-

Naslovna Reportaže Josipa Lisac u Novom Sadu: Jedinstveni show dame u crnom

Josipa Lisac u Novom Sadu: Jedinstveni show dame u crnom

Josipa Lisac Srpsko narodno pozorište Novi Sad
foto: Marina Pešić

Sinoć je Srpsko narodno pozorište bilo poprište senzacionalne muzičke predstave u režiji istinske dive za sva vremena Josipe Lisac i njenog pratećeg benda. Ovakav koncert se ne propušta, što novosadska publika dobro zna, te je kompletan kontigent ulaznica za ovo veče rasprodat nedeljama unazad.

Neznatno nakon 20 časova iz tame na sceni se pojavljuje zvezda večeri, potpuno odevena u crno, sa crnim šeširom na glavi, te podstaknuta ogromnim aplauzom brojnog auditorijuma kreće u akapela izvedbu u jednom teatarskom maniru gde nam je samo potvrdila da joj glas zvuči perfektno kao i tokom čitave višedecenijske karijere.

Josipa Lisac Srpsko narodno pozorište Novi Sad

Josipa je vrhunska vokalistkinja, beskrajno šarmantna u ophođenju kako sa publikom tako i sa članovima benda, pravi vođa parade sa interesantnim, duhovitim i zabavnim pričama između pesama što skupa doprinosi utisku da je ovo mnogo više od samog koncerta. Njene glasovne bravure su impresivne, sa lakoćom se poigrava sa famoznim gornjim i donjim lagama. Čak i kad pokušate da pevate zajedno sa njom, vrlo brzo odustanete, jer u njenoj interpretaciji svaki stih, strofa ili refren zvuče drugačije od onoga što smo imali prilike da čujemo na studijskim izdanjima.

Josipa Lisac Srpsko narodno pozorište Novi Sad

Kada je prateći sastav u pitanju, to je tek priča za sebe. Dugogodišnji bubnjar Borna, basista Davor, gitarista Elvis i klavijaturista Toni tehnički su besprekorni, svakoj pesmi udahnjuju novi život različitim aranžmanskim rešenjima krećući se od džeza i ambijentala, preko fanka i popa do soula i neizbežnih mediteranskih melodija dozvoljavajući sebi višeminutne slobodne improvizacije koje su prijatno iznenadile i samu Josipu. Deluju kao da su iza njih konstantne probe kako bi zvučali ovako savršeno, ali prema njenim rečima oni “ne rade probe. Mi smo celog života pripremljeni”.

Neprevaziđena Josipa Lisac praćena kvartetom izvanrednih muzičara na sceni na spektakularan način nam je okončala kraj radne nedelje.

Josipa Lisac Srpsko narodno pozorište Novi Sad