-

NaslovnaReportažeJubilej Stoned Jesusa u Božidarcu

Jubilej Stoned Jesusa u Božidarcu

Larska Stoned Jesus Vovk Božidarac Beograd

U nedelju, 29. septembra bendu Stoned Jesus ponovo je sa lakoćom pošlo za rukom da napuni salu Božidarca u Beogradu. Ovog puta podršku ovoj njihovoj turneji u čast jubilarne desetogodišnjice benda pružili su mladi bendovi Larska iz Kragujevca i ukrainski Vovk.

Uprkos nemilom događaju pretresanja na granici sa Rumunijom i kašnjenju čitavog programa više od pola sata zbog istog, u redovima slušalaca nije se moglo primetiti ikakvo nezadovoljstvo niti zbog čekanja, a još manje samim nastupom. Redosled bendova bio je malo izmenjen, izrotiran, pa su među prvima na binu izašli momci iz Larska, nakon kojih je usledio kijevski Vovk, a na kraju njihovi sugrađani i zvezde večeri, jedan od trenutno najboljih, ali svakako najaktivniji i najslušaniji stoner, dum, psihodelični rok bend istočne Evrope Stoned Jesus.

Larska Stoned Jesus Vovk Božidarac Beograd

Kao što je već rečeno, Larska je bend koji je otvorio program u Božidarcu. Nesumnjivo, ovaj mladi tročlani sastav predstavlja neverovatno otkriće za ljubitelje stoner zvuka. Ove godine izdali su debitantski album, a iza njih su trogodišnji nastupi na raznim festivalima, a takođe kao predgrupa bendovima na nastupima u Kragujevcu. Može se slobodno reći da je ova poslednja svirka za njih bila veliki izazov imajući u vidu hedlajnere i publiku koja ih prati. Ako volite da osetite vibracije u najdubljem delu svoga bivstva, onda je ovaj bend za vas. Ko misli da ritam sekcija osim održavanja ritma ne može ništa drugo, predomislio bi se čuvši Larsku. Kakvu melodiju mogu dve bas gitare i bubanj da proizvedu, upravo pokazuju ovi dugokosi Kragujevčani. Basovi su gurali u patos, eksperimentisali distorzijama, melodija je bukvalno uvukla masu u svoj korpus. Na trenutke smo se osećali kao u vremenskoj kapsuli koja nas je odvela u zlatno vreme progresije sedamdesetih. Svakako je ovo bend koji zaslužuje pažnju i priliku da svoj potencijal predstavi što većem auditorijumu.

Larska Stoned Jesus Vovk Božidarac Beograd

Vovk je takođe mladi bend, koji su članovi Stoned Jesus-a odabrali da budu njihova podrška na turneji. I oni se mogu pohvliti svojim prvim albumom “Liar”, koji je izašao ove godine. Njihov nastup je isto prošao veoma zapaženo u Božidarcu. S obzirom na to da su prvi putu u Beogradu, možemo zaključiti da su doživeli lep prijem publike. Puno muzičke rok tradicije u kombinaciji sa žustrim zvukom uspeli su da spakuju u jedan kompaktan paketić, slobodno rečeno, svirka je zvučala kao neka vrsta bipolarnog roka. Bend koji ima perspektivu i duboku energiju i koji obećava kvalitetne svirke i stalnu publiku, i bilo bi poželjno da učesti svoje posete u Srbiji. Na kraju njihovog nastupa je Sidorenko izašao na binu i zajedno sa svojim zemljacima otpevao pesmu.

Larska Stoned Jesus Vovk Božidarac Beograd

Ova zajednička numera predstavljala je svojevrstan intro za početak glavnog dela svirke i izlazak na binu dobro poznatog predstavnika stoner roka. Stoned Jesus već jako dobro poznat našoj publici gotovo da je imao osećaj da nastupa na domaćem terenu. Komunikacija između članova benda i slušalaca tekla je lako i sa puno uzajamne podrške. Sama svirka nije razočarala takođe. Dinamički most u kombinaciji gradacijskog tempa između bluza i metalskog rifa okidao je svojevrsnu napetost u izvođenju. Njihova tajna uspeha definitivno leži u konstantnom smenjivanju rok/bluz/psihodelik roka sa stoner ritmovima, pa niste baš sigurni gde se tačno nalazite.

Pročešljali su nas uzduž i popreko uz pevljive tekstove da na kraju nismo znali da li da udaramo u zid, pijemo pivo, vrištimo pesme ili izađemo iz zagušljivog prostora skromnog Božidarca jer smo se duhom neverovatno proširili. Sve u svemu, čuli smo odličan rokenrol, koji je na momente zazvučao kao neka fuzija Pearl Džema i Džimija Hendriksa. Imali smo prilike da čujemo bend udaljen od ustaljenih studijskih snimaka i relativno je malo primesa stoner roka u toj svirci realno bilo. Ali smo ovoga puta imali prilike da čujemo veoma raznovrstan repertoar, od onih najstaijih do najsvežijih i od popularnih do onih manje sviranih pesama. Jedna od glavnih zamerki na nastup je svakako trajanje, jer nešto što se zove koncert povodom desetogodišnjice postojanja zavređuje da nam ukrade daleko više vremena.

U zaključku se možemo osvrnuti na činjenicu da je Stoned Jesus sa pravom toliko dugo na muzičkoj sceni i da nesumnjivo dostižu onu kompletnu zrelost kako u stvaranju muzike, tako i u samoj svirci na koncertima, što je opravdan razlog da se svaki njihov nastup proprati, podrži i prenese na mlađe generacije.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Larska Stoned Jesus Vovk Božidarac Beograd