-

NaslovnaReportažeKrvavo black metal veče u Domu omladine

Krvavo black metal veče u Domu omladine

Gordan Lazinica

Funkcija: Novinar/Recenzent

Sebe vidi kao: Srećnog i uspešnog kompozitora/muzičara jednog dana.

Moto: "If you can't handle the failure, then I don't think that success is an option." (Devin Townsend)

morte-incandescent
Foto: arhiva

Kraj septembra je zaključen sa black metal večeri tokom koje su u klubu Doma omladine Beograda nastupili beogradski sastav Kolac, portugalski Morte Incandescente, kao i švedski bend Kill. Sva tri benda predstavljaju veterane black metal scene, a bili su izuzetno spremni da pruže publici više nego dovoljno soničnog oružja tokom čitave večeri.

Koncert je bez mnogo čekanja počeo oko 21 čas, kada se iz duboke, guste magle dima koja je ispunila čitav prostor prolomila crvena svetlost i siluete članova benda Kolac, koji je započeo svoj set. Premda se u toku nastupa prostor još uvek postepeno popunjavao sa publikom, bend je nastupio sa prilično furioznom energijom, koju je publika izuzetno podržala sa mnogobrojnim urlicima i headbangovanjem. Zvuk je bio solidan, nije bilo nekih posebnih tehničkih problema, a publika je bila vrlo zadovoljna čitavim nastupom koji je trajao nešto manje od sat vremena. Posebno se izdvojila pesma “Nikad krst” na koju su posetioci glasno reagovali i pevali zajedno sa bendom. Na kraju je publika želela još materijala ali nije bilo više vremena, tako da je Kolac zaključio svoj energični nastup.

Vrlo brzo se na scenu popeo Morte Incandescente iz Lisabona, koji je bio i više nego spreman sa sve klasičnim corpse paintom. Bend je promovisao svoj novi album “Diz Não á Vida” i nastup je i otvorenom prvom numerom sa istog izdanja, “…O Mundo Morreu!” (“Svet je umro“, ako se ne varam oko prevoda) Trio je “napao” publiku sa agresivnom smenom vokala gitariste i bubnjara i tokom svog nastupa odsvirao vrlo uvežban i jasan, direktan materijal. Ipak, utisak je posle nekog vremena bio da je nastup delovao pomalo pravolinijski i bez nekih značajnijih momenata, ali i pored toga, prošao je vrlo profesionalno i energetski snažno.

Švedski Kill je vrlo brzo nastavio sa frenetičnim sirovim black metalom, koji čak u svom zvuku sadrži i death/thrash metal elemente u zvuku (zapravo, u okviru sva tri benda su se ove karakteristike mogle čuti). Kill je svojom pojavom delom podsećao na nekadašnje velikane ekstremne metal scene iz osamdesetih, Hellhammer, kao i Bathory (koji je i naveden kao jedan od uticaja na stranici benda). Nastup je u suštini vrlo dobro odsviran, publika je definitivno imala osmeh na licu tokom nastupa benda.

Utisak je da je domaći Kolac, čak i manjim brojem posetilaca u početku uspeo da načini najbolji nastup, najbolju reakciju publike, premda u gostujućim nastupima ništa nije falilo. Posetilaca je bilo negde oko šezdesetak, što možda ne deluje mnogo ali je publika delovala raspoloženo. Čekamo neke naredne posete hladnih i sirovih rifova tokom jesenjih i zimskih dana u narednom periodu.

Save