-

NaslovnaIzdvajamoKing Dude u Močvari - mračni Amerikanac publici pripremio pravi "festival depres...

King Dude u Močvari – mračni Amerikanac publici pripremio pravi “festival depresije”

king-dude

Američki glazbenik King Dude prije nekoliko godina je u jednom intervjuu možda najbolje opisao svoje stanje uma koje je, izgleda, neiscrpni izvor inspiracije za glazbu koju stvara: “Tvorci serije True Detective kao da su ušli u moju glavu i na male ekrane prenijeli tu priču”. I doista, njegovi mračni stihovi i dubok glas kao da su došli direktno s američkog juga, gdje je povijest pisala neslavne priče ritualnih ubojstava, javnih linčeva i misterioznih pojava u močvarama Louisiane.

Međutim, King Dude, pravim imenom Thomas Jefferson Cowgill, ipak je odrastao u nešto drugačijem okruženju. Rođen u Seattleu – kolijevci grunge pokreta – na kraju je ipak krenuo drugim glazbenim putem. Karijeru je počeo u death metal bendu Book Of Black Earth, no  već nakon nekoliko godina odlučio se za pravac u kojem se osjeća kao na “domaćem terenu” – folk rocku s izraženim utjecajem južnjačke gotike. A da mu je ovaj zaokret itekako dobro sjeo, pokazao je i sinoć u zagrebačkoj Močvari.

King Dude nije tip glazbenika koji će vam svojim pjesmama ponuditi odmak od svakodnevnih problema i nadu u bolje sutra. Daleko od toga. Mračni stihovi dodatno su “podebljani” još mračnijim, dubokim vokalom koji zajedno tvore – kako je on sam to najbolje opisao – prolaz u pakao, gdje se ovaj Amerikanac očito osjeća kao kod kuće. Glazbu koju stvara možda bi bilo najbolje opisati kao dijete Toma Waitsa i Nicka Cavea – samo mnogo mračnije. Pet studijskih albuma ovaj mračni prizvuk nije promijenilo, a King Dude i dalje ostaje vjeran sebi.

Na pozornicu Močvare, zajedno sa svojim bendom, stupio je u maniri Johnnyja Casha – odjeven u crno od glave do pete. Publici je predstavio neke od svojih najuspješnijih pjesama, poput Death Won’t Take Me, Jesus in the Courtyard, Fear Is All You Know te Silver Crucifix. Predstavio je i novu pjesmu sa šestog studijskog albuma “Sex”, čiji se izlazak očekuje ove jeseni.

Sama pojava i tekstovi pjesama naizgled predstavljaju užasno mračnog čovjeka u čijem životu je bilo koji oblik sreće jednostavno nemoguć. No, istina je daleko od toga, u što su se iz prve ruke mogli uvjeriti svi koji su se zatekli na koncertu u zagrebačkoj Močvari. Publika je svaku pjesmu odlično prihvatila, a King Dude je već nakon nekoliko brojeva krenuo u intenzivnu komunikaciju s njom, te je između svake pjesme publici uputio nekoliko rečenica koje su odmah odale kako se radi o zabavnom tipu, s izraženim smisao za humor i sarkazam. Tako se na “dnevnom redu” našlo njegovo oduševljenje publikom i prvim posjetom Hrvatskoj te nezaobilazna rakija za koju je Dude rekao kako ju je probao i zaključio – “that shit is deadly, man!”  – ubuduće će se držati provjerenog viskija.

Svirka od nešto više od sat vremena protekla je zaista brzo, uz nekoliko problema sa zvukom, ali i potrganih žica na gitari koje su King Dudea prisilile na manje pauze. Međutim, nitko od dvjestotinjak ljudi okupljenih u dvorani nije mu zamjerio, budući da je te pauze spretno ispunjavao komunikacijom s publikom i pričama s turneje.

Na bis se vratio bez pratećeg benda te je tih posljednjih petnaestak minuta iz publike slušao prijedloge pjesama koje bi mogao odsvirati, a započeo je s Lucifer’s The Light Of The World. Na samom kraju ovog “festivala depresije” kako je sam nazvao svoje prvo predstavljanje Zagrepčanima, još je jednom zahvalio publici koja ga je ispratila dugim pljeskom.

Nakon viđenog, kako zapravo predstaviti ovog osebujnog glazbenika? King Dude daleko je od glazbenika koji svojim pjesmama pune velike dvorane diljem svijeta, no čini se da se to niti ne trudi postati. Mali klupski koncerti i intimnija atmosfera savršena su kulisa za njegove mračne stihove i atmosferu koju pokušava dočarati. Sudeći po reakcijama publike to mu itekako polazi za rukom te je vrlo vjerojatno kako ćemo ovog mračnog tipa još imati prilike vidjeti na pozornicama ovih prostora.