-

Koncert Godine: Main stage

arhivaOvogodišnji Koncert Godine je i pored toga što je podelio mišljenja publike izborom bendova koji su nastupali uspeo da izgura celu priču do kraja i učini da Novi Sad dobije interesantno prednovogodišnje dešavanje. Iako su s nekih strana dolazile sumnje oko informacija da je koncert rasprodat, pravdajući izjave marketingom, te informacije su se pokazale kao tačne. Spens je bio prepun fanova Koncerta Godine kao institucije, kao i fanova pojedinačnih bendova koji su se smenjivali u prvim redovima za vreme nastupa svojih miljenika.

Pre otvaranja zvaničnog muzičkog dela festivala, za posetioce je organizovana video projekcija koncerta iznenađenja. Main stage je u 17 časova otvorio bend S.A.R.S., na čijem su se repertoaru, između sotalih, našle numere „Buđav lebac“, „To rade“ i „Perspektiva“.

Sledeći na binu izlaze Orthodox Celts u festivalskom raspoloženju. U prvim redovima su se njihale irske zastave dok su Kelti izvodili svoje hitove. Numere koje su posetioci mogli čuti jesu „Green roses“, „Man of the county down“, „Irish rover“ i „“What’s going on“. Publika je mogla pretpostaviti da je sledeća na listi pesma „Far away“ jer je Aca počeo sa dozivanjem mnogobrojne publike s tribina. Za sam kraj nastupa ostavljene su numere „The Celts strike again“ i „Drinking song“, koju prati kiša piva. Atmosfera se može opisati kao tipično pozitivna atmosfera koja se može očekivati od Kelta.

Nakon živahne atmosfere koju su stvorili Orthodox Celts na binu izlazi još jedan od dobro znanih bendova – Block Out. Publiku su u svoj poseban svet uveli introm, koji je pratila numera „Zvezdane staze“. Publika sedi na podu i može se osetiti posebna atmosfera koju ovaj bend priređuje uz dim i prigodne svetlosne efekte. Nastup nastavljaju numerama „Protiv sebe“, „SDSS“ i „Nedostupna polja“. Ono što se može primetiti jeste da je Block Out odabrao živahniju plej listu nego u Areni, i da je to naišlo na odobravanje fanova s druge strane ograde.

Bina se priprema za sledeći bend o kojem je na ovom portalu pisano više puta tokom ove godine. Ono što se i ovog puta neće promeniti jeste pozitivna ocena koju će za svoj nastup dobiti Eyesburn, koji nakon ponovnog okupljanja održava zadati nivo kvaliteta i pruža fanovima kvalitetne svirke. Nastup se započinje dobro poznatom intro numerom sa duvačkim instrumentima i ritam sekcijom. Nakon nje sledi igranje toplo-hladno, odnosno eksplozija zvuka uz „Dance“, pa smirivanje atmosfere uz laganu „Hold this way“, da bi se opet vratili na eksplozije i numeru „“Shine“. Na sredini nastupa se tradicionalno poštuje „stara škola“ koja ovaj bend prati od samih početaka, i toj staroj školi bend posvećuje numeru „Your grace“. Za sam kraj izdvojene su numere „Fool control“, „All right“ i „Pump it“. Ukratko – bez greške, uz izuzetno tesne prve redove.

Main stage u narednih par sati predaje loptu domaćinima, pa se na binu penje Atheist Rap, koje najavljuju članovi Goblina, da bi se odužili članovima Atheist Rap-a koji su ih najavili na prošlom Koncertu Godine. Svojim nastupom se trude da održe pozitivno raspoloženje na dotadašnjem nivou, pa publici daruju svoje hitove „Dr Pop“, „Zapadna Evropa“ i „Pritilend“.

