-

Jelen Demofest 08: Gentleman i Triggerfinger za spektakl, prva nagrada za Nord

Gentleman and The Evolution
Gentleman and The Evolution; foto: Nemanja Đorđević

Jelen Demofest je osmim izdanjem, održanim u periodu od 16. do 18. jula u Banjaluci, potvrdio status najvećeg regionalnog festivala neafirmisanih bendova i jednog od najvažnijih dešavanja za ovdašnju muziku. U revijalnom programu nastupili su Gentleman, Triggerfinger, TBF, Who See, Irie FM i M.O.R.T., dok je pobjedu odnio sastav Nord iz Rijeke, ispred Rezervi iz Tučepa i S.K.A. iz Leskovca.

Gentleman and The Evolution
Gentleman and Daddy Rings

Festival je otvoren 16. jula izložbom fotografija Nemanje Đorđevića „Senke zvuka“, a večernji dio programa su otvorili takmičarski bendovi, prvih 14 polufinalista. Da li zbog interesovanja za mlade bendove ili činjenice da su se uželjeli Jelen Demofesta, tek je publika već tokom takmičarskog dijela ispunila prilično veliki prostor drugog dijela Kastela, u koji je festival preseljen zbog renoviranja ljetne pozornice. U finale su prošli S.K.A, Besne gliste, Ivana Rushaidat & Rakete, Navarro, Dingospo Dali, Shejdi Kruu i Statement of Hate. Iako se imenima odabranih nema šta zamjeriti, kod većine prisutnih ostala je potpuna enigma kako se na listi nisu našli fenomenalni Rolin Humes. Uz ovu evidentnu omašku, valjalo bi istaći i grupu Crni dani CERN-a kao zanimljiv bend koji je otpao u polufinalu.

Iako su formalno bili „najmanje“ ime u revijalnom dijelu programa, sastav M.O.R.T. je odbio da bude samo zagrijavanje za vrhunac večeri. U tome im je pomogla i publika, koja ih je odavno prihvatila kao svoje, jer su karijeru započeli upravo u Banjaluci, pobjedom na šestom Jelen Demofestu. Tako su se uglas pjevale pjesme sa albuma „Odjel za žešće“ i sve je izgledalo kao susret drugara koji se nisu dugo vidjeli, pa su oduševljeni što se skupa provode. M.O.R.T. je pokazao da je vrlo ozbiljan bend koji ima sve neophodne sastojke, pa ako drugi album bude barem u rangu prvog, status hedlajnera im je u rukama.

Gentleman and The EvolutionNo, zasad je ta pozicija pripala drugima, te noći njemačkom rege muzičaru Gentlemanu. Praćen odličnim bendom The Evolution i prijateljem Daddy Ringsom, Gentleman je priredio pravi rege spektakl bez ijedne greške. Predajući ponekad mikrofon vrhunskim pratećim vokalima između hitova kao što su „Different Places“, „Intoxication“, „To the Top“ ilI „Runaway“, šireći poruke ljubavi i mira, kako i dolikuje rege zvijezdi, i konstantno se krećući po bini, Gentleman je u potpunosti rasplesao publiku i uvukao je u svoj svijet. Bis u kojem je sišao u masu i odatle otpjevao „Dem Gone“ i „Superior“, a zatim sa pozornice zaključio obradom legendarne „Redemption Song“ bio je idealna tačka na perfektan nastup.

Da veče bude kvalitetno do kraja pobrinuli su se Who See. Prvi put na velikoj bini u Banjaluci, duo se zahvalio „predgrupi iz Njemačke“ i nastavio gdje su oni stali. Prednost je, naravno, bio domaći jezik, pa su od „Nemam ti kad“ i „Pušti đaola“ do „Igranke“ i „Papalade“ prisutni s njima iznijeli skoro sve stihove. I pored kasne satnice i iscrpljenosti publike, što od vrućine, što od ranijih izvođača, crnogorski hip hoperi su se pobrinuli da energije ne zafali, zatvorivši prvi dan festivala na najbolji mogući način.

Triggerfinger
Triggerfinger

Kako to već u pravilu biva, drugo veče je bilo slabije posjećeno od preostala dva, mada je brojnost bila na pristojnom nivou. U drugom polufinalu takmičenja nastupilo je 17 bendova, a dalje su prošli Nord, Voodoo Mojo, Rezerve, Wolfram, Fed Horses i Felon. Od onih koji nisu bili te sreće, treba spomenuti makedonsku Brooku i mostarski Jester’s Play, od kojih su prvi instrumentalno bili sjajni a pjevački tanki, dok je kod drugih upravo vokal bio krajnje intrigantan. Bez finala je ostao i NLV, mlada ekipa iz Pule koju su zbog brojnih kvaliteta mnogi već vidjeli i u borbi za nagrade.

Revijalni program otpočeo je svirkom benda Low Peak Charlie, osvajača trećeg mjesta na prethodnom Jelen Demofestu. Slovenački pankeri priredili su sasvim pristojan nastup, koji je obilovao energijom i direktnim muzičkim pristupom.

Zvijezde večeri bili su belgijski Triggerfinger, bend u priličnom naletu. Njihov nastup u Banjaluci bio je, nažalost, dobar. Nažalost, jer je imao sav potencijal da bude fenomenalan. Priprema bine po njihovim zahtjevima trajala je prilično dugo, pa je atmosfera značajno splasnula. Čim su rokeri u odijelima izašli i zasvirali „Black Panic“, energija je ponovo prostrujala Kastelom. Onda je uslijedio solo na bubnjevima, pa je opet nestala. I tako do kraja nastupa, pravi muzički jo-jo. Svakih nekoliko minuta prvoklasne svirke i zahtjevnih vokalnih bravura presijecala je neka bespotrebna jednominutna solaža. Na koncu svega, bila je to jedna od onih svirki koje ipak stignu do cilja, iako bend sam sebi usput podapinje.

