-

Naslovna Reportaže Kupanje u alkoholu i znoju uz The Real McKenzies u Božidarcu

Kupanje u alkoholu i znoju uz The Real McKenzies u Božidarcu

The Real McKenzies, Božidarac, Beograd
The Real McKenzies; foto: Branislav Milošević

“Moglo je biti i bolje” izraz je koji često govore ambiciozni, ali skromni i prizemni ljudi. Svesne su toga i kolege iz nama bliskog portala PRIS koji su organizovali ovaj događaj, ali – da li je zaista moglo biti bolje?

Realno – uvek, ali okolnosti pod kojima je došlo do realizacije ovakvog koncerta bi ubile želju većini entuzijasta. Stoga nećemo govoriti o propustima, a svejedno je snalažljivost ovde pobedila. Naime, prvobitno je koncert najavljen u Gavezu na Adi Ciganliji; zatim se iz ko zna kog razloga odlučilo da je Barutana na Kalemegdanu realniji prostor sa kojeg će se čuti gitare i gajde; na kraju, loše vreme je presudilo i moralo se koji dan pred sam koncert delati i zaobići rizik te je Božidarac postao realnost.

Sa druge strane, dodatnu komplikaciju i konfuziju stvorila je objava benda od samo dve nedelje pre datuma na kojoj je pisalo da je – turneja otkazana. Par sati kasnije došlo je do demantija sa obrazloženjem da je sajt benda hakovan i da nema nikakvog otkazivanja. Pojedini izvori iz mase tvrde da nikakvog hakovanja nije bilo i da je bend tokom intenzivne turneje došao na ivicu raspada (zar to nije pank?). Spekulacije oko toga će možda postojati, ali stvarno neće biti bitne jer – The Real Mckenzies su stigli i isprašiće Beograd!

Planirano je da program počne rano, još u 19:30, prvenstveno zbog činjenice da će se čak 4 benda izređati na bini. Naravno, počeo je malo kasnije, nešto pre 20 časova, ali je prostor Božidarca već bio solidno popunjen i momci u raznobojnim košuljama su razbili tišinu.

Skadrila, Božidarac, Beograd
Skadrilla

Skadrilla je još uvek mlad bend i nakon 6 godina postojanja, što je nekima mnogo, a nekima malo – prosudite sami. U odnosu na njihove početke kao predgrupa Samostalnim Referentima i ska bend u pokušaju ovo je značajan napredak. I dalje vizuelno deluju neozbiljno (a mora li biti ozbiljnije), ali im je zato svaki ton na mestu i vidi se da se radilo na ritmu koji može razmrdati i grupu stondiranih šugejzera. Da ne bi to bio čisti ska nastup u moru celtic-irish-punk-rock-kakogod bendova pobrinula se gošća Ana, violinistkinja benda Scordisci, koja im se pridružila na bini i sa kojom su odsvirali dve evergreen teme. U njihovim izvođenjima bilo je svega: varijacije na “Heart of Gold” i “Guns of Navarone”, “Dirty Old Town” pa čak i instrumentalna tema iz  “Otpisanih”… Izuzetna svirka, dobra zabava i odličan uvod.

Scordisci, Božidarac, Beograd
Scordisci

Nakon njih se na binu penju Scordisci koji takođe uglavnom sviraju tradicionalne stvari (čitaj: obrade), pre svega iz čiste ljubavi prema toj muzici. Verujem i da je takve melodije teško stvoriti sam i da je zahvalnije reprodukovati dok se ne stvori stvar koja može tradicionalnoj do gležnjeva prismrdeti. Vaš novinar nije ipak taj bend u potpunosti ispratio jer je “njegova” Zvezda bila odlučujuću bitku za ulaz u LŠ (sada već sigurno znate kako se to završilo), ali ga je 1:0 na kraju prvog poluvremena ubilo i red je bio napetost smiriti uz opuštajuće zvuke Irish Stew of Sindidun.

Irish Stew of Sindidun, Božidarac, Beograd
Irish Stew of Sindidun

Da žive u bilo kojem provincijskom gradu, a ne prestonici, ovi bendovi bi doista bili zlatna koka opštinarima koji kroz kulturne manifestacije peru novac. Ovako se snalaze kako znaju i umeju i Irish Stew je izuzetan primer kako brzo postati popularan, ali jednostavno i pored svega ostati na margini i nikada ne uspeti preći na stvarno velike bine, makar opštinske. Naravno, to je realnost naše alternativne scene i ne treba žaliti momke iz Irish Stew jer su posle petnaestak godina i dalje tu i, što je još bitnije, i dalje su mladi.

Božidarac je već počeo dobrano da se oseća na znoj, ali to nije smetalo razgaljenoj publici da uživa jer ko voli ovaj zvuk da sluša iz sterilnosti svoga doma, uživo ga obožava. Atmosfera je bolja, pozitivnija i navodi na utapanje u litre piva. Irish Stew su iskusno prošetali kroz svoj opus pun melodija na frulama, violinama i fenomenalnom bendžu. Vremenom su i novije pesme više postale “pop”, ali zar je potrebno davati dodatnu etiketu nečemu što je već celtic/irish u svojoj bazičnosti; zar je bitan podznak zodijačkom znaku?

Nešto pre 22:30 Zvezda je već izjednačila na 2:2, a dodatno veselje upriličio je hedlajner događaja – The Real Mckenzies!

The Real McKenzies, Božidarac, Beograd
The Real McKenzies

Kanađani u kiltovima su krenuli žestoko. Pevač i jedini originalni član benda, Paul McKenzie, delovao je toliko pod uticajem cirke, ma jedva je stajao na onoj bini, ali svojim nastupom dokazuje koliko može i koliko ume, pogotovo koliko hoće. A hoće da ga već prepuna sala Božidarca obožava. I obožava ga. Nije bitno ni što je već toliko mator i pijan; nije važno što sopstvene stvari falšira; to je esencija panka, a bend ga upotpunjava prženjem na gitari, basu, bubnju i sveprisutnim gajdama. Jednostavni rifovi iskusno i tačno odsvirani, melodije poznate svim posetiocima, mlađim, a i starijima kojih je, ruku na srce, bilo nemalo. Zid buke se prelamao na zidovima Božidarca i vraćao pravo u masu gde se razbijao zajedno sa tucetom pankera i stvarao šutku. Publika se kupala u alkoholu i znoju, “šutkači” proklizavali i padali po mokrom patosu, a bend je posle samo sat vremena morao da ugasi buku jer se ponoć već približavala, a znamo kakvi su propisi sada. Dok je ostatak benda u kiltovima pakovao opremu, gajdaš je izveo svoj mali performans, a onda i Paul svojim mini solo setom koji je kvario jedino mikrofonski kabl nakon čega je prešao na drugi mikrofon, a sa publikom delio viski, pivo, ljubav i emocije.

Na kraju svega, prilično dobar koncert za 500/600/800 dinara. Svaka čast PRIS-u na solidnoj organizaciji; svaka čast Kanađanima na profesionalnom pristupu i pored diskontne cene za koju su došli; svaka čast predgrupama na odličnoj svirci – nisu ska samo Referenti, niti su irish samo Orthodox Celts; svaka čast publici na strašno dobroj atmosferi. Ma svima – alal vam vera!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

The Real McKenzies, Božidarac, Beograd