-

Kanda Kodža i Nebojša u Novom Sadu: Kometa volje za noć

Kanda Kodža i Nebojša
Foto: Stefan Savić

Beogradski alternativni rok bend Kanda, Kodža i Nebojša, sinoć je u novosadskom klubu The Quarter, održao još jedno nezaboravno koncertno veče tokom koje je promovisan njegov nedavno objavljen sedmi album pod nazivom „Volja za noć„, dostupan u izdanju muzičke kuće „Odlični hrčak“.

Pre Novog Sada, bend je nastupio u Sarajevu i Bratuncu, a sledeća „stanica“ će im biti Dom Omladine Beograda u petak, 14. novembra, gde će od 21 čas nastupiti sa gostima Autogeni Trening i Kiza Bluza.

Na koncertima, pored novog materijala, publici je predstavljen i Boško Stanojević – Bole, koji je na mestu basiste zamenio dosadašnjeg člana Ognjena Beadera, koji je otišao u Dubai. Boškov do sada najpoznatiji muzički angažman bila je saradnja sa čuvenim EKV-om u poslednjim mesecima delovanja benda. Sudeći po uitiscima publike i članova KKN radi se o izvrsnom muzičaru koji se izuzetno dobro uklopio u „priču“. Postavu benda pored njega čine Oliver Nektarijević – vokal, Vladan Rajović – bubanj, Nenad Pejović – gitara i Janko Mostarlić – gitara.

U 22:30 na scenu se popeo Ilija Ludvig, kantautor iz Beograda (rođen 1976.godine) koji često nastupa po beogradskim klubovima, tzv. „nekrunisani kralj underground Beograda“, koji je tamošnjoj publici poznat i kao nekadašnji glumac i muzičar Plavog Pozorišta (Blue Theatre). Zadivljena njegovom odećom, publika mu se sve više primicala. Zaista nikoga nije ostavio ravnodušnim, autentično izgledajući kao Hermes (Merkur), grčki bog upravljanja, putnika, pastira, prijateljstva i skupova sa Olimpa. Za one koji ne znaju, njegov lik na nekoliko mesta ukrašava beogradske fasade. Svirajući gitaru i pevajući, u celini žanrovski neodredive pesme, Ilija Ludvig postavlja u prvi plan svoju umešnost za španskom akustičnom gitarom i „gipkost“ svog vokala. Značenje pesama rezonuje, izražavajući se kroz pesme i vizuelno, a u isto vreme ostvaruje i bliskost sa publikom. Često su do scene dopirali pozitivni komentari, a kao reakcija na to, obično bi usledio njegov osmeh kojim razoružava i pokazuje koliko mu je drago što je to tako. Publika je u toku njrgovog bez malo jednočasovnog nastupa, imala prilike da čuje osam pesama, a one na koje je najbolje reagovala su: „I Tried To Get Back (The River)„, „Apalocalyptiko“, „Human Right„, i „No Mone„.

Kanda Kodža i NebojšaNešto pre pola sata do ponoći, pred dobro zagrejanom publikom u krcatom klubu, na startnoj poziciji stajali su članovi KKN. Prvi redovi su aplauzima i vriskom pozdravljali svoje idole, i već pri prvim taktovima pesme „Šta je sa Tibetom“ (prva sa novog albuma), tražili da dobiju bubnjarske palice. Iako je nova pesma, njen tekst se znao, a pevao se horski.

Pre izvođenja druge pesme, Oliver se obratio prisutnima, poželevši im dobro veče i zahvalivši im se što su došli u Quarter. Usledili su već dobro poznati hitovi, pesme „Ton po ton“ („Prekidi stvarnosti“, 2005.), „Šafl“ („Igraćka plačka“, 1998.) i „Još jedan šav“ („Manifest“, 2011.). A onda pesma „Vera nada ljubav i stav“ („Volja za noć“), koja je u crno-belom obliku ekranizovana početkom oktobra. Publika je oduševljena iz sveg glasa pevala „Verujem, ali ne preterujem. Posustajem ,ali ne odustajem…“

Kao sledeća, odlično se nadovezala pesma „Divni dani“ („Manifest“). „Želim da uvek budem tu
u dolini leptira i sa suncem u pogledu, licem okrenut nebesima… Divni dani, u kafani…“
I upravo taj deo pesme u kafani, bio je povod da Oliver nakon izvođenja pesme ispriča jednu smešnu anegdotu. Naime, njegov veliki prijatelj Steva, koji živi na Novom Zelandu, a sa kojim je radio na omotu albuma „Manifest“, taj deo pesme je razumeo kao „pajdomani“ i nije mu bilo jasno šta to on peva, tj. šta to uopše znači.

