-

Josipa Lisac razigrala emocije u Sava Centru

Josipa Lisac Sava Centar Beograd
Josipa Lisac / foto: Nemanja Đorđević

 

Za manje od 15 minuta velika sala u Sava Centru, u Beogradu, u sredu, bila je prepuna naroda, starog i mladog, da čuje po ko zna koji put ženu koja je već 50 godina na sceni – veličanstvenu Josipu Lisac.Možda minut, dva nakon 20:30h – kada je koncert i bio predviđen da počne – izlazi Ona sa momkom, koji seda za klavijaturni deo i započinje čaroliju. Sa njenim damskim i izuzetno sporim plesanjem po bini, publika je bila očarana već u prvim momentima samog nastupa. Kako su se pesme nizale, čitava bina je već bila nameštena sa njenim pratećim bendom.

Uz velepoznatu numeru “O jednoj mladosti”, glas joj je uveliko poigravao sa čitavom salom. Ljudi su sedeli, poput autora ovog teksta, u potpunosti hipnotisani, zaleđeni, uveliko zadivljeni, pa čak i zaćuđeni, kako je to njeno dovitljivo omamljivanje kroz pevanje, na prvi pogled, neverovatno. Sva njena dugogodišnja snaga, umeće, iskustvo i emocija rasipala se širom čitavog prostora.

Josipa Lisac Sava Centar BeogradOd potištene “Dok razmišljam o nama”, preko razigrane “1000 razloga”, do relativno nove “Živim po svome”, Josipa je defitivno, sa potpunom lakoćom, nonšalantnim osmehom i šarmirajućim pokretima, lepšrala na uzvišenim daskama Sava Centra, dok je orkestar pratio svaki njen pokret, okret, pogled i trzaj. Sticao se utisak, da u pojedinim pesmama, dok joj stih setno podrhtava, kao da joj glas, u nekim momentima, jeca, jer se upravo taj osećaj konstatno prenosio na svakog od nas.

Negde na pola puta, zagrebačka umetnica je zastala, i spomenula, ne tako davno, preminulog glumca Nebojšu Glogovca. Ali, opet, kroz pošalicu, nije dala ni sekund vremena publici, da skinu osmeh sa lice zbog tog neradog čina, već je, brže bolje, ispričala nekolicinu anegdota o njemu, te je, uz smeh publike, odmah, nakon toga, pročitala pesmu u čast.

Nakon toga, nastup je krenuo sve više i više da galopira ka sve većim evergreen hitovima. Uz glazbeno delo “Gdje Dunav ljubi nebo”, fanovi na svojim mestima su lagano njihali glavom, držali se sa svojim partnerom za ruku, i uživali u toj magičnoj noći Dana zaljubljenih.  Ubrzo posle, na binu izlazi specijalni gost večeri, bend “Chui”, koji se menja sa njenim, stoga ih ostavlja same da se predstave. Uz fenomenalnu vožnju sa trubom, bubnjarom i gitaristom, “Chui” je i više nego dovoljno zadovoljio kriterijume kvalitetne muzike. Diva večeri, nakon njihovog predstavljanja, vraća se na binu uz početak njihove zajedničke pesme “Tebi putujem”.

Josipa Lisac Sava Centar BeogradZapravo, svaka njena pesma je ostavljala dubok otisak kao da se nikada neće završiti. Čak je i ona u jednom trenutku rekla: “Ajde da završavamo ovu pesmu”. Njene numere bi mogle beskrajno dugo da traju, ali čisto sumnjam da bi ikome to zasmetalo.

Uz taj mistični noir ambijent, digla je atmosferu sa lucidnim “Hir, hir, hir” i neponovljim remek delom “Danas sam luda”. U tim nekim omađijanim kadrovima, devojka iz publike je stala ispred bine, i krenula lagano da se njiše uz Josipine strofe.

Da zenit večeri, pred sam kraj, bude što veći, zvezda je zapevala pesmu “Magla”, a zatim uz gromoglasni aplauz se odjavila sa scene uz avangardnu “Ispočetka”. Uz cveće i dubok naklon publici, otmenim hodom Josipa je napustila scenu. Do sledećeg puta.

GALERIJA FOTOGRAFIJAJosipa Lisac Sava Centar Beograd

Josipa Lisac Sava Centar Beograd