-

NaslovnaReportažeKad Split oživi ilitiga xSTatic09

Kad Split oživi ilitiga xSTatic09

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Split je ovih dana potpuno živnuo i doživio svojevrsnu metamorfozu a razlog tome je „xSTatic09„, međunarodni festival urbane kulture , koji je organizirala splitska Udruga „Festive“, a koji je okupio mnogo mladih domaćih ali i stranih umjetnika i ljubitelja urbanog stvaralaštva. Kao što je već poznato program se sastoji od raznih sadržaja i programa, a o kojima je bilo riječi u prvotnoj najavi prije dva tjedna. Ovo nije prvi put da se nešto ovakvoga karaktera održava u Splitu, jer se prije 11 godina organizirao također festival urbane kulture „St-Jam Umjetnost zdravog đira“. Program ovogodišnjeg festivala započeo je u četvrtak sa partyem dobrodošlice, ali petak je bio rezerviran za prvi dan muzičkog dijela pa krenimo od njega…

Petak

Koncert na Tvrđavi je počeo nešto iza 21h sa osječkim reperom Kandžijom. Ovaj reper je nedavno izdao svoj album prvijenac naslovom „Narodnjaci“, a svoj nastup je započeo sa stvari „Betmen“ nakon koje slijedi „Jelena“. Njegov nastup je pratio iznimno mali broj posjetioca, što je i sam Kandžija primjetio i zahvalio se malobrojnoj publici na slušanju. Kako god bilo, tu su se našle i „Državnik novog kova“ te njegov najveći hit „Bicikl“ za kojeg je snimio i spot, a s kojom aludira na današnju sveprisutnu želju mladih za posjedovanjem brzog auta čime se želi privući pozornost okoline odnosno postići lažni status u društvu. Na stageu su mu se pridružili i DJ Pips, koji također dolazi iz Osijeka, te ima niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i u susjedstvu, te Dhirtee III Ratz, domaći hip-hoperi koji su izveli nekoliko svojih stvari i našalili se na kraju rekavši „Ne morate više slušat ova prostačenja“ te pozdravili malobrojnu publiku. A bilo je toliko malo publike da mi je odmah proletilo kroz glavu „Pa neće valjda opet publika zakazat?!“. Ipak, kad su slijedeći na stage izašli Dječaci, osjetno više publike se pojavilo. Dječaci su splitsko-zagrebački hip-hop bend koji su za svoj debitantski album „D R A M A“ bili nagrađeni Zlatnom Kooglom za album godine, a neki im predviđaju i sjajnu karijeru uspoređujući ih i sa TBF-om. Oni su nastup počeli sa „Kraljevima“, nakon čega su uslijedili njihov najveći hit „Kamiondžije“, „Meko sranje“, cinična „Narodna“ – za koju su rekli kako je nisu htjeli pustiti u emisiju VIP Music Club. Onda su se opet našalili i najavili „Sad ćemo glumit crnce“ i izveli demo pjesmu koja se ne nalazi na albumu, koja se zove „Svodničin'“. Onda su uslijedile dvije posljednje stvari njihovog nastupa, jedna od njih je pjesma koja govori o jednom tipičnom zgubidanskom ljetnom predvečerju – „Punjene paprike“, a zadnja je bila „H323“ koju su izveli jako energično.

Opet nakon kraće stanke došao je red na domaće snage – ST!llness, koji su, predvođeni frontmenom Yuriem, izveli neke nove stvari uz one s albuma „Sve što znam o životu je odabrao Dželo Hadžiselimović“. Nisam sto posto siguran za naslove te nove dvije ili tri pjesme, ali jednu sam zapamtio i posebno je ističem – „Digni glas“ koja je posvećena sadašnjoj borbi studenata za sva svoja prava. Tu su uslijedili između ostaloga „Egoskopija“ i „Let“, a Yuri je povikao publici koja mu se učinila uspavana „Dajte nam malo sebe!“. Na izvedbi „Vatra i đava ili legenda o trubadurima“ je bacao u publiku majice na logo benda. I Yuri se prisjetio prvoorganiziranog urbanog festivala rekavši „deset godina je tribalo da se ovo desi“. Ističem još odličnu „Sloboda“ koja sadrži recital legendarnog Tome Bebića, a i sam Yuri je publiku podsjetio na njegovu genijalnost dajući do znanja koliko je i na njega ostavio dubok trag. Treba istaknut i to da na čuđenje većine prisutnih nije bio izveden njihov najveći hit „Banana Split“. Ali sve u svemu, jako dobar nastup domaće ekipe, pogotovo energičnog Yuria.

