fbpx

-

Naslovna Reportaže Lačni Franz u Novom Sadu: Gladni dobrog provoda

Lačni Franz u Novom Sadu: Gladni dobrog provoda

foto: arhiva

Kultni slovenački bend Lačni Franz nastupio je u četvrtak u Novom Sadu pred punim klubom Firchie Think Tank Studio.

Tačno u 22 časa, na binu se popeo ovaj legendarni sastav, i pružio punu energiju publici, koja se već okupila u solidnom broju. Harizmatični Zoran Predin je sa svojstvenim humorom pričao anegdote između pesama, kazivao stihove, i pozdravljao publiku. Ovaj bend je jedan od jako retkih sastava koji su uspeli da zadrže optimizam u svojim pesmama, a da ne izgube na poetici, kvalitetu i dubini tekstova i muzike. Svojim primerom mogu da pokažu kako treba da izgleda jedan kvalitetan pop/rock sastav.

Uz poznate hitove, provejavale su i pesme sa novog albuma “Svako dobro.”. Publika je odlično prihvatala pesme, i u pojedinim trenucima tapšala zajedno sa Zoranom. Neke od pesama koje su bile izvođene su: “Šta bi mi bez nas”, “Čakaj me”, “Kada smijem se u snu”. Narednu pesmu Zoranje najavio da će publika morati zajedno sa njim da peva, i onda je krenuo da peva stihove pesme Bandiera Rossa. Publika je prihvatila poziv i počela da peva sa njim, do trenutka kada bi trebalo da usledi refren pesme, kada je Zoran naglo prekinuo i rekao :”Nećemo dalje”, i momentalno počevši da sviraju pesmu “Daj pusu”. Ovaj gest se pokazao veoma duhovitim, što je i u skladu sa njihovim političko-ironičkim podtekstom u nekim pesmama. Pesma “Ja sjećam se” je bila posvećena Tusti, preminulom pevaču kultnog benda KUD Idijoti, odsvirana u njihovom aranžmanu, koji se može čuti na kompilaciji “Za tebe – Tribute to KUD Idijoti”.

Nastavili su se ređati hitovi, “Praslovan” za koji je Zoran rekao da su bili pod prismotrom, i da su ih nadležni organi pitali ko je taj praslovan, i “Ne mi dihat za ovratnik” koja bila dočekana sa oduševljenjem.

Sa pesmom “Ja vraćam sunce u svoj dan” su pokazali da i dalje umeju da prave odlične pesme, sa tekstom u kome se svi možemo pronaći, i pitkim melodijama koje brzo ulaze u uši, sve u okviru njihovog stila. “Da sreli se nismo” je najneočekivanija pesma koju su ikad uradili, zbog toga što su na melodiju Sovjetske himne ubacili njihov tekst, i sve to upakovali u pop aranžman, postupak donekle sličan Laibachu na albumu Volk, naravno sa mnogo više optimizma i vedre ironije.

Uz zvuke belkog valcera koji je dolazio sa ozvučenja, što je u skladu sa novogodišnjim raspoloženjem, članovi benda su slali pozdrave u publiku, zahvaljujući na tako lepom prijemu.