-

Kristali u Nišu – Nepresušni muzički optimizam

Kristali, foto: Biserka Jovanović

Praveći presek svoje dvadesetogodišnje karijere, pop rock koktelom u svom maniru, Kristali razgalili nišku publiku u klubu Feedback.

Kristali6Poput njihovog imena, muzika koju stvaraju Kristali je čista, jasna i odiše pozitivnom energijom i to traje već punih dvadeset godina. Deo te energije, koja je vremenom pretočena u četiri studijska albuma, Kristali su podelili i sa niškom publikom koja je od početka koncerta pa do kraja pratila ritam koji je bend diktirao sa bine.

Pre koncerta Kristala, publiku koja se polako okupljala zagrevao je Trenchtown Senior. Nešto pre ponoći Kristali se penju na binu i kreću „Talasi” a slede je razigrana „Znam, znam” i simpatična „Moje srce”. Opuštajući ritam pokrenuo je curice bliže bini da lagano đuskaju, dok su momci odmereno klimali glavama ispijajući svako svoje piće.

Kristali
Dejan Gvozden

Ritam se zaokreće uz „Mesto za nas”, pesmu koja se našla u domaćem filmu „Sivi kamion crvene boje”. „O kako si lepa” vraća na sam početak njihovog muzičkog putovanja a na nju se nadovezuju redom: „Hajde, hajde”, „Kada prođeš”, „Dolina ljubavi”.

I dok je „Novi dan” uveliko odbrojavao svoje prve minute, Kristali su pevali „Ti si sa drugoga sveta”, a “Vreme je” bilo da se podsetimo jednog od njihovih prvih hitova iz devedesetih „Dva metra”.

Oduševljenje uz „Sad se svega sećam” dodatno je podiglo atmosferu u klubu, a „Sunce” i „Bejbi bejbi” u kombinaciji sa Gvozdenovom prugastom majicom podsetile su na prijatno morsko letnje veče. „Još mogu” usporila je tempo a smerno su je sledile „Ona greši” i „Mona”.

„Divan dan” – pesma koja će se naći na budućem albumu, kako je najavio frontmen Dejan Gvozden, uz „Sasvim sama” i „Ostani” polako je vodila ka završnici nastupa. „A sada jedna manje poznata pesma. Strpite se, brzo će proći”, uz blagi osmeh Dejan je najavio „Menjam se”. Usledile su još i „Ustani kreni” i „Osmi dan” uz koje se bend oprostio od publike ali samo prividno jer su ih pevanjem ubrzo vratili nazad.

Za bis su odsvirane „Kako je moguće”, „Više srece”, „Moj san” i „Ljubav prolazi” nakon koje su se definitivno povukli sa bine a sa razglasa krenula muzika po izboru Trenchtown Seniora.