-

Kultur Shock zapanjili Beograd

Kultur ShockMultietnički sastav Kultur Shock je konačno posetio Beograd, pri čemu im je ovo bio prvi samostalni nastup u Srbiji. Koncert se sa pravom može svrstati među najbolje i najzanimljivije nastupe koji su ove godine održani u Livingrumu.

Međutim, pre samog osvrta na ovaj događaj, prinuđen sam da uputim par kritika na račun organizatora. Krajnje je neshvatljivo zašto nema uslova za održavanje nastupa bendova u velikoj sali SKCa. Sama činjenica da je prodato 450 karata govori koliko je zapravo Livingrum pretesan za ovakva dešavanja. Ventilacija i dalje ne funkcioniše u kompletnoj zgradi Studentskog kulturnog centra, tako da je boravak u ovakvom prostoru potpuno nehuman.

Kao gostujući sastav nastupio je domaći etno metal Uneven, koji je svojim metal obradama lepo zagrejao publiku za ono što tek sledi. Sam početak Kultur Shock svirke izazvao je pravo oduševljenje u publici, koja je bila neumorna naredna dva sata, koliko je nastup trajao. Đino Babana je na samo početku napomenio bendu da je „među svojima“ tako da se publika mora ispoštovati do kraja. Koncert su otvorili sa pesmom „King For Today” i nastavi sa predstavljanjem novog albuma „Integration“. Kompletan bend je muzički vrlo uigran. Bez prevelike pauze u pesmama Kultur Shock je nastavio sa proverenim hitovima i sve vreme održavao tačku ključanja. Agresivni gitarski rifovi u kombinaciji sa Đinovim glasom pokrenuli su kompletan Livingrum iz temelja. Violinske deonice mlađane Paris su poprilično dominirale, od nežne melodije, do neurotičnog pank divljanja.

Đino i ostali članovi benda su bili oduševljeni paklenim dočekom. Pri samom kraju su se izređale numere „Tutti frutti“, „Sarajevo“, „Hashishi“, „Zumbul“, „Mastika“, koje je publika horski otpevala. Nakon drugog bisa, na samom kraju sasvim neočekivano bend je otpevao „Još ne sviće rujna zora“. Preznojena publika je zaista imala prilike da prisustvuje pravom spektaklu.

Dan pre Beograda, bend je nastupio u Skoplju na Taksirat Festivalu. Evropsku turneju su završavaju večeras u klubu Trema u Novom Sadu.