Prostor na glavnoj bini je i dalje rezervisan za lokalne bendove, pa na binu izlazi Ritam Nereda – još jedan bend iz Novog Sada, koje mnogi posmatraju kao domaćine na ovom festivalu jer su se svojim nastupima uvrstili u nezaobilazni deo repertoara svake godine. Bend je pesme izvodio bez pauze, pa je obezbeđenje imalo dosta posla sa ljudima koji su „leteli“ jedni preko drugih, do samog foto-pita i bina. Numere koje su posetioci mogli čuti jesu „Ne“, „Heroj“, „Boje se“ i „Elita“. Na sredini nastupa prostor je rezervisan za publiku, koja jednoglasno peva „Put beznađa“, dok je bend bio samo podrška fanovima. Za kraj su ostavljene numere „Sećanja“, „Hiljade“, „Crno je sve“ i „10 godina“.

Posle lokalnih bendova na binu dolaze gosti iz komšiluka, iz Bosne i Hercegovine, Dubioza Kolektiv. Svoj nastup otvaraju introm, posle kojeg slede „Eurosong“, „Marijuana“ i „Valter“. Dubioza Kolektiv priredili su pravi show upotpunjen dinamičnim nastupom i skakanjem do publike. Verovatno bi skočili u publiku da nije bilo obezbeđenja da ih vrati na binu. Generalno vlada dobro raspoloženje, publika i bend su sinhronizovani i more ljudi igra uz numeru „USA“ i „Kokuz“. Skače se i u parteru i na tribinama, a sa bine kreću i laganije stvari. Svira se „Domaćica“, nakon čega sledi dozivanje benda na bis, gde bend izvodi „Blam“ i „Balkan funk“.

Sledeći u nizu jesu Hladno Pivo – dugo očekivani gosti iz Hrvatske. Nakon manjih tehničkih problema na bini bend započinje svirku numerama „Biološki sat“, „Šamar“ i „Sreća“. Da sve bude u skladu sa imenom benda, neko iz publike uspeva da polije kran za kameru pivom i zakači čašu (ili nešto drugo) sa pivom za kran, pa je kiša piva padala po publici i obezbeđenju gde god je kran prošao. Bend je kasnije pozvao članove Eyesburna da im pomognui oko izvođenja nekih numera, pa zajedno sa duvačkom sekcijom (Dušan i Vukašin) natavljaju nastup. Numere koje su posetioci mogli čuti su i „Zimmer frei“, „Superman“, „Pitala si me“ i „Nije sve tako sivo“.

Nakon nastupa Hladno Pivo ostaje na bini i period oko ponoći je rezervisan za iznenađenje koje su organizatori priredili posetiocima Koncerta Godine. Iznenađenje je bilo kolegijalni muzički omaž Tusti, pevaču KUD Idijota. Osim Hladnog Piva na binu izlaze i članovi Dubioze Kolektiv i Atheist Rap-a. Sa mikrofona su se mogle čuti samo reči zahvalnosti Tusti, koji je mnogima služio kao inspiracija i uzor koji zaslužuje poštovanje svojih kolega. Izvode „Ja sjećam se“, „Kad sunce opjet zađe“ i „Al nije još to gotovo“ i još jednom se sa najlepšim sećanjima Tusta ispraćuje.

Na samom kraju Koncerta Godine na main stage izlaze Sve barabe, koji su poznati po svojim projektima sa različitim muzičarima, specifičnim smislom za humor i slobodnim nastupom koji uključuje naizmenično smenjivanje lead vokala, pljuvanje po bini, podrigivanje u mikrofon i sakupljanje brushaltera koji su doleteli iz publike na binu. Do kraja Koncerta Godine ostali su samo najuporniji, te se kapije polako zatvaraju i ispraćuju posetioci.

Za sam kraj se može reći da je Koncert Godine i ovog puta uspeo da priredi interesantan spektakl raznovrsnoj publici. Sve je bilo rasprodato, što je za sobom nosilo i određenu odgovornost. Već su se posetioci ove manifestacije oglasili povodom nekih problema koji su nastali, naročito oko pristupačnosti toaleta, jer su ipak trebali staviti više toaleta (toi-toi), jer 14-16 toaleta na rasprodat Spens nije dovoljno.