IRIE FM
IRIE FM

Druga noć Jelen Demofesta se slobodno mogla nazvati i „Noć damskih uzdaha“, jer je nakon markantnog sjedobradog Rubena Blocka, binu zaposjeo miljenik mlađih generacija ženskog pola, Vukašin Marković i njegov Irie FM. Nekadašnji finalisti Jelen Demofesta, u Banjaluku su se vratili kao jedan od najboljih mladih rege bendova u Evropi. To zvanje su u cjelini opravdali tokom jednoipočasovne svirke. Instrumentalno veoma umješni i predvođeni harizmatičnim Vukašinom, Irie FM su ostvarili dobru komunikaciju sa posjetiocima i naveli ih da prate njihov ritam do duboko u noć uz „Babylon“, „Skills of the Youths“, „Svi“ i ostale probrane stvari iz njihove, sada već decenijske karijere.

Završno veče, 18. jula, otpočelo je finalom demo takmičenja. Iako su taj dan temperature bile tropske i mnogi su se preselili na obale Vrbasa, publika je zaista iznevjerila demo bendove ne pojavivši se u većem broju sve dok se mrak nije skroz spustio. Velika šteta upravo za posjetioce, jer su propustili neke od 13 impresivnih nastupa. Neophodno je napomenuti i kvalitet zvuka, koji je bio veoma dobar i prethodna dva dana, ali je posljednje večeri zaista dostigao najviši mogući nivo.

Who See
Who See

Prvu nagradu, snimanje albuma i video spota, odnio je Nord iz Rijeke, koji veoma stručno svira čvrst grandž, uz vrlo snažan vokal Mihaela Prosena, dobitnika i „Plavog basa“, nagrade za najboljeg basistu. Drugo mjesto i binska oprema u vrijednosti od 3.000 evra pripali su Rezervama, pank petorci iz Tučepa, koja se predstavila laganijim i pjevljivim numerama, a njihovom Anti Puhariću je uručena Jack Daniel’s gitara kao najboljem gitaristi. Treći je bio sastav S.K.A., koji djeluje vrlo kompaktno i osvježavajuće u svom poigravanju žanrovima, a nagrađen je binskom opremom u vrijednosti od 2.000 evra. Nagradu publike osvojio je Cardinal Point iz Vranja. Pored njih, izdvojili su se i Felon sa specifičnim vokalom i dobrom muzičkom podlogom, Wolfram koji je zaista zvučao svjetski, fenomenalna Ivana Rushaidat i njene virtuozne Rakete, te žestoki hardkor grupe Shejdi Kruu.

Revijalni program je otvorio Punkart, prošlogodišnji drugoplasirani bend. Pankeri iz Tuzle pokazali su da imaju potencijal, prvenstveno vidljiv u energiji nastupa i karakterističnosti njihovog frontmena, ali djeluje da su im tekstovi i dalje slabija tačka. Publiku su, ipak, malo razmrdali, a onda ih je rasplesao Hulahoop, sastav iz Slovenije koji je pobijedio 2014. godine.

Četvorci iz Kamnika pridružila su se dva pomoćna vokala, a u završnom izvođenju singla „Dripping Magic“ i banjalučki saksofonista Danijel Deni Karalić. Hulahoop je na bini izgledao zaista zrelo. Instrumentalno dobro potkovani, predvođeni Evom Traven, koja uz sjajne pjevačke sposobnosti pokazuje i odlično vladanje scenom, te uvijek ukrašeni nekim scenografskim detaljima, Slovenci su djelovali kao skoro gotov muzički proizvod. Skoro, ipak, jer se čini da im jezička barijera predstavlja prepreku u prenošenju poruka do slušalaca van matične države, pa je tako i na Kastelu povezanost sa posjetiocima stala na usklađivanju plesnih pokreta. Ukoliko bi uspjeli da ovu barijeru premoste, mogli bi da budu vrlo interesantno ime na sceni kojoj očajnički nedostaju pravi pop izvođači koji više koketiraju sa fankom nego folkom.

Who SeeČast da zatvore osmi Jelen Demofest pripala je TBF-u, hrvatskim hip hoperima čiji se nastup na Jelen Demofestu 2012. i danas prepričava u Banjaluci. Da im visoka očekivanja ne predstavljaju problem, kao ni produženi set zbog odustanka Eagles of Death Metal, pokazali su odmah po izlasku na scenu. Pametno rasporedivši glavni dio nastupa, polako su gradili atmosferu, iskoristivši priliku da predstave nekoliko stvari sa novog albuma „Danas, sutra“, ali i ubacivši poneki hit poput „Heroja“ ili „Grad spava“. Kako je prošao prvi čas nastupa, tako su prebacili u brzinu više i nizali „Uvik kontra“, „Mater“, „Veseljko“ i ostale koje je publika uglas s njima otpjevala. Nastup bi bio perfektan da nije bilo pomalo nespretno osmišljenog bisa, sa baladama poput „Lud za njom“ i poigravanjem sa stihovima tuđih pjesama, ali je tu stala i „Ništa mi neće ovi dan pokvarit“, koja nije dopustila kvarenje veoma pozitivnog utiska.

I pored problema sa promjenom lokacije i otkazivanjem hedlajnera, Jelen Demofest je ponovo dokazao da je žilav festival i uspješno je realizovan po osmi put. S obzirom na preseljenje u veći prostor te rekordno interesovanje demo bendova i medija, ujedno su postavljene i osnove za novo pomjeranje granica u 2016. godini.

GALERIJA FOTOGRAFIJA