fbpx

-

Naslovna Reportaže Katarzično veče uz Irish Stew of Sindidun u Božidarcu

Katarzično veče uz Irish Stew of Sindidun u Božidarcu

Irish Stew of Sindidun, Božidarac, Beograd
Irish Stew of Sindidun; foto: arhiva

Prelepo je bilo delovanje sa scene proteklog vikenda po toplom, iako još uvek zvanično zimskom martovskom vremenu, benda Irish Stew of Sindidun i njihovih gostiju  Scordiscii. Stvaraoci nota irske muzike i poštovaoci te tradicije na koncertu koji je organizovan u Božidaracu, doprineli su bitnosti aktuelnostima vezanim i za proslavu dana Sv. Patrika na najlepši način.

Članovi benda Scordisci upućivali su lepe melodije kao one prisutne u pesmama “American Jesus”, te “Boys are back” bojeći pozitivnim vibracijama salu, u startu nateravši prisutnu omladinu i ostale na ples i igru. Sve je pratila izvedba jednog čuvenog hita, više poznatog po spotu Celine Dion u modernim vremenima i u potpuno drugačijem aranžmanu “My heart will go on”. Delovalo je da bend svira odveć dovodeći prisutne svojim numerama do blagog delirijuma. Drugim sviranim melodijama, kao što su one u još jednoj poznatoj pesmi “Forever on the road”, pa sve do završnih taktova svojeg nastupa bend je svime potvrdio utisak o muzici kojom je doveo do punog ugođaja.

Scordisci Bozidarac Beograd
Scordisci

Kada je u publici nastalo iščekivanje nastupa glavnog benda, nekako po atmosferi bilo je jasno da teško šta loše može doprineti da koncert ne bude dovede do vrhunca. Spontan ulazak u izvođenje svog repertoara odlikovao je uvodne momente nastupa Irish Stew of Sindidun, sve do orkestriranja prve poznate stvari, takoreći hita “Lady of new tomorrow” , što je već do kraja razbudilo publiku na samom početku nastupa. Bend je od samog starta konstantno koketirao sa razgaljenim prisutnima koje je pretila neprestana igra i reakcije mase. Navedeni momenti su često bili izazvani i rečima frontmena benda Bojana Petrovića, koji je inače stalnim dijalozima dosta doprinosio dodatnom dizanju atmosfere. Jedna od objava pomenutog frontmena bila je i ona, verovatno mnogima i poznata vest, da je u bend stupila Ana Đokić, faktički jedna od idejnih tvoraca benda-pionira irske muzike kod nas Orthodox Celts.

Nizale su se numere, počevši od najpromovisanije pesme vezane za opšte poznate hitove iz irske kuluture, nalik numeri “Whiskey in the Jar”, preko veoma prihvaćenih autorskih stvari kao “Ditch”,”Take me high”, “Why”, do nešto novije “Heavier than sin” te završnih instrumentala (nekolicina ih je bilo izvedenih tokom večeri). Pri kraju, prisutni su bili počašćeni i jednim bubnjarskim solom, posle kog je usledilo više izlazaka na bis (svirane su “Stout” i “One way ticket”) praćenih opštim ovacijama. Možemo reći da je koncert već iskusnih izvođača irske muzike Irish Stew of Sindidun sasvim uspeo.

Irish Stew of Sindidun

Ako kažemo da je svirka dovodila i do manjih šutki te stage-divinga u jednom trenutku, svima je jasno da je lepih momenata i samih blagoslovenih osećanja bilo na pretek. Time su oba benda maksimalno ispunila dojam o vremenu koje ovih dana njima najviše pripada, jer, naravno vreme je obeležavanja dana Sv. Patrika. U prilog priči mogu ići svima sigurno simpatični napori koji govore šta to još pripremaju ljudi iz organizacije BIF (Beogradskog irskog festivala), kojima je potpala i organizacija koncerta o kome je reč, a koji je i bio deo pomenutog festivala. Moguće je reći da se radi i o nizu manifestacija druge vrste koje predviđaju iz BIF-a, a raznorazne kulturno-umetničke performanse na više lokacija, o kojima će se sve više govoriti, aktuelne su po pitanju ovog festivala i trajaće u periodu od 9. do 17. marta.