Onda je došao red na apsolutno šlag na kraju večeri, za mene osobno najbolji bend u Hrvatskoj a vjerujem i za još mnogo ljudi, bend koji ne treba posebno predstavljat, to je naravno The Beat Fleet, koji su privukli očekivano najviše publike. Tvrđava se odjednom nevjerojatno napunila, a TBF-ovci su nastup počeli sa „Bog i zemljani“. Uvodna pjesma je doslovce bacila publiku u trans, što jasno govori kakav TBF ima status među obožavateljima. Izdvojit ću još neke stvari: „Genije“ – za koju je Mladen najavio „Iđemo u disko“, izdvajam i odlično izvedeni hit „Odjeb je lansiran“ za ubrzanim zavšetkom, i posebno zanimljivu pjesmu koja govori o ovisnosti i opijenosti o televiziji – „Lud za njom“. Za kraj je prigodno TBF izveo „Alles gut“, a nastup je bio produžen oko pola sata od predviđenog. Jedanaest pjesama sasvim solidno, ali mnogi bi TBF mogli slušati danima a da ne dosade.

Setlista TBF

Bog i zemljani
Malo san maka
Heroyix
Šareni artikal
Guzice i sise
Genije
Data
Odjeb je lansiran
Lud za njom
Smak svita
Alles gut

Subota

Da ne ostane sve na tome da sam pratio samo glazbeni dio programa, posjetio sam OŠ „Plokite“ u prijepodnevnim satima, što se kasnije odužilo na skoro cjelodnevni boravak, jer toliko uzbudljivih događanja naprosto me tjeralo da pokušam uhvatiti sve i da ne propustim nešto, bez obzira na jako sunce s kojim su se vjerujem borili i glavni akteri. Dan je započeo ocrtavanjem zidova OŠ „Plokite“, i moram vam priznati upravo ovo me najviše fasciniralo. Tek kada uživo vidite te kreativce ostanete zapanjeni i bez riječi. Osim hrvatskih grafitera, sudjelovali su i drugi poznati grafiteri iz SAD-a, Francuske, Španjolske, Engleske…

Tu još treba spomenut da su se održavale break dance i streetbasketball kvalifikacije, te u popodnevnim satima i finale skateboardinga. U nastavku možete vidjeti neke atraktivne slike (barem se nadam da jesu, koliko mi moje fotografsko umijeće i aparatura dopušta).

Glazbeni dio i u subotu je počeo oko 21h a prvi je nastupio Six Pack koji je nastupio pred potpuno praznom Tvrđavom, slična slika kao i u petak. Ništa posebno nemam za istaknuti, jer je ionako bilo depresivno gledati nastup pred nikim. Drugi po redu svoj nastup je obilježio bosansko-hercegovački reper Frenkie, a njegovoj afirmaciji je puno pomogla suradnja i stalni nastupi sa Edom Maajkom, a treba istaknuti da je osvojio Zlatnu Kooglu 2005.godine za najboljeg novog izvođača. Izdvajam odličnu izvedbu energične „Mr Policeman“ koja govori o neučinkovitosti policije i njihovoj korumpiranosti, te „Ožeži“ koju Frenkie inače izvodi skupa sa Edom Maajkom. Što se Ede tiče, on je u subotu trebao nastupiti ali je otkazao nastup zbog upale zuba.

