fbpx

-

Naslovna Reportaže Krš i (S)lom Partibrejkersa u Nišu

Krš i (S)lom Partibrejkersa u Nišu

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Niš nije imao prilike da ugosti Partibrejkerse skoro četiri godine, a od samostalnog koncerta je prošlo čitavih osam. Dugoočekivani koncert ovog rok benda upropastila je uporna kiša, pa je, čini se, sve krenulo nizbrdo.

Kiša je počela da pada neposredno pred zakazano vreme koncerta, što je organizaciju uhvatilo nespremnom, jer bina u dvorištu SKCa (Banovina) nije bila pokrivena. Sat vremena je publika kisnula čekajući da se muzičari i oprema zaštite od kiše ne bi li dočekali jedan od najistrajnih rokenrol bendova u zemlji.

“Izvinite što kisnete” bile su prve Canetove reči kada je istupio pred publiku, a nastavio je sa prozivanjem organizatora. Svirka je počela pesmom “Kompromisna igra” za kojom su sledile “Ako si”, “Zemljotres” i “Lobotomija”. “Mokre su nam čarape”, prozvao je Cane ponovo organizatora, i to je bila samo jedna od mnogih provokacija. Koncert je nastavljen numerama “Ćutanje”, “Žurim”, “Put za jug” i “1000 godina”.

Usledio je blok njihovih najpopularnijih pesama, kada su se mokri prisutni malo više uneli u sam koncert. U pitanju su hitovi “Rođen loš”, “Hipnotisana gomila” (nakon koje je Cane imitirao Slobodana Miloševića rečima “Vas niko ne sme da dira. Vas niko ne sme da bije”), “Kreni prema meni” i “Hoću da znam”. Taman kada se koncert zahuktao, publika živnula i na trenutak zaboravila na kišu, veče je uništeno jer je na bini nestalo struje.

Čekalo se 20ak minuta da se vidi hoće li ovo biti kraj koncerta ili će se situacija rešiti. Većina publike odlučila je da im je dosta čekanja i napustila Banovinu. Koncert je ipak nastavljen, sada već pred malobrojnom i demoralisanom publikom. Odsvirane su pesme “Mesečeva kći”, “Molitva” i “Ulični hodač” koju je bend poprilično razvukao. To je ujedno bila poslednja numera za večeras i Cane se od Niša oprostio ponavljajući “Ovo vam nećemo zaboraviti. Hvala!”

Skazaljke na satu nisu još otkucale ponoć, pa kada se oduzme sat vremena zakašnjenja i tehnički prekid od nekih 15-20 minuta, ispada da koncert nije trajao ni sat i po vremena. Bend je, izgleda nezadovoljan organizacijom, delovao poprilično nezainteresovano i neubedljivo za nastup, čak je i sam Cane bio ispod nivoa i manje pričljiv nego obično. Ostaje jedno veliko razočarenje, pogotovo zbog pomisli da su ljudi platili 600 dinara da bi čuli bend sa 30godišnjim iskustvom, a pružena im je slaba rokenrol predstava.