Kosmički rok grupe There. u Elektropioniru

There. / foto: Nemanja Đorđević

U okviru svoje mini-turneje po Srbiji, niški instrumentalni “cosmic-rock” (fioka koju je bend sam sebi dodelio) sastav There. je, u prilično praznjikavom Elektropioniru, vrlo istrajno izveo preko sat vremena repertoara.

Oko pola deset se ovaj mladi kvintet popeo na binu i, bez ikakve propratne najave, otpočeo stapanje svojih afiniteta prema različitim muzičkim epohama i tokovima u homogenu celinu koja se sastojala iz pesama sa prvog EP-ja, debitantskog albuma “Chasing the Basics” (objavljenog za Rock Svirke Records), kao i nekih novih pesama koje će se naći na sledećem albumu. Prvo što se dalo primetiti jeste dobar zvuk u Elektropioniru koji je verodostojno preneo sonični koncept i viziju benda na publiku.

Taj koncept čine utegnute i naizgled jednostavne bubnjarske deonice Luke Bašića, usklađeni gitarski duo Janka Džambasa i Uroša Kostića koji neguju post-rock, shoegaze i noise gitarsku estetiku (ova poslednja je naročito izražena kod Uroša koji se u više navrata vrlo agresivno poigravao sa mikrofonijom i ehom), odmerene, povremeno distorziranje bas linije Marka Mitića i klavijatura Pavla Dinića koja je verovatno vodeći aspekt njihove muzike, od osnivanja benda do danas postupno diverzifikovan i bolje prilagođen psihodeličnoj crti koju “Chasing the Basics” nosi.

Mada je bend gotovo nepogrešivo odsvirao sve pesme sa repertoara, nekoliko njih se izdvojilo, iz prostog razloga što su bolje pesme – “A Little Girl” koja je pre tri i po godine otvorila njihovo prvo izdanje, mračne “Sarissa” i “Equilibrioception” i prelepa, najbolja njihova pesma “Sleep! Dream!” (za koju je bend snimio jako prijatan spot na Staroj planini). Smatram da bi bend samo malo više trebao da se posveti upečatljivim deonicama i temama kakve se nalaze u ovim pesmama – prilično je teško kupiti pažnju na duži period vremena instrumentalnom muzikom. There. to definitivno umeju kad reše i nadam se da će dalje razvijati tu kompozitorsku veštinu, samim tim produbiti zvuk o kojem vode dosta računa.

Bez obzira na svega tridesetak ljudi u publici, There. je vrlo entuzijastično i precizno odsvirao sinoćnji koncert koji je bio neobično intiman i mislim da se publika neće pokajati ako ih bude uhvatila uživo na nekom od predstojećih koncerata – večeras u Zrenjaninu i sutra u Novom Sadu gde će nastupiti sa grupom Lednik.

GALERIJA FOTOGRAFIJA