-

Komadić magije u Sava Centru – Gibonni Acoustic

003 Gibonni
Foto: Marija Veljković

Ponedeljak veče bilo je rezervisano za sve romantične duše koje su se obrele u prestonici i svoj put našle do Sava Centra. Zlatan Stipišić Džiboni uspeo je i druge večeri za redom da oduševi beogradsku publiku fenomenalnim nastupom koji je prisutne ostavio bez daha.
008 GibonniKoncertni program koji je bio zakazan za 20h i 30 minuta, otpočeo je Matija Dedić, u svojstvu „predgrupe“ sa numerom „Dobri ljudi“, koja je ujedino bila i savršena uvertira za pesmu „Mirakul“, čije je stihove nekoliko momenata kasnije zapevao čuveni pevač sa Hvara.

Džiboni je od prvog otpevanog stiha, do poslednje odsvirane note prikazao neverovatnu energiju, dok je sa uživanjem i jakim emocijama koje su svi prisutni mogli da osete špartao kroz listu hitova. Usledila je pesma „Ovo mi je škola“, tokom koje su se i oni najstatičniji u publici pridružili horskom pevanju i igranju uz zavodljive ritmove. Prvi stihovi jednog od najvećih Zlatanovih hitova „Činim pravu stvar“ odjekivali su salom Sava Centra dok je pevač u više navrata prepuštao publiku da „nosi“ pesmu, praveći odličnu atmoferu. U istom raspoloženju nastavljeno je sa numerom „Dvije duše“ koja se u više navrata ponavljala tokom večeri. „Zatvoriš srce u kalup, pa zatvoriš oči i kreneš da pevaš… ako se koža naježila, znači da je uspelo…“ – bile su reči koje su označile početak „Cesarice“, koju su naposletku završili Matija Dedić i publika, u jednom od onih momenata koji definitivno ostavljaju bez daha…koža se naježila, namera je uspela.

009 GibonniUsledile su pesme „Kad sam nasamo s njom“ i „Sve ću preživit“ između kojih je Džiboni, u duhu Balaševića, zabavljao publiku anegdotama iz svog bogatog i zanimljivog umetničkog života. Sa baladom „Žeđam“ došao je i nešto mirniji period koncerta, tokom kojeg je ekipa sa bine spustila ritam i prešaltovala se u jednu, veoma emotivnu notu. „Judi, zviri i beštimje“ najavila je povratak na nešto brži tempo, dok se za narednu numeru „Zamoli me“ Džiboniju i ostatku benda pridružio Marijan Brkič, gitarista sa bogatom karijerom (svirao je sa Prljavim Kazalištem i Parnim Valjkom, te potom i sa Džibonijem). Usledili su hitovi „Tija bi te zaboravit“ i „Tempera“, kad je na binu izašao jedan od najboljih gitarista i dugogodišnji Zlatanov saradnik – Vlatko Stefanovski. Usledile su pesme „Libar“ i „Oprosti“ na opšte oduševljenje publike, dok je atmosfera dosegla svoju kulminaciju tokom pesme “ U ljubav vjere nemam“. Savršene kombinacije fenomenalnog vokala i deonica na solo gitari bukvalno su oduzimale dah.

004 GibonniTokom izvođenja pesme „Ne odustajem“ na binu je izašao i mladi par, koji je, uz malu Džibonijevu pomoć, na opšte odobravanje i podršku publike, otpočeo svoj bračni život.
Pesma „Zlatne godine“ označila je i kraj glavnog dela koncerta, dok je Džiboni sa rečima: „Sve moje pesme su kao pisma, koja sam poslao u svet, mimoišle su mnoge glave i mnoga srca, i nasle su svoj put do vas. Hvala Vam što ste ovde večeras!“, počeo da se oprašta od publike.

Ali Beograd mu nije dao da ode. Bez pauze, čak i bez tradicionalnog „odlaska sascene“,Džiboni je nastavio koncert, i na BIS izveo još nekoliko numera – „Divlji cvit“, „Tajna vještina“ i fenomenalnu kombinaciju pesama „Dvije duše“ i „Činim pravu stvar“. Energija koja je kolala prostorijom i količina emocija koje je ovaj legendarni pevač uneo u svoj nastup nisu mu dale da tako lako ode sa bine. Uz puno pozdrava i reči hvale, Džiboni se nakon skoro puna tri sata povukao sa bine uz još jedan otpozdrav raspoloženoj publici – “ Hvala Vam dobri ljudi“.

Reči definitivno ne mogu u potpunosti da prenesu sliku sa sinoećnjeg koncerta, te, za sve vas koji želite da osetite magiju Dalmacije, imate još jednu priliku, 27. decembra u Sava Centru. Koncert koji definitivno ne smete propustiti.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=pJFp7s3MtTc]

001 Gibonni