-

Jelen „častio“ Niš koncertima Block Outa, Van Gogha i Bajage

Jelen za Nis
Foto: Vanja Keser

Bendovi Block Out, Van Gogh i Bajaga i Instruktori nastupili su na prepunom platou niške Tvrđave u okviru jednodnevnog festivala „Jelen za Niš“.

Block Out: Samo za odabrane

Piše: Marija Veljković

Block Out - Jelen za Nis
Block Out

U, manje više, tačno objavljeno vreme, oko 20 časova, Tvrđavom su zagrmeli prepoznatljivi zvuci brodske sirene, koji najavljuju Block Out. Ekipa u svom starom, dobro uigranom sastavu, Nikola, Mita, Lale, Miljko i Hasa, počela je nastup ispred ne tako mnogobrojne ali odabrane publike. Najverniji fanovi su pevali svaku od pesama zajedno sa bendom.

Počelo je Deponijom, nastavilo se novijom Zadrži svoj dah, Majdan, pa moglo bi se reći najpopularnijom Protiv sebe, Čarobni akord, novije ali odlično prihvaćene Dve hiljade i kusur godina i Prokletije, živahnije, koje su publiku inspirisale na „šutke“ Blentostamin i SDSSS, i za kraj smirivanje uz Najduži je poslednji sat. Njihov sat vremena svirke se ipak činio kratkim, jer bend inače nije poznat po festivalskim nastupima, i čini se da Block out tada ne može iskazati sebe u punom svetlu.

Van Gogh: Šminkerski, bez emocija

Piše: Anđela Jovanović

Van Gogh - Jelen za Nis
Van Gogh

Verovatno jedan od najpriželjkivanijih sastave na Jelen festivalu jeste Van Gogh. Kako zbog neverovatne gužve koju je izazvao njihov nastup, tako i zbog toga što nisu neko vreme bili u Nišu. Dok jedni pričaju da su svoj žanr izmenili i nisu to što su bili, drugi uživaju slušajući njihove pesme.

Ceo njihov nastup i jeste bio delom šminkerski i ništa što bi pokazalo da su zaista jako srećni što su došli, jer im je cilj očigledno bio da izađu na binu, odsviraju i odu. Uglavnom su svirane pesme sa poslednjeg albuma, pa su tako počeli nastup simbolično Nek te telo nosi. Masa je uglas pevala sve njihove pesme, Kiselina, Rođendan, Za godine tvojeVrteška. Tačno se videla razlika između starijih pesama i novijih, kvalitet, tvrdoća i tekstovi, mada publika ih voli i sluša. Sve generacije su bile prisutne i uživale u nastupu. Đule je par puta rekao da voli Nišlije, ali nikakav drugi vid komuniciranja sa pubilkom nije postojao. Najveća energija je bila prisutna definitivno na pesmama Brod od papira i onu koju svi znamo Neko te ima noćas. Te dve pesme su prvo svirane lagano, pa je tempo pojačan. Svi su skakali i dizali ruke u vis na tim njihovim hitovima koji su obeležili njihovu karijeru (pošto je pitanje da li će ih na dalje imati).

Za kraj su svi u publici podivljali na Ludo, luda što je pripremilo i zagrejalo sve za nastup Bajage i Instruktora.

Bajaga i Instruktori: Hitovima kroz prašinu na vrhovima prstiju

Piše: Ivana Božić

Bajaga i Instruktori - Jelen za Nis
Bajaga i Instruktori

Izuzetno prija kada nakon isforsiranog nastupa dođe jedan iskren i spontan, kakav je bio nastup Bajage i Instruktora. Kada bend iza sebe ima skoro 30 godina dugu karijeru i nebrojeno mnogo hitova, koje podjednako vole i starije i mlađe generacije, onda teško da bilo ko može biti razočaran njegovim nastupom.

Do same bine, u prve redove koji su obitavali u konstantnom oblaku prašine, teško se moglo probiti. Na samom početku njihovog nastupa svoje mesto našla je Još te volim, a zatim su se ređale Godine prolaze, Verujem-ne verujem… Pevalo se uz Gore dole, Lepa Janja, ribareva kći, Plavi safir…Pored mnogih, svoje mesto u set listi našle su i Muzika na struju, Tamara, Vesela pesma, a atmosferu je dodatno začinio i Žika pevajući Život je nekad siv, nekad žut. U jednom trenutku nastupa Bajage i Instruktora u publiku su pali ogromni žuti baloni sa logoom jelen piva.

Koliko su Bajaga i Instruktori napravili dobru atmosferu, svedoči i to da su se nekoliko puta vraćali na bis. Razgaljena publika jednostavno nije htela da ih pusti da odu sa bine. Na jednom od biseva Bajaga i Instruktori izveli su i Moji drugovi, pesmu koja je postala nezaobilazni sastojak svakog masovnog slavlja i uz koju se obavezno pravi vozić.

A kada su se Bajaga i njegovi verni Instruktori zvanično oprostili od publike zajedničkim naklonom i muzika utihnula, iza nebrojeno mnogo nogu koje su skakale u ritmu Muzike na struju i mnogih drugih, ostalo je na stotine plastičnih čaša i oblak prašine koji se polako gubio i stapao sa tlom.

Fotografije: Vanja Keser i Marija Veljković (GALERIJA)