-

Katarzični kaos Today Is The Day u Močvari

Today is the dayToday Is The Day u ponedjeljak su nastupili u zagrebačkoj Močvari. Nezahvalno je čak reći ‘nastupili’, jer Today Is The Day su, u nedostatku boljeg izraza, ostavili srce i dušu na pozornici. Da će ovo biti sve samo ne običan koncert, već na samom početku pokazali su Grime, koji na ovoj turneji nastupaju kao predgrupa.

Talijanski sludge majstori bez teatralnih uvoda stupili su na stage i masivnim zvukom razorili sve što se našlo na putu. U sat vremena svirke predstavili su posljednji album naziva „Circle of Molesters“. Njihova glazba zid je mračnog zvuka koji vas vuče na konstantno benganje u sporim ritmovima koje bubnjar povremeno začini nekim bržim prijelazom. Iako su dosta glasni, ugodno ih je slušati, ponajviše zahvaljući orgazmičnom zvuku gitara koje se cijelo vrijeme savršeno nadopunjuju. Na vrh sloja već spomenutih gitara zatim dolazi patnički vokal koji zaokružuje cijelu sliku. Izvrstan bend i velika preporuka svim ljubiteljima žanra.

Već nakon njihovog nastupa mogli smo napustiti klub zadovoljni, a glavni show je tek trebao početi. Steve Austin čovjek je koji je kroz svoje djelovanje na neki način obilježio noise/mathcore i slične eksperimentalne žanrove. Više od dvadeset godina je jedina konstanta Today Is The Day, a u svom je studiju producirao Lamb of God, Converge i druge velikane. Skromno i skoro sramežljivo se popeo na binu, da bi prvim odsviranim tonovima zapravo pokazao narav koja nam je poznata kroz njegovu muziku. Kontrolirani kaos Today Is The Day je na prvi pogled u velikom kontrastu sa sporim riffovljem Grimea, no u samom pristupu nema previše razlike i bendovi zapravo odlično funkcioniraju kao paket.

Today is the day 01Već nakon dvije pjesme Austin skida jaknu, kapu i s oduševljenjem izgovara „Zagreb is awesome!“ s velikom dozom iskrenosti koja se osjetila na najbolji mogući način – kroz svirku. Bubnjari i basisti su se u bendu kroz godine izmjenjivali (na jednom albumu su svirali Brann Dailor i Bill Kelliher iz Mastodona), a od ove godine su tu Trevor Thomas na basu i Douglas Andrae na bubnju koji su odradili maestralan posao prateći Austinov pomalo manijakalni performans. Kompozicije su se nizale jedna za drugom, a vrijeme u Močvari kao da je stalo. Većim dijelom je predstavljen posljednji album „Animal Mother“ izdan krajem 2014., a posebna poslastica je bio cover kultnih Melvinsa, točnije stvari Zodiac. Bend se nakon sat vremena povlači s bine, no s obzirom na reakciju publike, povratak je bio neupitan. Odsvirali su još par pjesama, a onda smo vidjeli nešto neuobičajeno. Naime, članovi benda su se počeli dogovarati što će sljedeće svirati, iako bubnjar Douglas nije izrazio preveliko oduševljenje i iz njegovih pokreta se moglo zaključiti kako zapravo ne zna stvar koja slijedi. Steve se zatim više puta zahvalio, naglasivši da nigdje na turneji nisu svirali tako dugo, a jedini razlog je atmosfera koju je priredila publika u Močvari. Još uvijek nisu posustajali i svirali su sve dok im nije ponestalo materijala, da bi se na zadnjoj stvari raspali, što je zapravo dovelo do još većeg oduševljenja prvih redova.

Ukratko, Today Is The Day su odsvirali jedan od koncerata godine i pokazali kako se svira srcem… na najčudniji mogući način.