Treći bend večeri Sinestet, hip-hop supergrupa koji su na stageu odjednom stvorili gužvu, desetak muzičara zajedno sa Yuriem i Sašom iz TBF-a izveli su polusatni performans od kojih izdvajam „Radimo što volimo“, „Suze od dima“ i urnebesnu „Zidjan“.

Četvrti izlaze na opće oduševljenje (i sad već dupkom punu Tvrđavu) zagrebački reperi Elemental, koji predvode Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, mnogobrojnoj publici nastup su počeli „drito u glavu“ sa velikim hitom „Tako lijepa“ dodatno zagrijavajući atomsferu. Shot se našalio sa „Zašto te imam“ rekavši „za ovo smo htjeli obuć odijelo“. Apsolutni smijeh u publici izazvala je „provala“ Shota kako „oni u bendu imaju jednoga sa frizurom istom ko u budućeg splitskog gradonačelnika“. Više manje izvodili su se sami hitovi i poznate uspješnice kao „Crveno“, „Iz dana u dan“, „Sama“ i „Male stvari“. Na vidljivo Remijino nezadovoljstvo na informaciju da imaju još samo za izvedbu jedne pjesme, čast zaključivanju njigovog nastupa pripala je „Više od toga“. Jako zanimljiv nastup Elementala i vidi se da ih publika jako voli zbog njihove velike pristupačnosti.

Subotnji nastup zaključio je velikan hip-hop glazbe Roots Manuva iz Londona, koji se smatra jednim od osnivača glazbenog pravca grime. Neki koji prate ovu scenu detaljno objasnili su mi da se radi o zaista velikom izvođaču, a dokaz toga je bilo i ponašanje redara pred sam nastup Root Manuve, koji su počeli skraćivati prostor na stageu i na neki način istjeravati okupljene novinare, fotografe i dopisnike, što me razljutilo. Kako god bilo, počeo je nastup sa „Again & again“ i rekao kako mu je ovo prvi put da je došao, nada se ne i posljednji. Priznao je i kako je u nedoumici i da ne zna što je bolje u Splitu: hrana, zrak ili najljepše žene u državi! Sa njegovog najnovijeg albuma „Slime & Reason“ izveo je i „C.R.U.F.F.“.Najveće zadovoljstvo u publici izazvala je „Witness“ za koju su Roots i ekipa zatražili i sve ruke u zrak. Nakon jednosatnog nastupa publika se nažalost morala oprostiti od Roots Manuve iako je nekolicina obožavatelja poviknula „We want more!“ a Roots je odgovorio „See you soon“.

Za kraj da napomenem da posebno zahvaljujem TBF-ovcima, Elementalu i ostaloj ekipi što nas uveseljavaju sa odličnim pjesmama i još boljim istinitim, originalnim stihovima u kojima se svatko danas može pronaći, i poručujem im da se bore i dalje i da furaju svoj stil. Ne samo da su odlični umjetnici, nego su vrlo pristupačni i jednostavni ljudi

Kao zaključak svega viđenoga moram priznat kako je ovih dana Split živio jednim sasvim drugačijim tempom i drugačijim životom, jer se sve vrtilo oko xSTatica, živost i promjena se osjećala a to se pogotovo odnosi na sve te kreativce koji su grafitiranjem, skejtanjem, ili break danceom pridonijeli velikoj borbi za urbano. Ne volim davati lažne riječi hvale, ali ono čemu sam bio svjedok u cijeloj ovoj priči zaslužuje sve pohvale organizatorima, jer radi ovakvih stvari mora se biti ponosan na Split! Samo ovakve stvari mogu i moraju probuditi nivo urbane svijesti među mladima koji su zaokupljeni kvazi glazbom i da uz to ne rade ništa konstruktivno te da pri tom samo mentalno nazaduju, a ovi svi ljudi koji su dali svoj doprinos u organizaciji ovakvog lijepog događaja, ponavljam ,svaka im čast – jer su Splitu barem na par dana udahnuli neku novu dimenziju, a nadam se da će ponešto ostati i dugoročno memorirano. Za prelijepe grafite garantiram da hoće.