-

Kad se surf i psihodelija nađu u kafani – Moussaka i Daliborovo granje u Dorćol Platzu

Daliborovo Granje Moussaka Dorćol Platz Beograd galerija slike fotografije
foto: Nemanja Đorđević

Pa kaže! Kad se spoje surf i psihodelija stvori se jedna neobična ekstaza, a nema boljeg veselja nego kad se u taj sos još umeša i narodna muzika. Kuvari iza ovog sosa su Moussaka i Daliborovo granje.

Moussaka je jedan od retkih bendova na svetu kod kojeg vokal ne postoji, al svi znaju reči. Njihov nastup je kao odlazak u kafanu. Uđeš da nikog ne znaš, a izađeš sa tri pobratima. Na početku bend malo maši, al relativno brzo se zagreva kao i publika. I tako, četiri zida postadoše mesto dobrog provoda. Posle i da omaše koji rif niko i ne primećuje, jer ko ga šiša… tu si da uživaš i to je najbitnije.      

Muzički gledano to je nešto poput toga kada bi Šaban Šaulić pozovao Dicka Dalea da mu bude glavna gitara, a ovaj raspalio po žicama ostavljajući Šapketa u neverici. I tako ostaje samo nezaustavljiva muzika, dok publika peva li ga peva. Šteta pa su i jedan i drugi pokojni, al zato eto imamo Moussaku da tu ludu kombinaciju pokaže.

Daliborovo Granje Moussaka Dorćol Platz Beograd galerija slike fotografijeSvojim kafana-surf stilom ova četvorka konstantno dočarava atmosferu upravo onoga što i sam stil govori, a to je jedna klasična kafana smeštena na surferskoj dasci. I tako talas za talasom ta daska se klati i tera vas na ples, a vi uz svo to klaćanje iz sveg glasa pevate “Zabooooraaaaviiii….ako možeeeš”.  Čak je i večito nepomični basista Moussake Davor Sopić malo igrao, verujem da je u ovih 45 minuta na bini više igrao i pričao nego bilo kad u svojoj muzičkoj istoriji. Mada možda je to i zbog toga što je očigledno veliki fan Daliborovog granja, pa je između pesama pozivao na aplauze za bend koji će tek nastupiti.

Kako je i sam frontmen benda, Petar Živić, rekao u intervjuu za Balkanrock Session “Ne znamo da pevamo, al publika zna tekst pa je to zanimljiva razmena emocija”. Još jedan primer te razmene mogao se dogoditi pred izvedbu pesme „Sanjam“, kada su pozvali da neko izađe i peva sa njima. Ipak, niko nije imao dovoljno belih bubrega da to i uradi. 

Daliborovo Granje Moussaka Dorćol Platz Beograd galerija slike fotografijeNakon Moussake na binu je kročio bend Daliborovo granje u svojim ludo-havajskim košuljama i otvorili nastup pesmom „Hainin“ sa istoimenog albuma. Na oduševljenje prisutnih odmah su krenuli da praše, al onako štreberski bez greške. Nepomična četvorka sa bine kao da se malo uplašila greške, možda zbog toga jer im je ovo verovatno najposećiniji koncert do sada. Dorćol Platz odavno nije bio nakrcan s toliko ljudi, a izlazak trube tj. Tomice Oskoruška, izazvao je još veći nalet oduševljenja.

Svaki trenutak etno motiva u njihovim pesmama, kojima je ta truba poprilično doprinela, vidno je poboljšavao atmosferu. Kao da su svi prisutni tražili još te etno-psihodelične mešavine. Čak su i grupice vikale “Tooo daj još…tooo truba”. 

Kako biva sa većinom psihodeličnih bendova, negde na pola koncerta dobijete osećaj da nastup traje večno i to ushićenje sa početka krene da opada. Daliborovo granje nije izuzetak. Sa dva albuma prosto nemaju dovoljno materijala da drže pažnju non-stop. Njihove meke, dirljive i duge deonice nekima zaista prijaju, što se moglo videti u prva dva reda gde sz mnogi doživljavali najbolji provod u životu. Međutim, za razliku od njihovih preludih košulja, nastup je bio neuporedivo mirniji. Nekako se ne može povezati ono što vidiš i ono što slušaš ili su svojim stajlingom samo pravili foru jer sviraju sa surferima. 

Daliborovo Granje Moussaka Dorćol Platz Beograd galerija slike fotografijeTaj pad u atmosferi se polako vraćao na vrh kako se koncert približavao kraju. Gde smo mogli da čujemo mračnije i masnije tvorevine iz Daliborove kuhinje. Što je dalo kontru, pa je i trgnulo sve prisutne. Pred bis, kao šlag na tortu, došla je “Klaunska”. Čim su sišli sa bine, eto Davora iz Moussake, dotrčava na binu i viče “BIS BIS BIS BS” na šta se naravno publika i nadovezala. 

Završili su sa „Ljubav se ne trži“, obradom istoimene Rundekove pesme, koju su namenili organizatoru ovog događaja i time završili nastup za koji su delovali kao da im je najveći u karijeri. Možda i jeste, al bilo kako bilo svaka čast momcima jer polako grabe ka tome da budu i svetski poznati kada je ovaj žanr u pitanju. Što je zaista retkost na ovim prostorima i treba ih maksimalno podržati. Njihov album Hainin broji sitno do prvog milionitog pregleda i ako već niste obavezno pogledajte na Youtube.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Daliborovo Granje Moussaka Dorćol Platz Beograd galerija slike fotografije