-

NaslovnaReportažeKuršumlijska gitarijada - Pos'o, kuća, birtija

Kuršumlijska gitarijada – Pos’o, kuća, birtija

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator
Zabranjeno Pušenje, foto: Ivana Božić

Nastup sarajevskog Zabranjenog Pušenja obeležio je prvo veče Kuršumlijske gitarijade na igralištu osnovne škole „Drinka Pavlović“ u Kuršumliji.

Gitarijada u Kuršumliji svoje korene vuče još s kraja osamdesetih godina prošlog veka, tačnije od 1989. godine. Koncept koji je ustanovljen tada, praćen je do 1994. godine kada je održana poslednja gitarijada. Prva gitarijada u XXI veku održana je 2009. godine da bi ponovo usledilo zatišje sve do 2016. godine, kada se ova manifestacija ponovo diže iz pepela i poprima obrazac koji se prati poslednje tri godine.

Sajki Vois

Ovogodišnja gitarijada započela je nastupima takmičarskih bendova. Od prijavljenih 75 bendova iz celog regiona, stručni žiri odabrao je sedam bendova. Prvi su pred publiku izašli Radiofoniks (Beograd/Užice), a nakon njih beogradski Sajki Vois. Kako su svi takmičari svirali samo po dve pesme, bendovi su se smenjivali kao na pokretnoj traci. Kruševljani Pourpur nastupili su treći a nakon njih svoju muziku su predstavili Majdan iz Niša, banjalučki Multi Cultus, Kasirke iz Beograda i Ki iz Kumanova.

Plesna grupa Ragnarok skrenula je pažnju sa bine na prostor u ravni sa publikom. Devojke su izvele nekoliko zanimljivih koreografija iz svog repertoara.

Zabranjeno Pušenje

Vrhunac večeri predstavljao je nastup Sarajlija uvek spremnih da razvesele raju. Muzičari su, jedan po jedan izlazili na binu i zauzimali svoje pozicije, a kao poslednji, u majici sa natpisom „Das ist Walter“, izlazi Davor Sučić, poznatiji po scenskom imenu Sejo Sekson. Zabranjeno Pušenje dočekano je veselim usklicima, a publika je pevala zajedno sa Sejom: „Bos il’ hadžija“, „Jugo 45“, „Pos’o, kuća, birtija“… Zabranjeno Pušenje bend je sastavljen od multiinstrumentalista. Sam Sejo, pored pevanja, povremeno se hvata daira ali i gitare, dok klavijaturista ujedno svira i violinu a jedina dama u bendu, Lana Škrgatić svira i klavijature i flautu i saksofon.

Ceo gotovo dvo ipo satni nastup bio je obojen tonovima starih, dobro poznatih pesama benda, ali i nekim novijim, ništa manje dopadljivim. Uz gitaru i „fakat da nije Đoka Balašević“, Sejo Sekson započinje prve taktove pesme „Pišonja i žuga“ koje završava gitarska verzija „Bumbarovog leta“.

Zvanični deo nastupa Zabranjenog Pušenja zaokružuje „S one strane ulice“ a onda Sejo najavljuje i bis. Poneti dobrim vibracijama, prisutnima su priredili nesvakidašnji bis odsviravši čak četiri pesme među kojima su bile: „Karabaja“, „Guzonjin sin“ i „Fikreta“.

Twisted Tales

Kao poslednji nastupio je kuršumlijski bend Twisted Tales. Njihov nastup otpočeo je dvadesetak minuta nakon predviđenog vremena i završio se neočekivano brzo. Iako je prvobitno najavljenim programom i satnicom bilo rečeno da će nastup ovog benda trajati oko sat vremena, momci su uspeli samo da izvedu: „Gods of Decay“, „Colony is sleeping“, „Nova Švabija“ „Hellfire“ i „Troops of Twisted“ nakon koje je frontmen benda otpozdravio organizatorima uz sočnu psovku zbog neprofesionalnosti.

Gorka pilula završnice ove lepe festivalske večeri mogla je biti izbegnuta da je tim organizatora na vreme promislio i delegirao najvažnijeg člana – stejdž, odnosno, binskog menadžera. I mnogo manji festivali, čak i jednodnevni, imaju binskog menadžera, čiji je jedan od glavnih zadataka da koordinira bendove i postara se da program manifestacije protekne u najboljem mogućem redu. Jedan festival koji postoji ovoliko dugo i pretenduje da iz godine u godinu bude sve bolji i privuče što više publike, ovakve propuste ne bi smeo sebi da dozvoli.