bend snimio za božićnu kompilaciju jednog italijanskog radija, o čemu je Andrea Ferro govorio u intervjuu za Balkanrock. „Heaven’s a Lie“ ponovo je animirao publiku da peva sa bendom. Na samom kraju Cristina se zahvalila svima u sali što su svoje vreme odvojili za njih kako bi prisustvovali ovom nastupu, „Without you – we are nothihg!“ „The House of Shame“ zaokružila je njihov premijerni nastup u prestonici Srbije uz obećanje da ćemo se sigurno videti još koji put.

GALERIJA FOTOGRFIJA