-

NaslovnaReportažeKraljevski apartman u Nišu: Veče za pamćenje

Kraljevski apartman u Nišu: Veče za pamćenje

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

arhiva

Beogradski rokeri, Kraljevski Apartman, nakon tri godine ponovo su nastupili u Nišu. Niški klub Yeahbug@ sinoć je bio ispunjen ljudima željnim dobrog rokenrola.

Sama koncepcija subotnjeg koncerta održanog u niškom klubu Yeahbug@ bila je jako interesantna. Program je započet projekcijom spotova Adama Bomba, njujorškog gitariste koji će 18. februara nastupiti u ovom klubu. Multimedijalnost je bitan segment savremenog doba i u budućnosti će ovakav vid prezentacije/promocije koncerata postati uobičajen.

Kao podrška Kraljevskog Apartmana nastupila su dva niška benda, dobro poznata lokalnoj publici. Čast da prvi istupe pred publiku pripala je Aria Aeterni. Kako je pevačica Marijana napustila bend, Aria je nastupila sa pevačicom Reflexion-a, Kaćom. Tako je po prvi put obrada Scorpions-a, “Rock you like a hurricane”, zvučala pristojno u njihovom izvođenju (bye, bye beautiful). Ali, to se ne može reći i za ostatak njihovog repertoara. Tokom izvođenja Nightwish-ovog “Amaranth”-a vokal i gitare su se mimoilazili a obradu Osvajača (“Maska”) nije vredno ni komentarisati.

Dok je Aria prvenstveno bila orijentisana ka obradama, Glad, druga predgrupa, rešili su da izvedu isključivo autorske pesme. Ređale su se “Svet je tvoj”, “Godine”, “Sveti Gral”… ujednačen tempo pratio je čitav njihov nastup. Za kraj su odsvirali noviju pesmu “Vampir”. Inače, ovo je bio poslednji nastup Glada u ovakvom sastavu jer je gitarista Darko odlučio da napusti bend.

Počelo je blago komešanje publike, prvi redovi su počeli da se sabijaju a na bini se već uveliko pripremao Kraljevski Apartman. Sam početak nastupa propraćen je ovacijama i skoro sve ruke bile su u vazduhu. Bilo je očigledno da se ovdašnja publika uželela ovog benda. Skoro sve pesme su horski pevali sa Lotketom, a neke deonice je pevala samo publika. Smenjivale su se: “Sve su noći iste”, “Ne traži đavola”, “Ne verujem u lažne anđele”… “Ona vedri i oblači”. Lotke je sve vreme imao fantastičan kontakt sa publikom. Svoje mesto u set listi našla je i pesma “U lavirintu 7 greha” koju su uradili za potrebe domaćeg filma “Lavirint”.

Usledile su laganije pesme poput: “Za ljubav ne treba da moliš”, “Jesen” i one koju peva publika “Dama iz kraljevskog apartmana”. Posle “Dame” stigla je čelična “Ruka pravde” i sa njom u paketu “Nikad se ne predajem” i “Dao sam sve od sebe”.

Kraljevski Apartman trenutno radi na novom albumu koji se očekuje na jesen. U međuvremenu se vrti singl sa tog albuma “Pandora” koji je bend premijerno i izveo na koncertu. Ovo je jedina pesma koju publika nije pevala (osim možda nekoliko ljudi).

Mali previd puštanja zvuka motora pre vremena bio je neobični intro za “Slike” (obrada “Lady in black” benda Uriah Heep), Lotketovu omiljenu pesmu. Ponovo su se začuli motori i krenula je bajkerska himna “Rocker”. Nastup se polako bližio kraju uz “Posle oluje (javi se)” i nezaobilazne “Long live rock’n’roll”. A onda se uz uvodne taktove za “Izaberi jedan put” Lotke oprostio od publike poručujući im da “u svom ovom sranju izaberu pravi put”.

Kao što je bilo najavljeno, nastup Kraljevskiog Apartmana trajao je dva sata a bend je pokazao da još uvek poseduje tu magiju da svoje nastupe učini vrednim pamćenja.

Fotografije: Nikola Zlatković