-

NaslovnaReportažeJelen Demofest: Skindred „razbili“

Jelen Demofest: Skindred „razbili“

Finalno veče četvrtog Jelen Demofesta obilježila je sjajna svirka, odlična atmosfera, ali i jako loše vrijeme. Od samog početka takmičarskog dijela festivala kiša je konstantno padala, tako da je uticala na posjećenost, bar što se tiče nastupa dvanaest bendova koji su prošli u finale. Međutim, organizatori su očekivali vremenske nepogode, pa su publici vrlo brzo podijeljene kabanice i zabava je mogla da se nastavi bez problema.

Dok se čekala odluka žirija, na binu su se popeli prošlogodišnji pobjednici Demofesta, sastav Threesome koji je okupljenima predstavio svoj novi album, a tada se i nebo doslovno otvorilo. Ako je kiša padala tokom nastupa demo bendova, ovo je prerastalo u pravi potop.

Nakon odluke i saopštenja žirija da su treće mjesto osvojili Aestethic Empathy, drugo mjesto Big Bug i na kraju, da su pobjednici ovogodišnjeg Jelen Demofesta bend Plišani mališan, nastala je prava euforija među pomenutim bendovima, i pravo slavlje je moglo da počne. Takođe, žiri je odlučio da naknadno doda i nagradu za četvrto mjesto u iznosu od 1000 evra, i to bendovima NOVA, Bitipatibi, The Schtrebers i Indigo Pop.

Sada već znatno veći broj okupljenih nestrpljivo je čekao nastup benda Skindred, koji je malo kasnio zbog prilagođavanja bine za njihov koncert, ali kada su se pojavili na sceni bilo je jasno da je ovo bio pun pogodak organizatora, iako su od najavljena tri izvođača Skindred bili, uslovno rečeno, najmanje zvijezde. Da je bendu sve išlo na ruku pokazalo se odmah nakon prve pjesme „Stand for Something“ koja je publiku doslovno dovela do delirijuma, a onda je napokon i kiša stala. „Čak i jebena kiša mora da se skloni kada Skindred rokaju!“, prokomentarisao je vokal benda Benji. Repertoar sastavljen od najjačih hitova, uglavnom sa albuma „Babylon“ i „Roots Rock Riot“ bili su više nego dovoljni da publika osjeti da se Skindred ne šale. Pauze između pjesma su jedva bile dovoljne da fanovi dođu do daha od skakanja i igranja uz ubitačnu kombinaciju dancehall i metal muzike, koja je, iako neobična, od prvog rifa bila prihvaćena među okupljenima od kojih većina nije ni čula za ovaj bend prije Demofesta. „Pressure“, „Trouble“ i „Rude Boy for Life“ su samo neke od pjesama koje su se orile tvrđavom Kastel, a ovakvu količinu energije Banjaluka sigurno nije vidjela već neko vrijeme. Za kraj, Benji i ekipa su ostavili ultimativni hit „Nobody“ prilikom čega su „rasturili“ ozvučenje, a kada su izašli na bis zamolili su publiku da skine odjeću kako bi im tokom posljednje pjesme „Warning“ sa novog albuma pomogla izvedbom takozvanog „helikopter“ efekta, što je većina prisutnih oduševljeno podržala.

Nastupom Skindreda zatvoren je koncertni dio Demofesta, a publika je put nastavila prema after party bini gdje se igralo do ranih jutarnjih časova uz d’n’b.

Press konferencijom sa bendovima pobjednicima koja je održana jutros u 11.00h zvanično je zatvoren i oficijelni dio programa festivala, jednostavnim i efektnim riječima Brankice Stojanović, PR-a Demofesta: „Nadam se da se vidimo i sljedeće godine!“