fbpx

-

Naslovna Reportaže Kada se ozbiljni muzičari zaigraju - Knower u Beogradu

Kada se ozbiljni muzičari zaigraju – Knower u Beogradu

Knower Bitef Art Cafe Beograd
Knower; foto: Nemanja Đorđević

Bitef Art Cafe je u okviru Musicology Barcafe Sessionsa ugostio svetski poznati sastav Knower iz Los Anđelesa.

Ispred samog kluba nekoliko ljudi je sa nadom tražilo kartu viška. Izgleda da je uprkos manjku publiciteta u domaćim medijima Knower potpuno rasprodao koncert!

Sa petnaestak minuta kašnjenja, usledila je najava benda. Organizator događaja osvrnuo se na činjenicu da je dolazak ovog benda malo ko u medijima pokrio i da je teško probiti ovakvu muziku. No u Bitef Art Cafeu ipak smo se okupili kako bismo čuli Knower.

Knower Bitef Art Cafe Beograd

Bend izlazi na binu i šou počinje. Semplovi elektronike tresu klub, a publika je dovedena do samog vrhunca. Preslatka Ženeviv u plavom kombinezonu skakuće energično po bini dok Louis Cole sa ogromnim naočarima za sunce daje časove bubnjeva i gruva svima prisutnima. Na bini ih prate basista i dvojica klavijaturista sa podjednako neverovatnim sviranjem. Prava žurka.

“Butts Tits and Money” sa studijskog albuma Life svojom disonantnom bas linijom i agresivnim bojama na klavijaturama radi svoj posao i verovatno da nije bilo nikoga u publici da nije makar nesvesno počeo da se njiše i đuska uz ritam. Zatim je usledila numera All Time” koja sa svojim znatno mirnijim vajbom odlično pokazuje kontrast ovog benda. Ženeviv svojim hipnotišućim glasom, sama šarena i još okupana raznobojnim svetlom, podseća na intergalaktičku princezu koja peva svemirsku baladu.

Knower Bitef Art Cafe BeogradSolo na bubnjevima smo svi očekivali, i bogami solo smo i dobili. Neverovatna preciznost, energija, gruv, umeće.

Dinamika Knowera se ne zaustavlja u samoj muzici, već i prelazi na scenski nastup. Louis i Ženeviv jedno pored drugog počinju da plešu uz dubstep semplove pesme Pizza”, dok ostatak benda pravi pauzu iza instrumenata. Zatim se i Ženeviv povlači, dok Louis seda za bubnjeve, ali ovaj put uz mali synth, i izvodi solo autorsku pesmu, pri čemu je očigledno da ni on ne zaostaje sa vokalnim sposobnostima.

Zatim je Louis zamolio deo publike da se pomeri na stranu, da bi za vreme jedne od solaža probao da pogodi činelu koja se nalazila kod šanka. Svi su nestrpljivo čekali taj trenutak i, na svu sreću, palica je izbegla masu i, naravno, pogodila činelu.

“Real Thing” zatim polako spušta atmosferu, ali se energija vraća numerom “What’s in Your Heart”. Fanki ritmovi, visoko pevanje i elektronski filovi klavijatura, odlična kombinacija za slušanje i đuskanje. “Chinese Funk” zvuči baš kao što i ime nalaže. Minimalistička stvar sa orijentalnim vajbom i neverovatnim filovima na bubnjevima. “Hanging On” je na refrenima ispratila čitava publika uz vidno zadovoljstvo Ženeviv. Sama pesma odiše sličnom atmosferom kao “All Time” i još jednom se vidi karakteristična kombinacija vokalnih sposobnosti i nemilosrdnog gruva koji bend postavlja kao od šale.

Knower Bitef Art Cafe BeogradVerovatno najintenzivniju reakciju od publike izmamila je numera “Overtime”. Poslednje đuskanje pre nego što je bend napustio binu. Bis nije izostao, sa čak dve pesme. “One Hope” je overdrajvovanim basom i maltene treš metal ritmom prodrmao Bitef Art Cafe kao završnicu ovog odličnog koncerta.

Nakon kraće pauze članovi publike su se polako penjali na binu i spremali za jam session koji je prethodno najavljen te su pojedinci imali prilike da se pokažu pred ostatkom publike, ali i pred samim bendom koji se pridružio gužvi za slikanje i upoznavanje.

Sve u svemu, Knower kao izuzetno kvalitetan i zabavan bend je bilo zadovoljstvo čuti i videti uživo. Verujem da su zadovoljili očekivanja fanova, ali i pridobili veliki broj novih!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Knower Bitef Art Cafe Beograd