-

NaslovnaReportažeKKN u Banjaluci: "Zakucani" Oliver i anegdota bez kraja

KKN u Banjaluci: “Zakucani” Oliver i anegdota bez kraja

KKN
Oliver Nektarijević / Foto: Dejan Škipina

Beogradska petorka okupljena pod imenom Kanda, Kodža i Nebojša nakon duže pauze posjetila je Banjaluku, gdje je u subotu naveče promovisala posljednje studijsko izdanje pod nazivom “Volja za noć“.

KKNKako to već obično biva sa svirkama, i ova u Klubu studenata Banjaluke (KSB) je kasnila, a ovoga puta krivac je bila publika, koja je koncertni prostor popunila tek četrdesetak minuta nakon zakaznog početka nastupa.

Koncert je otvoren poznatom “Ton po ton“, nakon čega se frontmen Oliver Nektarijević obratio publici. Kako će ispostaviti kasnije, ovo je bio samo početak Oliverove komunikacije sa sada već znatno brojnijom publikom.

“E, ja ‘zakucao’ čoveče! Mi vas čekamo, čekamo i ja, ono – ‘zakucao'”, bile su prve riječi vokala KKN-a, koji je odlučio da se razbuđuje “kratkim” pićem, sa kojim je, kako to već ustaljena procedura na koncertima ovog sastava, redovno nazdravljao publici.

KKNUslijedio je set prošaran novim, novijim i starim, oprobanim numerama, pa su se tako ređale “Vera, nada, ljubav i stav“, “S.A.T.“, te “Pašću u svest“, a prva vaternija reakcija publike uslijedila je nakon prepoznatljivih rifova “Kafane i rokenrol“.

“Ja nikako da se razbudim, ali bend je zato strava. Znate, mi smo sinoć svirali u Zagrebu i onda došli u Banjaluku, pa tonska proba, neki intervjui… Ej, nikako čovek da se naspava!”, podijelio je Oliver svoju “muku” sa sada već dobro zagrijanom publikom.

Začuo se “topot” numere “Crveni konji“, nakon nje još “Uvek u ponoć“, još jedna sa aktuelnog Volja za noć i “Deveti život“, a i Oliver je slavobitno utvrdio da je napokon došao sebi, pa su se energije na bini i ispred nje napokon izjednačile. Kada je odjeknula “Sve je stalo (u r’n’r)“, ruke su poletjele u vazduh i atmosfera je poprimila onaj očekivani pojavni oblik, karakterističan za klupske svirke KKN-a.

05“Kako vam je ljudi? Sve ok? Jeste? Pitam zato što nam se često u Banjaluci dešavalo da vi budete bolji od nas. Upamtite to dobro!”, bio je iskren Nektarijević, vjerovatno se referišući na ne baš tako slavni nastup KKN-a na tvrđavi Kastel, kada su doslovno iz kombija i bez tonske probe izašli na binu u okviru tadašnjeg putujućeg muzičkog karavana Jelen Top 10.

Najava jedne od najvoljenijih pjesama grupe bila je čisti zicer, pa je uz reggae dub i “Štastopojo” većina prisutnih ujedinila glasove i horski podržala bend.

Ništa manje oduševljenje nije izazvala ni daleko svježija “Šta je sa Tibetom“, a kako se koncert bližio kraju, pored novih kompozicija, čule su se i one dobro znane poput “Prekidi stvarnost” i “Najsvetliji dan“. “Izlazim“, kojoj je mjesto na soundtracku za “Munje!” obezbijedilo kultni status, zatvorila je oficijelni dio nastupa, a nakon predaha i uz pozive na bis, KKN-ovci su se vratili na pozornicu.

25Oliverovo obraćanje je ovoga puta trajalo nešto duže, jer je odlučio da podijeli anegdotu sa okupljenima, osvrćući se na jedan od nastupa i na “neke Makedonce koji su gotivna ekipa i neke druge ‘ne-tako-gotivne’ Makednoce”, koji su insistirali da im se otpjeva neka makedonska numera.

Međutim, ispostavilo se da ga sjećanje ne služi baš najbolje, pa iako smo čuli da im je Oliver isfrustrirano ponavljao stih “uči me majko, karaj me”, kraj anegdote nismo saznali.

Bis je donio još nekoliko numera, sjajnu “Ahead There” i ultimativni hit “Priroda“, a koncert je zaključila “Polako“.

Polako se praznio i prostor KSB , a krajnji utisak je da su KKN odsvirali zaista korektan koncert, dodatano pojačan energijom i željom da se što bolje predstavi novi materijal. Na kraju, banjalučka publika može biti zadovoljna, iako je slušala i bolje izvedbe sastava, ali ruku na srce, i već spomenute, one ispod prosjeka. Ovako, nastup KKN-a bi se mogao svesti riječnikom kladionice na “iz X u X”, a bod u gostima nekad je sasvim dovoljan za prolaz.

KKN