-

Kad narastem želim biti Rundek – Darko Rundek i Ekipa u Tvornici kulture

foto: arhiva

„Kad narastem bit ću Darko Rundek“, reče jedan mladi gospodin na samom izlazu. Oh, da!

Prošle godine, sredinom prosinca, Darko Rundek i Ekipa održali su jedan od najboljih domaćih koncerata 2017. napunivši Veliku dvoranu Doma sportova. Bilo je to finale turneje pred 7.000 fanova a sada je ovaj mnogočlani bend priredio pravi postapocalypsični nastup u Tvornici kulture nazvan „Zvuk oluje“.

Sinoćnji rasprodani koncert, koji je počeo u 21:20 sati, omogućio je odličnu zabavu svim uzvanicima koji nikako nisu mogli otići bez osmijeha na licu. Darko Rundek i u svojoj 62 godini života odlika je mladosti i slobode koju vješto prikazuje na sceni. Dvorana velikog pogona je bila krcata. Teško je reći bi li stala još koja šibica između. Oni koji su naknadno dolazili bili su osuđeni na dug red za garderobu, no i to im je Rundek s Ekipom olakšao, jer je od samog starta počeo snažnim i zaigranim glazbenim tonovima. Pa je tako odsvirana povodom „Zvuka oluje“, naziva nove kreativne etape Rundekovog kolektiva pjesma „Ima ih„, na što je publika izvrsno odreagirala.

Članove Rundekove ekipe sačinjavaju i članovi Rundek Cargo Trio: klavijaturist Dušan Vranić, violinistica Blaise Catala (Isabel), zatim njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Igor Pavlica (suradnici i u Haustoru) na trubi, bubnjevi: Silvio Bočić, udaraljke: Miro Manojlović, bas: Roko Crnić i na saksofonu: Ana Kovačić.

Osim pjesama snimljenih s Ekipom: „Pješčane oluje“, „Barbara“ i „Tamni Jorgovan“, Rundek je svirao i svoje starije pjesme dobro poznate poput „Ay Camela“, „Ruke“, „Bi mogo da mogu“, „Šejn“, „Makedo“, „Ne zaboravi me“, „Uzalud pitaš“, „Zvuk oluje“ (po kojoj je i nazvana nova etapa), „Highlander“, „Ula ulala“, „Sanjam“ i ostale, te naravno najutjecajnija „Apokalipsa“ za vrijeme koje je bilo nemoguće mirno stajati. Koliko sam bila sposobna vidjeti u okrugu nekoliko metara oko sebe, usne su široko razvučene u osmijeh a dijafragme dajeu sve od sebe kako bi se stopile u jednoglasje s ostatkom – i uspjeh je ostvaren. Rundek je mogao odmoriti glasnice, jer je publika u potpunosti preuzela ovu pjesmu.

Osim što je odličan zabavljač, Rundek je i ekološku svijest pokazao kroz jednu od poruka publici: „Jel’ netko ponio čašu od doma? Trebali bi to uvesti. Dođete sa svojom čašom, čašićom, džezvom, šerpicama i iz njih lijepo pijete. A ne ovo ovako pivo se toči samo u plastične čaše… pola litre… pa sam morao uzeti manje, kako bih koristio ovu od papira.“ – što je publika podržala uz zvižduk i smijeh.

Rundek i Igor Pavlica igrali su se vokalnim sposobnostima na pjesmi „Pješčane Oluje“ kojom su zabavili i sebe i publiku. Bila je to sjajna izvedba koju je Tvornica mogla vidjeti po prvi put uživo.

Nakon što su pozdravili publiku, zahvalili se i otišli sa scene – ona ih nemilo i glasno doziva da se vrate (što je koncert bez bisa?). Vraćaju se, a s njima i zagrebačka pjevačica, trubačica i performerica Andreja Kurelec Košavić, kojoj je oslobođen prostor od 15-ak minuta u kojih je predstavila nekoliko svojih pjesama nedavno objavljenog albuma „MURA“ kojeg je snimila s članovima Ekipe te pridruženima: Natašom Radušić (mandolina) i Markom Firstom (violina) iz grupe Cinkuši.

Rundek se vratio i po drugi put, izabravši za zadnju pjesmu „Šal od svile“ koja je nježno prihvaćena od strane publike koja je palila upaljače, bljeskalice i njihala uz glazbu koja vlada prostorom Tvornice sve do 23:30 kada se glazbenici kratko opraštaju s riječi: „Doviđenja!“.

Ovaj sjajni glazbenik, umjetnik i čovjek čija se poezija slijeva u glazbu što dira u srce dokaz je kako mladost ne poznaje godine, vrijeme ni prostor – preslika šarma širokog spektra glazbenog žanra alternativne indie/pop, kantautorske i rock glazbe. Čestitke Rundeku, Ekipi i gostima te im želimo veliki uspjeh u daljnjim nastupima i gostovanjima!