-

NaslovnaReportažeJulian Casablancas + The Voidz = Human Happiness

Julian Casablancas + The Voidz = Human Happiness

Julian Casablancas + The Voidz
Foto: Gabrijela Butigan

Kada je najavljeno da u Tvornicu Kulture dolazi Julian Casablancas s novim bendom The Voidz, njegovi mnogobrojni obožavatelji i obožavateljice koji ga prate još od ranih 2000ih kad je bio frontman The Strokesa poplavili su Zagreb suzama radosnicama i potrčali po svoju kartu. Međutim, Julian svoju popularnost ne duguje samo simpatičnom messy imidžu koji tinejdžere diljem svijeta već godinama baca u trans. On je prije svega talentiran glazbenik i jedna od inovativnijih ličnosti današnje rock scene.

Gatuzo
Gatuzo

Koncert su otvorili zagrepčani Gatuzo, dvočlani rock bend koji svoju glazbu s razlogom opisuje kao eksplozivnu čemu najbolje svjedoči njihov četvrti studijski album “Megalomania” objavljen prije nešto više od pola godine. Gatuzo su bili pun pogodak za izbor predgrupe jer su svojim sirovim, ali plesnim ritmovima u Veliki Pogon dovukli popriličnu količinu posjetitelja koji su trenutak ranije nezainteresirano lutali oko ulaza i u Malom Pogonu. Nažalost, svirali su kraće od pola sata prateći valjda onu provjerenu formulu always leave them wanting more i ovim su si nastupom bez sumnje osigurali nove fanove.

Julian Casablancas + The Voidz
Julian Casablancas + The Voidz

Nedugo iza 22h pozornicu je zauzela hrpa čupavih likova koji se nisu mogli ne osmjehnuti izrazima lica djevojaka koje su se nagurale u prva tri reda iščekujući Juliana Casablancasa. Jednom kad se i on pojavio, Tvornicu je preplavilo uzbuđeno vrištanje koje su uspjeli ugušiti samo zvukovi pjesme “M.Utually A.Ssured D.Estruction” sa albuma “Tyranny” koji promoviraju na ovoj turneji. Julian i Voidzi ubrzo su se uživjeli u nastup i podigli energiju bržim i žešćim pjesmama poput “Father Electricity” i “Crunch Punch”.

Julian je odahnuo između pjesama, pohvalio dvojac Gatuzo i pozdravio Zagrepčane, a neki su se članovi benda obradovali kad su čuli da publika uzvikuje i njihova imena. Interakcija čitavog benda s publikom bila je pohvalna, a osim rukovanja i odgovora na uzvike posjetitelja, gitaristi su se riješili većine trzalica bacajući ih u publiku.

Julian Casablancas + The Voidz
Julian Casablancas + The Voidz

Uz pjesme s njihovog zajedničkog albuma, moglo se čuti i “River of Brakelights” sa Julianovog solo albuma “Phrasez for the Young” iz 2009. godine i, naravno, pjesmu “Ize of the World” od The Strokesa koja je sad već postala neizostavni dio koncerata Juliana Casablancasa i The Voidza.

Dečki su izveli još “Business Dog”, “Take Me In Your Army” i “Dare I Care” prije nego su zaključili koncert. Zvižduci i pljesak potrajali su neko vrijeme, ali se bend ipak vratio izvesti bis. Na sveopće oduševljenje bila je to vrtoglava 11-minutna pjesma “Human Sadness” za koju je prije desetak dana izašao još duži video i koju je publika spremno pjevušila od prve do zadnje riječi.

Kako to uobičajeno bude u Tvornici, publika je radi lošeg razglasa na trenutke zvučala razgovjetnije od samog benda; međutim, zahvaljujući dinamičnoj atmosferi i opuštenom, ali fenomenalnom nastupu, malo tko je napustio Tvornicu misleći da su iskusili išta manje nego odličan koncert.