-

NaslovnaReportažeKralj Čačka u Sarajevu: Noć savršene atmosfere

Kralj Čačka u Sarajevu: Noć savršene atmosfere

Kralj Čačka Dom omladine Beograda
foto: arhiva

Sinoć je u Sarajevu svoj nastup u sklopu festivala ‘‘Ljetna scena SARTR-a“ održao Nenad Marić, poznatiji kao Kralj Čačka. Koncert je bio u “openair“ varijanti, gdje su svi prisutni, nakon skoro dvije godine zatvorenosti i stalnih restrikcija kretanja, mogli uživat u nastupu pod otvorenim nebom.

Solidno popunjeno dvorište iza SARTR-a bilo je poprište odličnih vibracija između publike i benda. Čak i polufinale europskog prvenstva u fudbalu (Italija – Španija) nije uspjelo pokvariti gostoprimstvo kakvo pruža samo sarajevska publika, što je u par navrata spomenuo i Nenad Marić.

Sunce je zalazilo, noć se počela spuštati, a binu je na oduševljenje publike okupirao bend kojem se nakon par trenutaka pridružuje i vođa cijele mašine, Kralj Čačka.

Na samom početku koncerta Kralj nas svojim korona izvještajem upućuje na štetne supstance, te nove mjerne jedinice, kao što su strahotona, panikmetar, mukotona.

Zaplovili smo riječima Kralja Čačka: “Prelazimo na mjere zaštite“.

Mjere zaštite su započele pjesmama “Ala je lep ovaj svet“, te “Pomoć prijatelja“ koja je one najhrabrije navela na lagano njihanje uz pjesmu.

Nakon kratkog “hvala“, nastavili smo zajedno lebditi uz “Želeo sam kao mali“.
Naredna izvedena numera bila je “Dobro jutro nastavlja se rat“, koja ima jednu jako šaljivu muzičku ideju dok tekst nosi jasnu poruku o besmislima rata.

Uslijedile su pjesme malo bržeg karaktera “Urbana parodija“, “Stoj kolega“, “Pad u ljigu“. Publika se već potpuno opustila, a Kralj Čačka nas je uz riječi “Hvala vam, vi ste najdivnija publika“ pripremio na pjesmu “Rolaj“, koju su svi uglas pjevali.

Sigurno jedna od najzanimljivih pjesama sinoć izvedenih bila je “U Istanbul“, spoj orijentalnog i psihodeličnog u jednu cjelinu. Pjesma sama od sebe stvara poseban ambijent i emociju što je publika osjetila, te je nakon zadnjeg udarca bubnja iskrenim aplauzom pozdravila sve članove benda.

Kralj Čačka Dom Omladine Beograd
foto: arhiva

Koncert je nastavio sa par ljubavnim pjesmama “Moj Avatar“, “Bum“, u kojoj je svoje vještine pokazao bubnjar Filip Tančić svojim dugim i zadivljujućim solom na bubnjevima.

Po završetku pjesme “Bum“, Nenad Marić je predstavio bend nakon čega je poslije svake pjesme u kojoj neko od članova ima zapaženu dionicu dobio aplauz uz izvikivanje njegovog imena. Na gitari i klaviru svojim virtuoznim solažama oduševljavao nas je Marko Marić, dok je uz kontrabas spreman na sve bio Miladin Stojković.

Dok je aplauz još uvijek trajao, koncert je nastavio dalje sa “Spusti svetlo na put“, “Nizbrdo pravo“, “Mama kupi mi propeler“, “Svetle stvari“.

Polako se približavao kraj druženju sarajevske publike i Kralja Čačka, a jedna od posljednjih pjesama bila je “Zemlja nije moj dom“ koja će tek da bude objavljena. Nakon nje odsvirana je pjesma “Partizan“, koja je obrada francuske pjesme “La Complainte du Partisan“ koju je Kralj najavio kao zadnju.

Kralj Čačka Dom Omladine Beograd
foto: arhiva

Uz naklon sišli su sa bine, dok je publika uzvikivala “Bis“.

Nakon par trenutaka vratili su se i odsvirali još dvije pjesme kojim su se oprostili od sarajevske publike. “Naći ću izlaz“ smirila je atmosferu nakon nekoliko bržih pjesama. “Ovo je poklon pesma ako ne dođemo pre zime“, najavio je tako Nenad Marić zadnju pjesmu za sinoć “Deda Mraz je Švorc“.

Na kraju, možemo reći da je sve sinoć bilo idealno, od odnosa publike i benda, ambijenta, emocija, ozvučenja koje je odlično uštimano.

Kralj Čačka nakon sinoćnjeg koncerta može dodati i titulu Kralja Sarajeva.