-

Kosmički rok u praskozorje: Consecration, There. i F. Underground u Nišu

fludi4
Fluid Underdground; Foto: Biserka Jovanović

Kišna tmurna nedelja, kasno veče u Feedbacku i na nekoliko sati bekstvo sa ove planete u beskrajni muzički univerzum zahvaljujući bendovima Fluid Underground, There. i Consecration.

fluid3
Fluid Underground

Koncert je počeo oko 11 sati uz gostovanje vlasotinačkih stoner rokera Fluid Underground. Odmah je počelo energično; pravo rokersko zagrevanje pred smireniji post rok deo večeri. Iako su pomalo statični na bini, energičnost njihove muzike to apsolutno nadoknađuje. Publika nije mirovala, pa je u prvim redovima bilo i mlataranja glavom iliti headbanga. Zvuk u već tada solidno popunjenom Feedbacku bio je odličan. Vlasotinčani su u novoj postavi (za bubnjevima je došao Vladimir Stanković) maksimalno iskoristili svojih 40ak minuta nastupa uz pesme: „Pelin„, „Ti goriš„, „Stega„, „Bezimena„, „Svetlana„, „Priština„, „Ruke“ i „Jesen„. Treba napomenuti da im je ovo tek drugi nastup u Nišu, a odlična reakcija publike svakako je znak da su dobrodošli da ponovo posete grad na Nišavi.

there2
There.

Drugi su na bini bili, još sveži na sceni, domaćini There. U poslednjih pola godine nastupali su često po Nišu, i već su upoznali sugrađane sa svojim zvukom. Nedavno objavljen debi EP „Session 4“ odsviran je u celosti i kroz pesme „A Little Girl„, „Anastasia„, „Where The Magic Happens„, „She’s Dying Young“ i „Overdose.“ ispričana je priča o maloj Anastasiji. Ovom prilikom bend je predstavio i tri nove numere koje će se naći na debi albumu. Za razliku od FU, muzika je bila mnogo mirnija i opuštenija, ali je bilo i napetih, uzbudljivih momenata. Kako im se bližio kraj nastupa, bend je bio sve razigraniji, kako sa notama, tako i na samoj bini. Primer kako izgledaju muzičari koji su zaljubljeni u muziku koju stvaraju. Uživeli su se i uneli sebe u nastup da su sam vrhunac nastupa završili haotično, bučno, uz bacanje instrumenata i uključivanje svih mogućih efekata. Publici je preostalo samo da aplaudira njihovoj majstoriji.

consecration3
Consecration

Zvezde večeri bili su Consecration. Danilo, Ivan i Matija u Niš su došli da promovišu nastavak „Cimeta“ – album „Univerzum zna“, ali to nije značilo da su publiku uskratili i svog starijeg materijala. Consi u Nišu nisu bili još od 2009. godine. Svirali su u originalnoj postavi u okviru jednodnevnog festivala „Sounds of Struggle“, ali uprkos odličnom koncertu, publika je bila nezainteresovana da ih čuje po prvi put, pa su nastupili pred šačicom ljudi. Sada je situacija bila potpuno drugačija.

Feedback je bio pun. Ne krcat, ali za gitarski zvuk, odlična poseta. I već prvim tonovima pesme „Vertikala“ publiku su bacili u trans. Repertoar koncipiran u stilu klackalice da kada vas spusti, naglo vas podigne žestokim gitarskim deonicama, a onda vas ponovo lagano spušta. Kada je na red došla „Rinasek“, atmosfera u klubu se ugrejala, a jeza je prolazila uz „Praskozorje“. Disko kugle na plafonu vrte se u krug… slušate pesmu i udubljeno gledate u rasipanje crevno-rozikavog svetla. Muzika vas vozi, svetlost hipnotiše. Više ne osećate svoje telo, plovite izvan njega, postajete samo mali atom u beskrajnom univerzumu. To je i suština muzike Consecrationa, daje vam širinu i što više širite krug znanja, za toliko širite i krug onoga što ne znate…a jedino „Univerzum zna“ sve tajne ovog života.

Veče se lagano bližilo kraju. Deo publike zbog radnog ponedeljka napustio je klub pre kraja svirke, nažalost. Ali atmosfera nimalo nije jenjavala. Uživalo se uz pesme poput „Luka Čeh„, „Barikade„, „Univerzum zna„, „Somna“ i „Đavo nije urban„. Za sam kraj ostavljena je naslovna numera debi albuma „.avi„, a kako je već bilo pola 3, nije bilo ni govora o bisu. Sjajno veče u Nišu, odlična tri benda i još bolja muzika. Dobar odziv publike uliva nadu da će stvari krenuti na bolje, što se tiče rokenrola u gradu.