-

NaslovnaIzdvajamoJinx u (pre)maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu

Jinx u (pre)maloj dvorani Doma sportova u Zagrebu

Jinx Dom sportova Zagreb
Jinx; foto: Sarah Agić

U zadnjih nekoliko dana vrijeme u Zagrebu više podsjeća na sezonu monsuna u jugoistočnoj Aziji nego na blagu kontinentalnu klimu kakvu bi ovaj dio Europe službeno trebao uživati početkom petog mjeseca. Jedan od niza takvih monsunskih pljuskova se sručio na hrvatsku metropolu i neposredno pred najavljeni slavljenički koncert Jinxa u maloj dvorani zagrebačkog Doma sportova, dižući ogromnu sparinu i remeteći nam planove oko slušanja dragih nam znalaca Artan Lili kao predgrupe. Iako Artan Lili u zadnje vrijeme zaista jako često imamo priliku gledati u Zagrebu, nadam se skoroj prilici za popravni ispit.

Jinx Dom sportova ZagrebZadnji put sam gledao Jinxe u bitno manjem prostoru zagrebačke Tvornice kulture na predstavljanju aktualnog albuma „Pogrebi i pomiriši“. Ovaj koncert pak nije zamišljen u tom tonu, već više kao zaokruživanje jedne ere u stvaralaštvu benda – što je odavala proširena postava benda te najavljena „greatest hits“ setlista. Bili su tu i gudači, razne udaraljke te – sestre na pratećim vokalima. Napamet mi je pao jedan davni intevju Coca Mosquita u kojem je rekao kako mu je prvotna želja za vokale Jinxa bila uposliti sestre blizanke. Slobodno tumačim sinoćnji angažman sestara kao djelomično ispunjenje te davne želje. Kako i priliči pravom slavljeničkom koncertu – bilo je i gostiju. Očekivano, Yayi se priključio životni partner i pjevač Pipsa Dubravko Ivaniš, dok se pri izvedbi „Maradone“ sa aktualnog albuma priključio Davor Gobac.

Makar redovito preferiram drage mi bendove gledati u manjim prostorima, Jinxi su brzo pokazali na koji način će iskoristiti blagodati većeg prostora i veće produkcije koja im je potencijalno na raspolaganju. Već na prvoj stvari „Jesmo li dobro“ zagrmio je izvrstan razglas koji je zaista predstavio Jinxe u svjetlu prvorazredne svjetske atrakcije. Moram priznati kako mi uloga videozida nije baš bila jasna većim dijelom koncerta (u trenucima kad je prenosio uživo događanja s pozornice, slika nije uopće bila sinkronizirana sa zvukom), no prateći filmovi na „Strijele na horizontu“ (kratka video retrospektiva Jinxa iz mladih dana) te „Ako si rođen u pogrešno vrijeme“ su ipak bili puni pogodak i u velikoj mjeri doprinosili doživljaju izvedbe.

Jinx Dom sportova ZagrebVrlo su uočljive bile i kamere koje su neprestano preletavale iznad publike, a radi kojih je i rasvjeta bila nešto jača nego što smo navikli na koncertima ovog tipa (gotovo kao u TV studiju), što svakako u određenoj mjeri remeti osjećaj intimnosti između benda i publike. Navedeno se dalo tolerirati u svrhu višeg cilja (odnosno potencijalnog izdavanja službenog video zapisa s ovog koncerta), međutim jaka rasvjeta uperena direktno u publiku tijekom prve dvije pjesme je bila vrlo iritantna. Srećom, light majstor je na vrijeme shvatio kako efekt dugih automobilskih svjetala u suprotnom smjeru neće biti isuviše simpatičan publici.

Iako je album „Pogrebi i pomiriši“ vani već točno godinu dana, još uvijek je vrlo uočljivo kako publika puno jače reagira na stvari iz „prve“ Jinx ere (do 2001.), poput „Smijem se“ ili pak „Tamo gdje je sve po mom“, koja je instantno digla čitavu dvoranu na noge. Pomalo šteta jer smatram neke pjesme s aktualnog albuma poput „Ako si rođen u pogrešno vrijeme“ pravim „hitčinama“ koje su potpuno ravnopravne sa starijim hitovima Jinxa.

Jinx Dom sportova Zagreb„Treba stati kad je najbolje“ je simbolično uzvikavala Yaya poslije otprilike sat i nešto sitno koncerta, međutim tad Jinxi još nisu bili ni blizu kraja. Regularni set je priveden kraju s „Na zapadu“, „Ruke“, „Na čemu si ti“ i klasikom „Bye Bye Baby Bye“ koji je izazvao očekivanu ludnicu u dvorani. Na bisu je bend ipak ubacio u ponešto nižu brzinu te koncert priveo kraju na bisu s mirnijim numerama „Čuvar močvara i trava“, „Padobran“ te „U debelom hladu“. Publika je još jednu priliku za nadglasavanje s Yayom dobila na bisu u vidu „Koliko suza za malo sna“, koja je definitivno označila i vrhunac koncerta što se tiče atmosfere i kemije između benda i publike.

O Jinxima u globalu je teško reći bilo što novo. Vjerojatno je većini koncertne publike na ovim prostorima jasno o kakvom se dragulju radi i kako je riječ o možda i ponajboljem pop sastavu na ovim prostorima u zadnjih dvadeset godina, pogotovo gledajući kontinuitet vrlo kvalitetne diskografske aktivnosti. No s obzirom na to kako su Jinxi svoj slavljenički koncert održali u maloj (a ne velikoj) dvorani Doma sportova možda ipak odražava kako Jinxe i nakon 25 godina rada ne cijenimo koliko zaista zaslužuju.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Jinx Dom sportova Zagreb