-

NaslovnaReportažeJegdić Drami što Keni (ni)je mrtav

Jegdić Drami što Keni (ni)je mrtav

Keni nije mrtav Feedback Niš
Keni nije mrtav; foto: Ivan Lavrenčić

Tri muzička predstavnika mlađih generacija Dram, Ivan Jegdić i Keni nije mrtav ovog petka nastupila su u krcatom klubu Feedback. Naime, reč je o dosta različitim sastavima, koji izgleda, ipak, privlače sličnu publiku, jer niko nije bio uskraćen za bilo kakav delić pažnje.

Dram je otvorio ovo veče i od samog početka bio dočekan velikim oduševljenjem publike, tolikim da su se članovi benda u toku izvođenja prve pesme zbunjeno okretali jedan ka drugom u neverici da su dobili toliku podršku. Frontmen nije krio svoje oduševljenje i posle izvođenja pesme se srdačno zahvalio i izjavio da nikad nisu imali šutku na svojim nastupima, ali da im je niška publika pokazala da čak i to može da se dogodi uz ovakvu muziku. Nažalost, taj početak s pesmom „Nema pravila“ je i bio najjači momenat što se tiče sviračkog aspekta, jer su kasnije bili sve jasniji momenti u kojima Dram reciklira popularne pop rock bendove, ali i samog sebe, pa smo u više navrata mogli čuti identična vokalna ispevavanja i melodijske i harmonijske progresije. Prevelika želja ovog benda da pravi hitove, dovodi ih u tu situaciju da nikako ne eksperimentišu i stalno idu na prvu loptu, što ostavlja donekle stažan prvi utisak, ali se kasnije sve više razvodnjava.

Dram Feedback Niš
Dram

Najbolji scenski momenat svirke je bio kad je bend zatražio da ugase svetla u klubu, a da svi iz publike upere bliceve ka binu. Feedback je u tom trenutku izgledao kao mračna šuma u kojoj blicevi, poput svitaca, obasjavaju prostor, dok smo članove benda i njihova lica s ogromnim osmesima videli jasnije nego ikada u toku svirke.

Gitarista i klavijaturista Drama ostaju na bini kako bi svirali s Ivanom Jegdićem, a pridružuju im se basista i bubanjar benda Keni nije mrtav. Ovaj mladi kantautor dosta koketira s etno zvukom, ali ga oblikuje u moderan trap-pop aranžman. Da se Senidah nikad nije pojavila možda bismo mu mogli dodeliti priznanje za originalost, ali ovako on postaje samo njen muški pandan. Pritom, njegovo etno pevanje odlazi i u folkerske trilere koji više nego paraju uši i primiču ga veoma kičerajskoj estetici. Na snimcima ovi detalji su svedeni na minimum, ali uživo preterano dolaze do izražaja, jer s bendom izostaju oni mračniji momenti u matricama koji ove pesme primaknu čak i trip hopu. Takođe, ponavaljanje u scenskom nastupu je bilo više nego nepotrebno, jer je Jegdić od publike zatražio isto što i Dram – da upale bliceve i okrenu ih ka bini kad se ugase svetla u klubu. Fora je već jednom prodata, drugi put samo odaje utisak neinvetivnosti i igre na siguricu.

Ivan Jegdić Feedback Niš
Ivan Jegdić

Ono što je Dram započeo prvom pesmom, Keni nije mrtav je nastavio i održao atmosferu pogodnu za šutke do samog kraja svog nastupa. Ovaj trojac svira emo/skate/California punk s uletima hardcore vokala i primesama alternativnog roka. Prve redove umesto devojčica sada ispunjavaju mladi pankeri željni skakanja i šutke, a bend ih konstantno uspešno animira brzim ritmovima i pamtljivim refrenima. Veliki problem u toku nastupa predstavljao je zvuk gitare, koja je zvučala neubedljivo i bivala potpuno progutana činelama. Sastav ima zanimljive momente u pesmama kada odstupe od izlizanih pank fraza i zagaze u progresivnije rok i metal žanrove. Sviranje obrada je bilo takođe suvišno, jer bi bend koji ima ovoliko autorskih pesama ipak trebalo da se dokazuje svojom muzikom, a ne skuplja lake poene kaverima koji će na mnoge ostaviti možda i jači ustisak nego pesme benda.

Keni nije mrtav Feedback Niš
Keni nije mrtav

Sva tri benda treba dosta da porade na ličnom pečatu i da se mnogo manje oslanjaju na svoje uzore i ograničavaju žanrom u kom stvaraju. Nedostaje originalnosti, ali svakako im ne nedostaje energije i sposobnosti da pokrenu masu, koja je neprekidno bila u pokretu i pevala sa svakim od ovih sastava. Spontanost koju pokazuju na bini neka pretoče u svoj muzički izraz i stvari će doći na svoje mesto.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Ivan Jegdić Feedback Niš