-

Kultur Shock u Sarajevu: „Niste vi meni svako“

KulturShock Subbeerni Centar Beograd
Kultur Shock; foto: arhiva

Nakon četverogodišnje pauze, svjetla reflektora pod kojima se nalazi bend Kultur Shock su ponovo zasijala na sceni Doma Mladih u Sarajevu.

U sklopu svoje turneje „No Nostalgia“ bend Kultur Shock je uz vrhunsku svirku publici priredio i odličnu atmosferu. Ova noć je bila posebna budući da su koncert održali povodom obilježavanja Dana grada Sarajeva. Svirka je počela u 21:40 h, a prije toga publiku je zagrijavala predgrupa Erik & The Worldly Savages, koja na sličan način kombinuje hard sound i eto melos.

Bend je svirku započeo pjesmom „Zumbul„, koju je publika već nakon prvog takta propratila gromoglasnim vriskom i aplauzom. Istu reakciju publika je imala i na „Tamni Vilajet„, a već na četvrtoj pjesmi – „Tutti Frutti„, atmosfera je bila dovedena do usijanja.

Gino ne uzima ni trenutak predaha, te energično nastavlja sa „Build A Wall„, „Istanbul“ (na kojoj uključuje i publiku da pjeva zajedno sa njim) i „Superevil„. Nakon izvedbe pjesme „Superevil“, šalje publici snažnu antiratnu poruku: „Nikada ne slušajte nikoga, pogotovo ne stare kao što sam ja. Mi smo napravili rat, vi ga nećete napraviti. Nikada da vam ne padne na pamet da uzmete oružje u ruke. Jedan mali prst naš nije vrijedan nijedne ideje, to vam govori čovjek koji ima ideale“.

Svirka se nastavlja sa „God Is Busy, May I Help You?„, na kojoj publika ponovo divlja i puca od energije i adrenalina, što se naročito primijeti u prvim redovima u kojima se formira blaža šutka. Gino neuomorno drži ritam i pažnju publike, te ponovo dobiva pozitivan feedback u vidu vriska publike na prvim taktovima fan-favourite pjesme „Sheitan„.

Na pjesmi „Nadjia„, Gino uzima kratak predah, predavši mikrofon u ruke Amy, koja sa novom i ujedno najmlađom članicom benda od 27 godina, violinistkinjom Elenom Govetas, dolazi do izražaja.

KulturShock Subbeerni Centar Beograd

Do najviše tačke usijanja među publikom dolazi na pjesmi „Sarajevo„, gdje energija pršti po zraku, doslovno. Pivske čaše lete iznad glava, kao i majice kojima pojedini razgolićeni fanovi mašu. Užarena atmosfera se smiruje da bi se pažnja obratila na novu pjesmu koju Gino predstavlja „Tomorrow Is a Better Day„. Kultur Shock ne bi bio ono što jeste, da ne ubaci elemente etno melosa i sevdaha, pa tome shodno na red dolazi i njihova verzija dobro poznate sevdalinke „Snijeg pade„.

Nakon sevdaha, publika je počašćena sa još dvije fan-favourite pjesme, „Akšam“ i „Hashishi„, koju su svi horski pjevali. Gino iskazuje svoju zahvalnost prema publici koja ga sluša uprkos godinama, te se na bis vraća uz riječi „Niste vi meni svako“. Noć se završava pjesmom „Da Ye„.

Najbolje svirke su one koje se dešavaju u intimnoj atmosferi jer tu dolazi do bliske interakcije i razmjene emocija i energije između publike i muzičara, dok takvo nešto festivalski nastupi ne pružaju. Kultur Shock upravo zato i prakticira i klupske svirke jer je to bend koji treba osjetiti, doživjeti i udahnuti punim plućima. Razumjeli ih ili ne, poslušajte ih uživo jer oni nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Dokaz tome jeste i veliki broj mladih fanova, koji ne samo da pokazuju relevantnost benda, već i to da kvalitet nije teško prepoznati i da su nove generacije itekako željne pravih stvari.