-

NaslovnaReportažeKuršumlijska gitarijada: Ta burna, pijana noć

Kuršumlijska gitarijada: Ta burna, pijana noć

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Galija Kursumlijska gitarijada Kursumlija
Galija, foto: Ivana Božić

Drugo veče Kuršumlijske gitarijade donelo je nagrade najboljim takmičarskim bendovima, dok je u revijalnom delu publika uživala uz Galiju i bend Random.

Završno veče Kuršumlijske gitarijade otpočelo je nastupima takmičarskih bendova koji su se kvalifikovali po mišljenju stručnog žirija. Radiofoniks su nastupili prvi a nakon njih redom, Sajko Vois, Majdan, Multi Cultus i Ki. Kao i prethodne večeri, svaki od pet plasiranih bendova izveo je po dve pesme, nakon čega je žiri imao zadatak da odabere najbolje. Ove večeri bilo je daleko više publike, posebno mladih koji su ispunjavali prve redove ispred bine.

Galija Kursumlijska gitarijada Kursumlija
Galija

Nastup plesne grupe Ragnarok smenili su tiskanje i vriska u prvim redovima kao pozdrav početku nastupa Galije. Dok su izvodili “Mesto pored prozora” bilo je jasno da je muzika ovog benda odavno pronašla put do srca ovdašnje publike, naročito među najmlađima koji su hrabro držali prve redove tokom celog nastupa benda. Na posebno oduševljenje naišlo je izvođenje pesme “Zona Zamfirova”, koja i dalje uživa ogromnu popularnost. Priče su tekle lagano i razdragano. Sve je podsećalo na prijatan susret starih prijatelja koji se odavno nisu videli a vezuje ih toliko divnih uspomena. Akustični set odveo nas je u neke mirnije vode i doneo bisere poput “Da li si spavala”, “Moj brat i ja”, “Uzalud se trudiš”, “Kotor”… Galija iz “Carskog grada” smerno je brodila a svaku pesmu pratili su iskreni osmesi Nenada Milosavljevića – Neše Galije u duetu sa ponekad rezervisanim starijim bratom Predragom.

Nastup se polako bližio kraju uz ređanje hitova: “Dodirni me”, “Stare trube”,”Digni ruku”, “Još uvek sanjam” nakon koje je Neša predstavio bend. Vriska i povici “Nešo, mi te volimo” bili su uvertira u bis koji otpočinje posvetom alkosima sa “Burna pijana noć”, da bi lagana “Skadarska” označila definitivni kraj nastupa.

Random

Usledio je najvažniji deo večeri – proglašenje pobednika. Žiri je kao najbolje ove godine odabrao niški bend Majdan. Drugo mesto pripalo je bendu Ki iz Kumanova, koji su ujedno, kao i bend Radiofoniks dobili priliku da 2019. godine nastupe na Nišville džez festivalu. Treće mesto osvojili su Banjalučani Multi Cultus.

Gitarijada je zvanično zatvorena nastupom prošlogodišnjih pobednika, benda Random iz Beograda. Ovi rok alternativci postoje od 2010. godine a njihov izuzetno dinamičan nastup propratio je mahom muški deo preostale publike. Pevačica Angelina bukvalno nije stala tokom celog nastupa.