-

NaslovnaReportažeKlošari i Fazani prodrmali Feedback

Klošari i Fazani prodrmali Feedback

Danilo Ašanin
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Čoveka u stalnoj potrazi za novim muzičkim žanrovima i bendovima vrednim slušanja. Moto: Play the game.. but don't let the game play you!

Totalni Klošari
Foto: Arhiva

Koncert lokalnih punk legendi Totalnih Klošara i hardcore punk benda Polarni Fazani održan je sinoć je u niškom klubu Feedback. Na zahtev publike, neke pesme Totalnih Klošara su dobile dupli tretman, što je verovatno posledica posedovanja verne publike koja ih prati više od dve decenije.

Polarni fazani, sada već kultni niški bend u disko fazonu, otvorili su koncert negde oko pola 12. S obzirom na to da su zvezde večeri bili Totalni Klošari, na početku nastupa je u klubu bilo svega tridesetak ljudi.

Polarni fazani su, kao pravi Srbi, nastup otpočeli pesmom “Oda rakiji“. Hladnoća, ali  jak i prepoznatljiv zvuk privukao je ljude koji su sedeli napolju, da uđu. Nakon ovog brilijantnog uvoda, usledila je pesma “Teretana“, za koju kažu da je iz prošlog veka. Satirični tekstovi postali su obeležje ovog benda sa 20 godina radnog staža. Publika je pokazala veliko oduševljenje na samu pojavu Fazana. Pored satiričnih, tu je i melanholična pesma “Toneš“, ljubavna “Dal’ si ikada” i poneka “Pesma bez teksta“. Nastup su završili kratkom pesmom koja nosi ime samog benda “Polarni fazani“.

Tačno u ponoć Totalni Klošari su izašli na scenu. Gitarista Yapa, bubnjar Boža, gitarista Crni i nezaobilazni vokal i basista Ljuba, lokalne patriote i vatreni navijači niškog Radničkog. Koncert su, tradicionalno, počeli pesmom “Ajde” sa novog albuma “U čemu je problem gospodo“. Sada, kada je publika bila na okupu, može se reći da je Feedback bio skoro pa pun. Većina fanova Klošara su starije generacije koje su upoznate sa njihovim radom od samog početka. Zapanjujuća je činjenica koliko dobro publika poznaje tekstove njihovih pesama. S tim u vezi, pesme “Promene” i “5 i 20” prošle u ovakvom maniru, nošene pevanjem pripadnika prvih redova. Poseban utisak na publiku ostavila je pesma “5 i 20”, gde se bendu pridružio Aleksandar Mitić iz benda Kontras. Po običaju, pesma “Čuj” propraćena je ovacijama publike i nečim što se moglo nazvati šutkom. Nakon kratkog predaha, usledile su pesme “Sećanje“, “Džeki vid a gan” i “Poltron” koje su ispraćene velikim aplauzom. Nakon “Preobražaja” i “Diskoteke“, pesama sa veoma ekstremnim tekstom, svirka je stala i TK su čestitali rođenje sina čoveku iz publike na vrlo svojevrsan način (dizanjem na krke), a u tom trenutku je Ljubina snaga došla do izražaja.

Nakon autobiografske “Totalni Klošari“, usledio je patriotski period označen pesmama “Srbija” i “Radnički znaj“, koje su odlično prošle kod Meraklija u publici. Na zahtev publike, nekoliko pesama ponovo je izvedeno. Između ostalog to su i “Džeki vid a gan”, “Sećanje” i na kraju, “P.F je kriv za sve“. S obzirom na to da je bilo prilično kasno, nije bilo toliko publike kao na početku, međutim dobra atmosfera nije izostala. Nešto pre dva sata posle ponoći svetla su se upalila, označavajući kraj koncerta.

Ova dva benda, koja zajedno imaju preko 40 godina iskustva, u dva i po sata uspeli su da smeste skoro čitav svoj opus, a da pri tom nije zvučalo prenatrpano, kako često biva kada su u pitanju bendovi sa dužim radnim stažom.

Kada se sve sabere i oduzme, prisustvovali smo jednom veoma dobrom nastupu, a sudeći po reakcijama publika je zasigurno uživala, bez obzira na manjak iste u pojedinim sekvencama.