Kanda Kodža i NebojšaProgram se nastavio sa još jednim hitom „Štastopojo“ („Igračka plačka“), te sa još jednom novom pesmom, tačnije još jednim novim hitom: „Sve je stalo (u r’n’r)„, koja je svojim road movie spotom, prošle godine najavila album „Volja za noć“, a za koju je Oliver izjavio kako je jedina za koju on nije pisao tekst. „Kotrljalo“ se i veče polako užarenim stazama r’n’r. Zatvorenih očiju, a ispruženih ruku ka bini, energetski silna, pevala je i publika: „Razbijeni, ali slobodni, idemo zajedno…“ Oliver je potom izjavio kako je zaista srećan jer je tako pozitivna atmosfera, a već pri prvom gitarskom zvuku, prvi redovi su poskakali prepoznavši pesmu „Pašću u svest“ („Manifest“), a onda i zaigrali… „Molim te za ples, pašću u svest, daj mi samo nesto malo jače“

Hvala, Novi Sade, bratski grade!, veselo je izgovorio raspoloženi frontmen, iako fitički umoran iz njegove priče. No, njegovoj, kao i energiji i instrumentalnoj virtuoznosti ostalih članova benda, ništa se nije imalo za zameriti. Oni to rade jedinstveno i vrhunski. Jedanaesta pesma koju su izveli bila je „Deveti život“ („Deveti život“). Između dva naleta istih, Oliver je iskoristio priliku da pozdravi sve prijatelje iz Novog Sada, kojih je, kako je izjavio zaista mnogo. Posebno je pozdravio je Slobodana Tišmu, iz po njemu cenjenih bendova Luna, La Strada. A onda se prisetio i velikog prijatelja svoje majke Danila Kiša, sa kojim je kao mali pričao i čije knjige su mu posebno drage, kojima se iznova vraća. On je genije, najveći car! Čitajte to, ako već niste, poručio je. Čitati, što više čitati, poručivao je tokom koncerta.

Kanda Kodža i NebojšaUsledile su, novija pesma „Uvek u ponoć“ („Volja za noć“) i stari a nikad dovoljno slušani „Prekidi stvarnosti“ („Prekidi stvarnosti“). Po mladim licima u publici koja istinski uživaju, moglo se zaključiti da veliki broj zaista živi njihovu muziku. Sanjarili su uz prelepi intro. Svako iz svog malog mraka ponavljao je: „Skrenemo na kristalne staze gde je nebo palo, iI tu se maglimo“. Petnaesta pesma po redu koja je upotpunila ovo koncertno veče, bila je „Siroti Ani i Bo“ („Volja za noć“), za koju, kako Oliver kaže, su svi iz benda istripovani da je najbolja stvar koju su napravili. Ta pesma jeste posebna, a svakako da poseban doživljaj tek nastaje prilikom njenog slušanja uživo. Ona prosto oživljava priču.

Usledilo je još jedno prisećanje frontmena, ovaj put na jedan od susreta sa članicama novosadskog benda Boye, kojima je puštao u jednom lokalnom mestu psihodeličnu muziku koja im se nije dopala, a od kojih je, kako kaže, naučio da igra bilijar. A onda, pesme „Najsvetliji dan“ i „Danas nebo silazi u grad“ („Prekidi stvarnosti“). Oliver se potom još jednom zahvalio publici, te predstavio novog basistu, istakavši da se radi o dobrom basisti, dobrom čoveku, poslednjem basisti EKV-a.

Nastavilo se pesmom „Izlazim“ („Become“, 2000) a nakon nje, oni koji nisu znali, saznali su od Olivera da je KKN prvi bend koji je svirao u Quarteru. Pozdravio je celu ekipu kluba, istakavši da su gotivni, toleratni, puni razumevanja… Nema nijedan mentol, da smara… Poželeo je zatim da se svima dešava samo najbolje i izjavio da i na ovaj način svi zajedno šaljemo pozitivnu energiju, a da je upravo ona mnogima potrebna. Negde oko jedan sat posle ponoći završen je bio zvanični deo koncerta, ali upornim aplauzom publika je izvela muzičare ponovo na binu. Frontmen je upoznao prisutne i sa pričom da Iliju Ludviga, čijim je outfitom bio i sam oduševljen, poznaje još iz osnovne škole, kao gotivnog lika, nekada kao klinca sa naočarima, a sada kao oca uveliko.

Kanda Kodža i NebojšaOtpočela je pesma „Polako“ („Prekidi stvarnosti“), a nakon nje, prva pesma KKN „Priroda“ („Guarda Toma!“,1996), koja je, kako Oliver kaže: nastala je dok smo još bili puni života, naleta, poleta, entuzijazma

Pozdravili su se publika i bend još jednom. Živeli! Sve najbolje! Hvala vam mnogo! Nadam se da se vidimo opet, i sa osmehom: Nemojte da nas ispalite, rekao je Oliver. Međutim ne bi to sve. Zvižduci, dozivanja, aplauzi…i ekipa KKN-a je ponovo izašla. Oliver je bez pratnje instrumenata otpevao deo pesme „Kometa Vlade Džeta“ („Volja za noć“), koja se nadovezala na svima drag hit „Ahead there“ („Prekidi stvarnosti“).

Beše jedan sat i trideset minuta posle ponoći. I beše divna noć. Dva sata kvalitetnog koncertnog programa je ostalo iza. Pokazali su KKN da su bili i ostali samo svoji i da su bez premca. A ostaće i u srcima publike dugo, dugo, sećanje na proteklu noć. Imala je volju da zagrli veru, nadu, ljubav i stav.