-

KKN u Nišu: Od „Nitro“ do „Whole lotta love“

arhiva

U Nišu je sinoć u novom klubu Yeahbug@ održan koncert beogradskog alternativnog sastava Kanda, Kodža i Nebojša. Kao predgrupe KKN-u svirali su rege grupa ZAA iz Kruševca, kao i mladi The Socks iz Velike Plane.

Oko 22:30h svirku su otpočeli The Socks, zagrejavući atmosferu za ostatak večeri njihovom dobro upakovanom mešavinom pank, ska i rege muzike. Odlično prihvaćeni, satnicom od pola sata zasigurno su pokazali da ih uz malo rada i truda očekuje svetla budućnost. Zanimljivo je i napomenuti da okosnicu benda čine dame, Jana na gitari i Jeca na bubnjevima.

Posle kraće pauze na binu se penje bend koji je dobro poznat u ovom gradu, sa velikim brojem svirki iza sebe, sedmočlani ZAA. Rege koji sviraju zasnovan je na korenima ove muzike, tradicionalne muzike mira i ljubavi, kakvu poruku i poručuju članovi benda, kao i simpatična pevačica Darka.

Što se tiče kluba, ovo je prva veća svirka u ovom prostoru. Pored vrućine koja je vladala, usred igranja i skakanja publike, kao i dobrih vibracija koje su širili bendovi, Yeahbug@ ima ogroman potencijal da bude među glavnim „underground“ mestima u Nišu. Sastoji se iz 3 prostorije; glavne i najveće, gde je smeštena bina, i dve manje prostorije sa šankom.

Negde oko ponoći, posetioci su velikim ovacijama pozdravili, najviše očekivan bend večeri, Kandu, Kodžu i Nebojšu. Koncert su započeli pesmom „Nitro“ koja otvara poslednji album „Deveti život“. U prvi mah se primećuju odlični gitaristi Nenad i Janko, kao i njihova improvizacija, tako izvođena, da slušalac nimalo ne primećuje nedostatak originalnih deonica iz pesme. Publici, ili bar ženskom delu publike, veliku pažnju osvaja harizmatični Oliver Nektarijević, bez koga ovaj bend, zahvaljujući nesvakidašnjoj boji glasa, ne bi bio ono što jeste. KKN su bez sumnje originalan, jedinstven sastav na našim prostorima, sa „trodimenzionalnom“ alternativnom psihodelijom, primesama dub i rege zvuka.

Slede svima dobro poznate „Ton po ton“, „Kad oživimo“, „Deveti život“ i „Štastopojo“. Oliver njemu svojstvenim nastupom dokazuje da je ovaj bend vredan pažnje i da posle sedam meseci, otkad su poslednji put gostovali u Nišu, budu lepo dočekani, sa istom dozom sentimentalnosti prema bendu. Nakon niza hitova poput „Mediteran“, „S.A.T.“, „Šafl“, „Righteous“, i dosta pesama sa albuma „Prekidi Stvarnosti“ i „Igračka Plačka“, bend se uz pomoć publike odlučuje za numeru „Priroda“, sa nihovog prvog albuma.

Posle skoro 2 sata bend završava na trenutak svirku, uzimajući kratak predah, da bi odmah potom usledio bis pesmama „Ahead there“, „Plaše dečake“ i obradom pesme „Whole Lotta Love“, grupe Led Zeppelin. Obrada je zvučala fenomenalno, ozvučenje se sasvim solidno pokazalo u ovom prostoru, a KKN su pružili još jedan nezaboravan užitak, čarobnu noć kakva se samo ovom prilikom može videti u Nišu.

Set lista:
1. Nitro
2. Ton po ton
3. Kad oživimo
4. Deveti život
5. Štastopojo
6. Prekidi stvarnosti
7. S.A.T.
8. Mediteran
9. Staro za novo
10. Šafl
11. Danas nebo silazi u grad
12. Ovde i sada
13. Righteous
14. Every Nation
15. Najsvetliji dan
16. Priroda
17. Crveni Konji
18. Izlazim
20. Ahead There
21. Plaše dečake
22. Whole lotta love (Led Zeppelin)