-

NaslovnaReportažeKikagaku Moyo publiku lansirao iz zagrebačke Močvare u drugi svijet

Kikagaku Moyo publiku lansirao iz zagrebačke Močvare u drugi svijet

Kikagaku Moyo
Kikagaku Moyo; foto: underyourskinphoto.co.uk

Japan nam je ponovno pokazao kakve talente pruža svijetu. Ovoga puta zagrebačku Močvaru zagrijao je Kikagaku Moyo, psihodelična petorka koja je prepunom klubu pržila mozgove.

Psihodeličnu večer u Močvari započeo je zagrebački bend ONO, kojega čine članovi benda Mokre gljive i Nemeček. Nastupili su u drugačijoj postavi benda, no to nimalo nije umanjilo izvrsnost i kvalitetu njihove glazbe. Zanimljiva mješavina psihodelije, noisea i dronea napunila je klub pozamašnim brojem ljudi koji su naočigled uživali u izvanrednom spoju ovih glazbenih žanrova i uživljenosti samih članova benda.

Nakon ONO na scenu su stupili simpatični i skromni japanci, Kikagaku Moyo. Istog trenutka dali su publici do znanja da su drugačiji, nimalo stereotipni, ali nadasve skromni, no svoje umijeće stvaranja glazbe itekako su dokazali. Predstavili su svoj novi album „House In The Tall Grass“ koji publiku nije ostavio ravnodušnu. Zvuci gitara, bubnja i nenametljivog vokala popratio je i sitar koji je pridonio ugođaju. Rijetko koji slušatelj ispred benda je mirno stajao. Za razliku od studijskog albuma na kojemu je vokal puno glasniji, drugačije je bilo čuti uživo i doživjeti u potpuno novoj percepciji ovu psihodeličnu poslasticu. No, nimalo razočaravajuće. Tonovi i zvukovi su se stapali jedan sa drugim te su stvarali jednu fluidnu obojanu cestu koja je publiku vodila do katarze.

Izvođene pjesme nisu bile kratke, ali također nisu bile naporne za slušati. Od mirnih i laganih ritmova koji su se postepeno pojačavali do onih brzih, veselih i plesnih; publika je s meditacije prelazila na ples i obrnuto. Jedna od čarobnih izvedbi bila je ona pjesme “Kogarashi“ kada je bilo prekrasno i zadvoljavajuće gledati i publiku, ali i sami bend, od početka do kraja.

Naizgled skromni i sramežljivi, ali glazbenim umijećem čista suprotnost, dugokosi Japanci su nakon završetka izašli na bis i odsvirali su još jednu kraću skupinu pjesama. Vidno očarani publikom, a i publika njima, odsvirali su i posljednje tonove za Močvarinu pozornicu.

Bilo je neobično vidjeti prepunu Močvaru radnim danom, ali sudeći po publici nitko nije otišao razočaran i nezadovoljan. Nadajmo se ponovnom susretu s Kikagaku Moyo i ONO jer nas ni drugi puta sigurno ne bi razočarali.