-

NaslovnaReportažeKrunski dokaz da nas je stvarno bilo - Mile Kekin u Domu omladine

Krunski dokaz da nas je stvarno bilo – Mile Kekin u Domu omladine

Mile Kekin Dom omladine Beograd
foto: Nemanja Đorđević

Nije li čudno kad odete na debi nastup benda koji ima samo jedan album, a već vidite punu Amerikanu Doma omladine u Beogradu? Nije, kada shvatite da taj bend vodi ni manje, ni više nego Mile Kekin – frontmen Hladnog piva, koji je nedavno zaplivao i solo vodama.

Naime, Mile Kekin je izdao svoj drugi solistički album ”Kuća bez krova” (Menart, 2018), čak 17 godina nakon prvog ”U dva oka” (Dancing Bear, 2001), a juče ga je koncertno predstavio beogradskoj publici.

Pred sam početak, publika je u holu Doma omladine, po drugi put u Srbiji, mogla da kupi trajne plastične čaše. Reč je o akciji izbegavanja plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, koje se bace u hiljadama primeraka posle samo jednog koncerta, a utiču na zagađivanje okoline. Trajna čaša je korisnija za planetu, a pride i originalna uspomena, koju su posetioci Miletovog nastupa mogli da ponesu sa sobom.

Oko 21:30 ugasila su se svetla, a u publici su se mogla čuti sledeća pitanja i konstatacije: Da li je izašao Mile?; Možda je izašao, ali ga ne vidimo jer je mali; Hoće li doći Bajaga?…

Da, zaista, poslednji redovi su zbog gužve teže videli Mileta, ali već na prve akorde krenule su i ovacije, a koncert je počeo naslovnom numerom novog albuma. Naglasivši da će ovaj koncert biti egoističan i da će, mahom, najviše pričati o sebi, Mile je, ipak, rekao da se nada da će se i publika u tim pričama pronaći.

Mile Kekin Dom omladine Beograd

Sledeća pesma bila je za sve one ”ovisnike od cesti i daljina”, kao i one koji su se ’90 godina selili sa Balkana… ”Za razliku od sad?” Bend je zavrteo “Atlas“. Predstavljanje novog albuma se nastavilo, a vibracija mladosti i studentskih dana prožimala je sve u Amerikani, bez obzira na uzrast. Osim novih, svirale su se i stare pesme sa prvog solo albuma. Jedna od njih bila je “Gastarbajterska

U blizini šanka stajala je devojčica sa tatom i sve vreme, uredno znajući reči, uživala i pevala pesme sa Miletom i publikom. Ipak, od njenih vršnjaka, pa sve do vršnjaka njenih baka i deka, u publici je bilo mnogo ljudi različitih profila.

Bend se sklonio sa bine, a Mile je tada odlučio da da savet mladima kako da napišu pesmu. Kao ”spasonosno rešenje” im je ponudio da nikada ”ne nauče previše dobro svirati gitaru. Samo 3-4 akorda.”

Ovaj solo momenat bio je prava poslastica za ljubitelje Piva, jer je Mile u nešto laganijim aranžmanima odsvirao pesme “Motor” i “Firma“. Posle toga je pozvao muzičare nazad ”da se ne bi napili u bekstejdžu.” Stihovi pesme koja je usledila glasili su: ”Svima bi im dobro došlo da ih vratim u vreme prošlo”; ”Koliko bi mi platio kad bih te tamo vratio?”, a bilo je jasno – onima koji su juče bili na ovom koncertu, bilo je dovoljno da plate ulaznicu i da tu energiju mladosti ponovo osete.

Mile Kekin Dom omladine Beograd

Odsvirana je i pesma “Žena“, koja već ima dve verzije sa Pivom, ali sada u novoj, trećoj i potpuno drugačijoj. A posle nje, na binu je izašla upravo žena, Katarina Popović i ulepšala  svojim glasom naredne dve pesme, uz Miletovu opasku kako su mu sa prvog albuma samo dve pesme bile hit – one na kojima on nije glavni vokal.

Da li ste nekad pomislili kako bi bilo da Mile Kekin peva pesme Tonija Cetinskog? Ne? Ne brinite! Nije to uradio. Samo je ispričao kako je jedna beogradska taksistkinja prokomentarisala da imaju isti glas. To je, možda, doprinelo pojačavanju intimne i prisne atmosfere kako u publici, tako i između publike i benda, pa su svi njišući se uživali uz pesme “Tijana“, “Konj” i “Samo moja“, za koju je nedavno snimljen i spot.

Još jedno oduševljenje fanova Piva bilo je kada je izveo obradu pesme “Svirka“, a nakon nje, uz Miletov komentar da ne veruje ljudima koji su uvek savršeno smireni, usledila je “Zbogom tjeskobo“.

Tada je trebalo da se desi ono što su svi čekali. ”Svi znamo zašto ste tu!” rekao je Mile.

”…Zbog Bajage.”

Mile Kekin Dom omladine Beograd

U publici je zavladao smeh. Međutim, Bajaga nije bio tu. Zbog nastupa u Holandiji, ovo izvođenje je prošlo bez njega, ali hit koji je usledio pevali su svi iz plemena Azri koji su se juče našli u Domu omladine. Sa pesnicama koje su digli u vis, poslali su jasnu poruku i bili krunski dokaz da nas je stvarno bilo.

Uz izvinjenje da ovaj mladi bend nema mnogo pesama, ponovila se “Kuća bez krova“, nakon koje je bend otišao sa bine. Naravno, bez bisa se ni ovog puta nije moglo, a publika je jednako uživala u pesmama koje su ponovljene.

Uživanje se, možda, najlepše oslikalo u plesu jednog sredovečnog para u poslednjim redovima, koji se uz “Reno 4” grlio i skakao kao da im je oboma opet 20 godina, ali i u slici devojčice koja nije htela da siđe sa tatinih ramena da bi mogla sve lepo da vidi.

Ovaj koncert bio je svojevrsni užitak i putovanje kroz misli, slike i uspomene svakoga ko je zavrteo atlas i namerno se našao baš tu. Ulice Trga republike, ovih dana puste, izgledale su, nakon koncerta, kao idealno mesto da se sa njih krene na bilo koju stranu sveta uz poletnu energiju koju su doneli Mile i njegov bend.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Mile Kekin Dom omladine Beograd