-

Jugonostalgija uz Davorina Bogovića i Tanju Jovićević za Dan zaljubljenih

davorin i bogovici
Davorin i Bogovići; foto: Kristina Ćirić

Beogradska publika je na Dan zaljubljenih, u prostorijama kluba Božidarac, mogla da uživa u omanjem putovanju kroz vreme, u godine kada su predstavnici „novog vala“ kršili do tada stroge konvencije muzike. U organizaciji festivala Vračar Rocks, sinoć je nastupila svevremena Tanja Jovićević i Oktobar 1864, dok je drugi deo koncerta bio u znaku crno-belih boja iz sveta Davorina Bogovića.

Sa blagim kašnjenjem na binu su izašli članovi Oktobra, predvođeni energičnom Tanjom, koja kao i uvek svojim scenskim nastupom i pojavom uspeva da obori publiku s nogu. Od samog početka nizali su se hitovi, te je koncert otpočeo sa taktovima pesme „Crni ples“, te je usledila i pesma „Put“, ali je Tanja i prijatno iznenadila sve prisutne kada je uz stihove Prijatelj i ja, sedimo na klupi i gledamo zvezde… otpočela pesmu „Par godina za nas“ u čijem je pravljenju sarađivala sa legendarnom grupom EKV.

tanja jovicevic i oktobar (2)
Tanja Jovićević

Svi smo upoznati sa „boljkom“ Mika Džegera (a i ostatka ekipe „Kotrljajućeg kamenja“), koji su još davne 1969. godine održali svoju oproštajnu turneju, a evo skoro 50 godina kasnije i dalje haraju svetskim binama.

Jedan od najboljih primera te „boljke“ kod nas je Tanja i njena nepresušna energija, kojoj u skorije vreme ništa neće moći da stane na put. Sirov, jak i energični zvuk koji ona proizvodi, uspeva kroz svaku pesmu da vas obuzme i natera na pokret.

Stoga nije ni čudo da je publika jednočasovni nastup ispratila uz mnogo skakanja i igranje, pa je odlično pratila energiju koja je dolazila sa bine. Nastup je završen sa pesmom „Želim te“, a Tanja se u ime benda zahvalila prisutnima, ali i najavila sastava koji će nakon njih zauzeti prostor bine Božidarca.

tanja jovicevic i oktobarNakon kratke pauze, koju je većina publike iskoristila da izađe na kratku puš-pauzu, na pozornici su se pojavili Bogovići, bend sastavljen od fenomenalnih muzičara koji već nekoliko godina prate Davorina i njegov rad.

Uz prepoznatljiv gitarski rif, koji je označio početak kultne pesme „Crno bijeli svijet“ do mikrofona je istrčao i pevač ovog sastava, te uz slavni stih Moje ime je Davorin Bogović, a ovo sve oko mene – to je crno bijeli svijet! započeo fenomenalni koncert, koji fanovi ovog legendarnog muzičara definitivno nisu smeli da propuste.

Nizali su se hitovi „Subotom uveče“, „Krenimo“ i pesma „Zagreb“, koja je propraćena sa velikim oduševljenjem publike. U prvim redovima mesto su našli nešto mlađi ljubitelji, koji do sada verovatno nikada nisu imali prilike da uživo uživaju u pesmama ovog muzičara. No, to im je samo bio podstrek da zajedno sa Davorinom naprave odličnu atmosferu koja nije jenjavala do kraja koncerta.

davorin i bogoviciBend je izveo i nekoliko pesama novijeg datuma, kao i jedan od najvećih hitova koji su napravili u poslednje vreme „Nizbrdo od ljubavi„, koji, međutim, za razliku od Hrvatske, u Srbiji nije naišao na plodno tlo, te je medijski (nažalost) bio nešto manje propraćen nego kod naših suseda.

Nakon par pesama nešto sporijeg tempa, predvođenih numerom „To neću biti ja“, Bogovići su podigli atmosferu vrativši se na neke od verovatno i najvećih hitova koje je Davorinov nekadašnji bend Prljavo kazalište ikada i napravio.

Usledile su pesme „Sve je lako kad si mlad“ i „Mi plešemo“, da bi se nakon kratkog odlaska sa bine bend vratio i koncert završio u istom maniru kako su i započeli – još jednim izvođenjem pesme „Crno bijeli svijet“, i time se oprostili od beogradske publike, nadamo se na veoma kratak period.

Sabrati utiske sa ovakvog koncerta veoma je težak i nezahvalan posao, neke stvari se jednostavno moraju videti svojim očima i čuti sopstvenim ušima, no, pozitivan vajb koji je isijavao sa bine se ne može poreći, a topla preporuka za sve nostalgičare je da neki od sledećih nastupa Davorina i Bogovića obavezno posete!

davorin i bogovici