-

Kontakt konferencija 2017 – Početak promena u festivalskom turizmu i muzičkom izdavaštvu

foto: Anastasija Đokić

Godinama unazad postoje problemi oko organizovanja festivala i muzičkog izdavaštva. Neki od njih su nejasna infrastruktura, kulturne granice u regionu, nezainteresovanost lokalnih i državnih institucija za ovu vrstu turizma i nesvesnost o tome koliko ovo polje može doneti koristi i drugim granama privrede. Radi rešavanja i podizanja svesti o ovome organizovana je prva Kontakt konferencija s ciljem umrežavanja organizatora i promotera regionalnih muzičkih festivala, turističkih udruženja i organizacija, kulturnih centara, klubova, i ostalih delatnika u kulturi i umetnosti.

Učešće u konferenciji uzeli su predstavnici najznačajnijih festivala iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Crne Gore, predstavnici izdavačkih kuća iz regiona, kao i gosti koji rade na platformi za digitalnu distribuciju Phonofile iz Norveške.

Konferencija koja je održana u prostoru Marsh Open Space u Cetinjskoj ulici, pored tribina za sve prisutne organizovala je i bogat muzički program u komšijskom klubu Elektropionir. Nultog dana festivala nastupio je Nežni Dalibor (promocija albuma „U Slojevima“), dok su za druga dva dana priređeni besplatni dnevni i noćni program za koji su se karte naplaćivale. Prvog dana dnevnog programa nastupili su Degeneza, Vizelj (koji je promovisao svoj album „Najbolji„), gosti iz Slovenije Koala Voice, a za noćni program ostavljen je E-Play (koji je na ovom koncertu snimao svoj lajv spot za aktuelni singl „Da budemo samo dobro„). Drugog dana u dnevnom programu nastupali su Moreuz  (promocija istoimenog albuma), gosti iz Makedonije RIB, Kanda Kodža i Nebojša (promocija albuma „Uživo„), za zatvaranje ostavljen je koncert sarajevskog muzičara Lake.

Prvi dan konferencije  bio je namenjen organizatorima velikih festivala u Srbiji i platformi Phonofile. Tribine je trebalo da predstave značaj samih festivala za gradove u kojima se organizuju i da nam objasne kako izgleda organizovanje jednog festivala u regionu. Ono što je evidentno je da kod nas postoje festivali s kvalitetnim i kreativnim idejama: Exit je bio nosilac bunta protiv sistema, festival Dev9t se bori za kulturu kao prirodno stanište ljudskog bića, Supernatural za glavnu temu uzima zdravlje…, ali uvek nastaju problemi zbog ne tako dobre isplaniranosti u startu. Kvalitetna ideja nije dovoljna da bi jedan festival uspeo, potrebna su i materijalna sredstva, racionalna kontrola istih, dobro određenje tipa festivala i ciljne grupe.

Neki za svoje probleme krive ministarstvo kulture, lokalno stanovištvo, nezainteresovanost sponzora, neki lošu ili nepostojeću infrastrukturu na lokaciji organizovanja festivala. Ciljna grupa festivala se dosta pomera ka strancima, kojima su ideje i lokacije nekih festivala egzotičnije. Ovaj zaokret ka tome se može primetiti i na listama izvođača velikih festivala u regionu, koji dovode svetska imena koja kod nas ne znače toliko mnogo. Neverovatan propust na ovoj tribini je taj da nije ostavljeno prostora za pitanja iz publike.

foto: Anastasija Đokić

Phonofile je na svom predavanju izneo svoje viđenje toga kako savremeno izdavaštvo treba da izgleda. Budućnost po njima je u internet portalima kao što su Spotify, iTunes i Deezer. Kada pogledamo statističke podatke u njihovom radu u Evropi i svetu se drastično smanjuje broj ljudi koji skidaju muziku s interneta, a broj onih koji izdaju fizička izdanja skoro je nepostojeći. Digitalno izdavaštvo jeste dobro sa stanovišta profitiranja, ali dovodi do svojevrsnog oligarhijskog ustrojstva u industriji gde nekolicina velikih izdavača i takozvanih trend setera odlučuje o budućnosti umetnika. Ovde postoje velike opasnosti od toga da se kvalitet muzike koji je nastao u samom kreativnom procesu, tokom kog umetnik treba da da najviše, na kraju podredi reklamiranju i nečemu što je deo samog biznisa.

Na tribinama drugog dana prikazan je značaj nekih festivala kao destinacije koji su u imidž određenog mesta uspeli da unesu i svoj festival. Bilo je reči o različitim temama kao što je važnost prostora za organizaciju festivala, odnos stanovnika prema samom festivalu, značaj za obnavljanje privrede, problemi s lokalnim vlastima i komunalnim preduzećima, stvaranju zajedništva zahvaljujući festivalima.

foto: Anastasija Đokić

Istog dana regionalne izdavačke kuće vodile su diskusiju o diskografiji u regionu. Konstatovano je da je trenutno kao glavni prostor gde muzičari zbog vere da mogu sve sami objavljuju svoju muziku kod nas Youtube, dok na globalnom planu muzičari imaju poverenja u plaćene servere Spotify i iTunes. Smatraju da sistem u srpskoj diskografiji mora da se menja, jer muzičari odustaju od izdavača tako što nađu dobrog PR-a i dobar booking (to je luksuz koji sebi mogu da priušte već etablirani bendovi). Svi se slažu oko toga da je mladim bendovima važno da sarađuju s izdavačima i da kroz ceo taj proces nauče nešto, svesni da je izbor izdavača važan koliko i izbor advokata. Takođe, u svetu gde postoji velika ponuda muzike i ostalih informacija gotovo je nemoguće ne izgubiti se bez kvalitetne podrške izdavačke kuće. Nažalost, sve ove reči upućene publici nisu stigle do tih pomenutih muzičara, jer njih na tribini nije ni bilo. Stvorena je prilika da razgovaraju s nekim iz izdavačkih kuća u našem regionu. Ipak, samo nekolicina se pojavila kako bi doturila svoj CD i jedva prozborila koju reč. Propuštena je šansa da ova konferencija ima većeg efekta i značaja. Sve ovo nema smisla ukoliko kolege pričaju s kolegama bez prisustva klijenata s kojima bi sarađivali. Nažalost, taj kontakt nije ostvaren.

Istina je da stvari u infrastrukturi ne funkcionišu i da je potrebno da se čitav sistem nekako uredi, ipak do promene neće doći dok se ne probudi svest i poverenje između muzičara i ovih organizacija. Celo stanje je apatično zbog čega informacije ne stižu do pravih ljudi. Ideja ove cele konferencije je veoma zdrava, ali sledećeg puta radi njene uspešnosti treba više informisati muzičare da ovo postoji i ubeđivati ih o značaju za njih.

foto: Anastasija Đokić