-

Konglomerat rokenrola u Domu Omladine

Kazna za uši; foto: Nemanja Đorđević
Kazna za uši; foto: Nemanja Đorđević

Prethodno veče u  Amerikani bilo je rezervisano za veterane tvrdog zvuka – Kaznu za uši koji su prošle godine snimili album „Nova zora“, prvi put nakon decenije i po. Njihovi prethodnici na bini Dž!Dž! i Plišani mališan priredili su solidnu uvertiru mešovitim zvucima.

Dž! Dž!
Dž! Dž!

Pred nekolicinom ljudi ispred sebe, bend Plišnani mališan je predstavio svoj rad prvim albumom dok drugi možemo da očekujemo ove godine. Započeli su psihodeličnim instrumentalom nakon kojeg je usledila pesma „Pejzaž“. Njihov zvuk se prepliće između alternativne, grunge i noise forme ali oni ga jednostavno zovu rokenrol. Numera „Split“ izmamila je pojedine uzvike neispunjene akustične sale. Sledi pesma „Sadžaj“ koja je prožeta zaraznim rifom i jasnom porukom o krizi identiteta. Ovaj bend poseduje potencijal koji bi trebao da se izoštri njihovim narednim albumom.

Prostor je bivao ispunjeniji kako se bend Dž!Dž! spremao za početak programa. Svežom numerom „Buđenje“ prodrmali su do tad statičnu publiku i pripremili je za živahnu svirku. „Sunce“ je otpočelo sa par slasnih reči na račun današnjeg režima, a i prošlog, pesma je dobrim delom ipsunjena teatralnim recitovanjem. Bendu se na bini pridružio gost kako bi izveli njihovu najnoviju numeru „Geto“ koja je predstavljala pozivnicu kako za ovaj nastup tako i onaj u Novom Sadu. Usledila je mirnija melodija u „Baladi o Rundeku“ koja opisuje životno putovanje jednog moreplovca. Treba izdvojiti veštinu bubnjara Živka Grčića koji je svojim agresivnim sviranjem predvodio bend kroz čitav nastup. „Svako dobro“ sa energičnim ritmom publiku je teralo na neusaglašen ples u kom je uživala. Još par numera je usledilo, potom se bend srdačno oprostio od prisutnih i ostavio binu na (ne)milost Kazne za uši.

Kazna za uši
Kazna za uši

Veterani garažnog roka otpočeli su numerom „Poklon“ u relativno popunjenoj sali Doma Omladine. Nastavili su još tvrđe sa „Asfaltom“ i pojedini deo publike gurnuli u trans. Pesma „Moćni i dobri“ pumpala je tempo obožavaocima sirovog rokenrola a na njihovo zadovoljstvo usledio je singl „Deri kamen“. Smanjili su brzinu laganom numerom „Baby baby“ sa poslednjeg albuma „Nova zora“. Nov album donosi nam drugačiji zvuk u odnosu na onaj tokom devedesetih godina, u određenim numerama prisutan je mekši funky zvuk dok su ostale čvrste kao po običaju. Izveli su još jednu novu stvar „Tamo na mostu“ a potom publiku vratili 13 godina unazad pesmom „Ja hoću da znam“. Produžuju zvuk devedesetih poznatom „Kada budeš mrtav i beo“ u kojoj posebno pokrenut onaj stariji deo publike koja je inače i ove večeri raznovrsna, kao što je to karakteristično za nastupe ovakve vrste. Po ko zna koji put prave vremenski presek, ovaj put „Novom zorom“. Lako se razaznao prvi rif „Koske“, u ovom hitu, koji je prožet surovom solo deonicom, je zasigurno najveći deo prisutnih uživao. Beogradski sastav je prošetao ljubitelje rokenrola uzduž i popreko, napred i nazad kroz svoj opus a potom im se zahvalio i napustio scenu.

Šarenolika rokačina je ukrasila subotnje veče i pokazala više od trzaja rokenrola. Iako se mejnstrim scena sve više zalaže za potiskivanje ove muzike, ovakvi nastupi se tome oštro suprotstavljaju. Oni ujedno predstavljaju jedini način ratovanja u ovdašnjem haotičnom muzičkom svetu.

Kazna za uši - poslednja