-

Koncert za Divljana – Sećanje na velikog sanjara i idola mnogih

Hajde sanjaj me, sanjaj - Muzičari slave rođendan Vlade Divljana Sava Centar Beograd
Muzičari slave rođendan Vlade Divljana / foto: Nemanja Đorđević

Prethodno rasprodat rođendanski koncert pod nazivom „Hajde sanjaj me, sanjaj„, posvećen jednom od naših najznačajnijih kompozitora pop muzike, i nekadašnjem lideru Idola, Vladi Divljanu, održan je sinoć u beogradskom Sava centru. Domaćini koncerta bili su Zdenko Kolar i Saša Šandorov sa Nevladinom organizacijom te Maks Juričić sa svojim Ljetnim kinom. Koncertu je prisustvovalo skoro 4.000 duša.

Vladini prijatelji, saradnici i kolege na sceni su izvodili svima dobro poznate hitove iz njegove nadasve plodne autorske i izvođačke karijere, što iz vremena Idola, što iz kasnijih solo projekata.

Koncertno veče je imalo dva dela. U toku prvog muzičari su se smenjivali uz NVO koju čine Zdenko Kolar, Saša Šandorov, Marko Milivojević i Boris Bunjac, i sastav Magic Bush (Damjan Dašić i Marko Ćalić).

Hajde sanjaj me, sanjaj - Muzičari slave rođendan Vlade Divljana Sava Centar BeogradZa sam početak, puštani su slajdovi sa Vladinim fotografijama propraćeni zvucima Nebeske teme, da bi potom krenula  „Plastika“ sa Dušanom Kojćem Kojom iz Discipline kičme. Magic Bush i NVO su potom izveli „Zašto su sada devojke ljute“, da bi Zoran Kostić Cane iz Partibrejkersa pred „Gde si sad, cica maco“ izjavio: „Lepo je što ste došli, našem drugu je rođendan. I to je to“.

Goran Vasović Vaske iz Eve Braun je zapevao i podigao publiku na noge uz „Dok dobuje kiša“ i „Ona to zna„, a u toku izvođenja „Vreme je“ od strane Borisa Mladenovića-Bomle iz Jarbola i Škrtica usledilo je novo ubrzanje. Dejan Cukić, prisetio se na kratko dogodovština sa članovima Idola, a potom je usledio „Kenozoik“.  Na sceni se potom našao njegov imenjak Dejan Vučetić-Vuča, nekad frontmen Darkwood Duba, i oduševio prisutne sa izvođenjem „Vetar i zastave“ i „Sve što hoću da znam“, a frontmen Plavog orkestra Saša Lošić-Loša izveo je „Samo me gledaj i budi tu“. On se zahvalio Divljanu „u ime svih sarajevskih dječaka čiji je bio idol“.

Zoran Predin iz slovenačkog sastava Lačni Franz doneo je posebnu emociju sa „Sve laži sveta„, za koju je rekao da mu je veoma draga, a Antoniju Pušiću, poznatijem kao Rambo Amadeus, su odlično legli „Patuljci“. Poslednja u prvom delu koncerta nastupila je Bojana Vunturišević sa „Nemo“, koja se kasnije u njegovom drugom delu pridružila i Ljetnom kinu, bendu iz Zagreba sa kojim je Divljan nastupao u poslednjoj fazi karijere. Bojana je izvela „Iza osmeha“ i „Retko te viđam sa devojkama“. Ljetno kino čine pored Maksa Juričića i Jurij Novoselić, Marino Pelajić, Vlade Matulić, Buki Filipović, Stane Kovačić i Ante Prgin.

Hajde sanjaj me, sanjaj - Muzičari slave rođendan Vlade Divljana Sava Centar BeogradU pauzi između dva dela koncerta publici se putem video bima obratio Srđan Gojković Gile, koji je zbog turneje po Americi bio sprečen da se pojavi sa Električnim orgazmom. Puštena je potom „Pruža“ u Gile & Magic Bush verziji.

Usledilo je izvođenje pesama u specijalnim aranžmanima. Publika je ustala i počela da igra uz „Radostan dan“, „Najlepšu“, „Vodim te na more“, a pred „Malenu“se Ljetnom kinu  priključio gitarista Partibrejkersa Nebojša Antonijević-Anton. Kompozitor i pijanista Kornelije Bata Kovač odsvirao je na klaviru veliki hit Darka Kraljića „Devojko mala“ koji su kasnije Idoli snimili u svojoj verziji. Bajaga je otpevao Divljanovu omiljenu pesmu „Rusija“, dok je Darko Rundek (nelada frontmen Haustora) na vrlo emotivan način otpevao „Samo jednu ljubav imam“.

Antologijsku Divljanovu pesmu „Odnesi me“, pevali su u samoj završnici koncerta svi učesnici zajedno uz podršku velikog broja ljudi iz publike. Pesma po kojoj je nazvan koncert, „Hajde, sanjaj me, sanjaj“, čula se zatim sa zvučnika, a definitivni kraj je usledio uz „Maljčike“. Na bini su se, među slavnim muzičarima, pojavili tada i Vladini sinovi, Stevan i Pavle. Usledio je aplauz bez prestanka i duboki nakloni sa pozornice.

Pregršt lepih emocija i utisaka poneli su mnogi u svojim srcima sa ove veličanstvene proslave 60. rođendana Vlade Divljana, i sasvim je izvesno da će ih pamtiti još dugo, dugo.

„Naša je dužnost da ne tugujemo već slavimo… I kao što nikada nisi želeo da vidiš ljude u suzama, već si težio da svi oko tebe budu srećni, dopusti da se setimo kako si i koliko dotakao naše živote. Kako si jednu generaciju i jednu geografiju obogatio i koliko si pri tom ostao čist, dobar, častan i pošten.“ (Petar Peca Popović)

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Hajde sanjaj me, sanjaj - Muzičari slave rođendan Vlade Divljana Sava Centar Beograd