-

Jureći ljubav, Goribor je stigao do Niša

goribor_niš13
foto: Biserka Jovanović

Od kako je počela koncertna sezona u klubu Feedback, sinoć je po drugi put na vratima stajao natpis „Karte za koncert su rasprodate“. Ovo je svakako bilo izazvano dolaskom borskog benda Goribor, koji nije posetio Niš dve godine.

goribor_niš13Pola sata pre ponoći svoj nastup, kao predgrupa, je započeo niški bend Fibonačijev niz. Sastav ovog benda čine Stefan Nikolić (bubanj), Dimitrije Vrbić (gitara) i Dimitrije Simović (bas). Svojim nastupom koji je trajao nešto manje od sat vremena, uspeli su da publiku, na neobičan način muzikom koja žanrovski nije definisana, pripreme za nastup „zvezda večeri“.

Dvadesetak minuta posle ponoći na scenu, visine ni pola metra, popeli su se Aleksandar Stojković St, Željko Ljubić Piti, Miroslav Užarević – Uža i Darko Urošević. Prepuni prostor Feedback-a počeo je da se njiše uz prve zvuke koji su dopirali iz zvučnika. Publika je delovala po malo uspavano, ali kao da je svako od njih upao u trans. Najednom su ih probudile „Sjajne niti“ u tami prostora, koji je bio osvetljen tek toliko da se članovi benda mogu videti. Ovom pesmom kao da je energija počela da kruži prostorom. Potom su usledile pesme poput „Voli me“, „Ko sam“ i „Uzimam“ koje su publiku koliko-toliko održale u budnom stanju.

goribor_nis13Međutim, kao da rani sati 2. novembra i nisu bili baš najbolje vreme za slušanje Goribora. Jednostavno nešto nije štimalo. Na trenutke se činilo da je između publike i benda bila barijera čak i deset puta veća od same visine minijaturne bine. Do kraja nastupa izveli su i pesme „Rolamo“, „Kiša“, „Moje misli“. Posle nešto više od sat vremena rešili su da završe svoj nastup. Publika ih je pozvala na bis, ali se činilo kao da to radi, ne iz oduševljenja njihvoim nastupom, već kako bi im pružila priliku da na njih ostavi uticaj, onakav kakav samo Goribor ume da ostavi svojim neverovatnim bluzom i nesvakidašnjom poetikom. Za sam kraj kao pozdrav niškoj publici izveli su pesmu „Ljubavi moja“ i njihov novi singl „Jureći ljubav“.

Nastup je bio i više nego solidan, ali publika u Nišu je definitivno ovog puta očekivala mnogo više. Pre dve godine održali su nastup koji je sve oborio sa nogu, tako da je sada bilo teško vratiti se i učiniti isto, pogotovo ako se uzme u obzir i to da će večeras, dakle bez dana pauze, održati i treći u niz koncert u Beogradu, u klubu Gun.

Ne preostaje nam ništa drugo, nego da se zahvalimo Goriboru što postoji već 15 godina i daje nam priliku da uživamo u njihovoj, za naše prosore, nesvakidašnjoj muzici i da se nadamo da će opet doći u Niš i dozvoliti nam da budemo deo njihove umetnosti, koja će svakako obeležiti vreme u kome živimo. Surovost, sažetost i udaljenost jeste ono što daje pečat našem vremenu, a složićete se u tome niko nije bolji od Goribora.