fbpx

-

Naslovna Reportaže Kanda, Kodža i Nebojša - prekid niške stvarnosti

Kanda, Kodža i Nebojša – prekid niške stvarnosti

Nešto pre 22 sata, uputismo se u klub Feedback da uzivamo u performansu gotovo kultne grupe Kanda, Kodža i Nebojša. Osporavani ili obožavani – sa njima prosto nema trećeg izbora. Na ulazu nas obavestiše da koncert neće početi pre 23 sata i da još ne primaju posetioce.
Haotični zvuci koji su dopirali “iz podzemlja”, sa probe, otvoreno su ukazivali na pola 12. Minimum. Tako i bi. Nešto nakon pola 12, momci izađoše na binu. Klub se i dalje punio posetiocima, a količina vazduha značajno smanjivala iz minuta u minut. Zauzeli smo parče prostora daleko od bine, kada, bez daljeg odlaganja, otpoče “Ton po ton”. Prvi talas muzike uspešno je utišao gomilu. Oliver, u svom prepoznatljivom izdanju, pozdravio je obožavatelje i zahvalio se na poseti. Zaista, broj gostiju bio je laskav, u najmanju ruku. Onda dođe na red “Righteous” i atmosfera se značajno ubrza, nagoveštavajući da monotonije neće biti.

U suštini, koncert je zamišljen kao promocija novog albuma pod nazivom Deveti zivot, drugogpo redu ako govorimo o “novoj postavi” benda. Deveti život, kao i Prekide stvarnosti bilo je moguće kupiti na blagajni kluba po ceni od 350 dinara svaki. Prateći isti manir, na plejlisti se nanizaše Ovde i sada, Crveni konji, Džo Stramere, Prekidi stvarnosti (numera sa Devetog života)… Povremena mikrofonija, problemi sa opremom- ništa od toga nije uspelo da pokvari, čak ni naruši već odavno uzavrelu atmosferu. Neponovljivi glas frontmena hipnotisao je prisutne. Kroz očigledno odlično raspoloženu publiku bez prestanka sevali su blicevi skoro do kraja nastupa. Oliver je u pauzama između pesama nazdravljao sa obožavateljima i, očigledno prezadovoljan posetom, stalno zahvaljivao prisutnima. A onda retrospektiva: Operate, Plaše dečake, Izlazim (kao najava kratke pauze). Par minuta posle 1h Ahead there označio je kraj. Na samom izlazu, sa leve strane, na posteru stajao je natpis “Rasprodato”. Potpuno opravdano, pomislih. Probismo se kroz poznata lica i nastavismo, svako svojim putem. Nebo je sišlo u grad, prekid stvarnosti je završen.