-

NaslovnaReportažeKo je više uživao? - M.O.R.T. u SuBBeernom Centru

Ko je više uživao? – M.O.R.T. u SuBBeernom Centru

M.O.R.T. / foto: Tanja Drobnjak

Za koju god vrstu zabave da ste bili raspoloženi prethodne večeri, ukoliko se niste pojavili na koncertu grupe M.O.R.T. u SuBBeernom Centru, u okviru Kontakt Konferecnije, grdno ste se prevarili. Hteli ste da se derete uz pomalo komercijalne pesme koje definitivno znate? Mogli ste sinoć na ovom koncertu. Hteli ste da čujete nešto tvrđe pesme koje se nikako ne mogu nazvati komercijalom? Mogli ste sinoć. Hteli ste samo da igrate i skačete? Mogli ste sinoć. Hteli ste pank i šutke?! Da, i to ste mogli sinoć. Ukoliko, pak, sinoć niste prošetali do Cetinjske, propustili ste regionalni fenomen zvani M.O.R.T. Ali zašto je ovaj bend ovoliki fenomen? Kako su uspeli da ostvare ono o čemu gomila bendova sa ovih prostora samo sanja?

Krenimo od muzike. Kao žanr su na svojoj facebook stranici naveli „bluz pank“. Bluz na steroidima. Da, naravno, dosta se vrti oko ta dva žanra, ali ne na način koji očekujete kada samo pročitate te dve reči. Tek kada vam sve to uživo odsviraju, reći ćete sebi „Ahaaa, sad kapiram“. Ali ovo je druga decenija dvadeset i prvog veka, danas „žanr“ malo toga predstavlja. Svi bendovi se trude da izađu iz tog etiketiranja i pokušavaju da stvore nešto novo, nešto što je specifično samo za njih, nešto čime će iskočiti iz mora bezličnih bendova koji recikliraju već odsviranu muziku. M.O.R.T. su u tome uspeli. Stvorili su ovaj hibrid u kome se mogu čuti direktni i indirektni uticaji mnogih, mnogih drugih bendova i sa ovih prostora i iz inostranstva. I po njemu su prepoznatljivi.

Manipulacija publikom. U pitanju je, naravno, igra reči (pesma „Olovni vojnici“, prim. prev.), mada bi to i moglo biti istinito, ali u nekoj mnogo blažoj reči od „manipulacija“. M.O.R.T. prosto hipnotiše publiku, što se moglo videti i sinoć u SuBBeernom centru. Oni publici nude sve – od jeftine zabave, do teške alternative. Dovoljno su komercijalni da privuku široke narodne mase, ali opet i dovoljno jedinstveni i kvalitetni da prikupe i zadrže fanove iz svih mogućih sfera rok muzike. Našli su neki savršeni balans. Nisu se prodali, još uvek su svoji. I njihova publika to voli. Mnogo. Još jedan veliki plus su tekstovi, koji uglavnom nisu refreni koji se ponavljaju do beskonačnosti, već, ukoliko ih još uvek niste naučili napamet, teraju na koncentraciju i slušanje pesme sa pažnjom. Naravno, ukoliko odmah pored vas nije započeta šutka u koju ćete biti uvučeni svakog trenutka, hteli vi to ili ne.

Live nastupi. Ova četvorka binu doživljava kao svoj dom. I bez obzira što su oni došli u Beograd, atmosfera na koncertu je bila takva kao da smo mi, publika, došli u goste kod njih, na neku kućnu žurku. A oni, beskompromisni domaćini, serviraju pred nas sve ono što želimo da vidimo i čujemo, a mi bez pogovora upijamo svu tu energiju. Gitarista , koji izgleda kao da svira u nekom melodic hardcore bendu, nas je na primer dočekao bos, a u par navrata je napuštao topli tepih koji pokriva binu da bi ispred same publike, na ozvučenju koje je tretirao kao neki produžetak bine, odsvirao par svojih bluz solaža. U publici je vladao haos. Od horskog pevanja, preko udruženog skakanja, pa sve do šutki nešto srednjeg intenziteta. Ipak, pored svega toga, glavna  priča se ipak odvijala na bini. Mršavi John, koji se često neprirodnim pokretima prelamao u kukovima, je svojim hrapavim glasom i histeričnim smehom snažno iznosio svaku pesmu, a nakon njih bi se uhvatio za glavu sa obe ruke i izbezumljeno gledao u pod. Kao da ne zna gde se nalazi. Kao da je i njega iznenadilo ono što je njegov bend upravo odsvirao. Kao da je to doživeo iz publike. Zaključak je samo jedan – oni u svojoj muzici uživaju više od nas.

Na samom kraju koncerta, izbezumljeni John-ov izraz lica prešao je na svakoga pojedinačno u publici. I dok su jedni pozivali na bis, drugi su prvom čoveku do sebe u superlativima prepričavali kakva je bila svirka. Kao da i on nije bio tu. Ali zbog toga što je sreda, koncert je morao biti završen na vreme. Ali, čak ni policijski čas nije uspeo da pokvari kompletni utisak. Podjednako, kao i na početku koncerta, ozarena lica publike, sada su polako su napuštala SuBBeerni Centar, a misterija će ostati – Kako li bi ovaj koncert izgledao da je nastupao i ruski bend Pasoš, koji je na žalost morao da otkaže svirku sedam dana ranije?

GALERIJA FOTOGRAFIJA